USA po Trumpovi

22. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Za posledních několik dní spadla na amerického prezidenta Donalda Trumpa lavina krizí, napsal Oleg Nikiforov. Především se hovoří o odvolání šéfa FBI Jamese Comeyho a setkání s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem a ruským velvyslancem ve Washingtonu Sergejem Kisljakem v Bílém domě. Kisljak je podle tvrzení amerického tisku nejvýše postaveným představitelem ruské rozvědky v USA. Jim údajně Tramp vyžvanil nějaká americká tajemství.


Německý týdeník Focus si všímá, že Damoklův meč impeachmentu ještě nikdy tak hrozivě nevisel nad hlavou amerického prezidenta.

Trumpa mohou skutečně obvinit z předání tajných informací cizí mocnosti a téma odvolání Comeyho je spojeno s tématem bránění výkonu spravedlnosti. Připomeňme, že ze tří prezidentů v dějinách USA, proti nimž byla použita procedura impeachmentu, byli dva obviněni z z bránění spravedlnosti: Richard Nixon v roce 1974 a Bill Clinton v roce 2000. Jak známo, Nixon sám odešel z postu prezidenta před začátkem procedury.

Pro zahájení procedury impeachmentu není třeba tak tvrdých důkazů viny jako v případě kriminálního činu, kde by důkazy zlého úmyslu neměly ponechat prostor k pochybnostem. V ústavě USA je napsáno, že pro zahájení impeachmentu musí Kongres dospět k závěru, že prezident porušil své povinnosti nebo spáchal přestupek. Aby došlo k impeachmentu, je nezbytné, aby Kongres hlasoval většinou hlasů a Senát poskytl dvě třetiny hlasů. A soudě podle tisku se Bílý dům už začal připravovat k možnému impeachmentu.

V tisku se jichž objevily četné analýzy situace po Trumpově vynuceném odchodu. Řádné prezidentské volby v USA se konají až v roce 2020 a do té doby bude muset Trumpovo místo v Bílém domě zaujmout viceprezident Pence.

Senátoři již hovoří o "konzervativním prezidentovi" Penceovi, který sám může stát za pokusem svrhout Trumpa. Teoreticky by mohl sám začít proceduru impeachmentu, ale to by byl dost radikální krok. Nicméně aktivní podporu Trumpovi viceprezident neprokazuje.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9350

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2017