Proč má Kreml v České republice tolik špionů?

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
České hlavní město je nepochybně jedním z nejkrásnějších v regionu. V 2. světové válce se vyhnulo většímu bombardování či bojům a na rozdíl od většiny ostatních zůstává barokním klenotem - příkladem účinného a působivého plánování bývalého Habsburského impéria, napsal John Schindler. Není tedy divu, že přitahuje hejna turistů z celého světa. A také špiony, z nichž mnozí jsou Rusové.


Od poloviny 90. let je Česká republika jakýmsi hřištěm pro ruské špiony - a většina z nich působí v Praze. Není těžké pochopit, proč tam jsou. Jako člen EU a NATO představuje země pro Kreml lákavý cíl. Praha je krásné místo pro život i pro práci a existuje tu v populaci proruský prvek (i po okupaci v roce 1968 jsou nepochopitelně k nalezení čeští rusofilové), v zemi působí řada ruských firem a kremelští operativci se tu pevně uchytili hned po skončení studené války, když to bylo snadné.

Praha po roce 1989 moudře rozpustila komunistickou tajnou policii a vytvořila zcela nové zpravodajské struktury zbavené vlivu KGB. Nicméně tento čerstvý start znamenal, že trvalo několik let, než se noví čeští špioni naučili svému řemeslu - a když to v polovině 90. let zvládli, Rusové už působivě zapustili tajné kořeny. Ve výsledku čeští špioni dvacet let honili bycha a nikdy se nedokázali plně srovnat s masivním rozsahem kremelských špionážních struktur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11452

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017