Potrefeným husám a jiné zvířeně

3. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Václav Jamek, jemuž jsem v žádném ze svých textů neadresoval ani jediné slovo kritiky, reaguje snůškou nadávek ZDE na mou polemiku s textem Daniela Veselého ZDE.


Veselého text je věcně zcela nesmyslný, když se snaží tvrdit, že se Češi "brání zahraničním podnětům". Není tomu tak a prokazatelně tomu tak v celé české historii nikdy nebylo. To co známe jako českou kulturu je z převážné části utkáno ze zahraničních vlivů, bohužel většinou mělce a povrchně zpracovaných. 

Jamek se ovšem nemusel "přiznávat" k ovlivnění zahraničními autory. V životě by mě nenapadlo tvrdit, že je on nebo kdokoliv jiný "vinen" tím, že se nechal ovlivnit tím či oním autorem tvořícím v zahraničí. Že se něčeho takového domýšlí je čistě jeho problém. 

V den kdy jsem napsal svůj proklínaný komentář zveřejnilo hnutí ANO volební program, ve kterém xenofobně proklamuje záměr "bránit českou kulturu". Zajisté ovšem nejde o kulturu reprezentovanou Hodrovou či Jamkem, zato ale tvůrcem italského popu s českými texty Michalem Davidem nebo mimořádně kvalitním malířem krajinek Františkem Ringem Čechem. 

Nemohu ovšem bránit Veselému, Jamkovi ani komukoliv jinému kdo po tom touží, aby se ze všech sil snažil pomoci českým xenofobům etablovat nesmyslný diskurs české původnosti a údajného obležení odmítaným cizím. 

Co mohu je napsat svůj názor na diskurs české původnosti, který je za prvé vylhaný a za druhé politicky instrumentální. 

Přitom se ovšem zřejmě nelze vyhnout zuřivým výpadům lidí, pro které je jejich zcela nesmyslně dotčené ego tisíckrát důležitější než budoucnost společenství, jehož jsou součástí. 

1
Vytisknout
9409

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017