Trump: "Toto není válka mezi náboženstvími ani civilizacemi"

21. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Trump pronesl v Saúdské Arábii projev, v němž apeloval na desítky představitelů muslimských zemí, aby bojovali proti extremistickému terorismu:

"Dnes zahajujeme novou kapitolu, která přinese trvalý prospěch všem našim občanům. Stojím před vámi jako představitel amerického lidu a chci vám předat poselství přátelství, naděje a lásky. Proto jsem se rozhodl uskutečnit svou první zahraniční cestu to srdce muslimského světa. Naše vize je vizí míru, bezpečnosti a prosperity. V tomto regionu a po celém světě.

Naším cílem je koalice národů, kteří sdílejí cíl vykořenit extremismus a poskytnout našim dětem nadějnou budoucnost, která ctí Boha. Součástí této přelomové dohody je oznámení o uzavření zbrojního obchodu v hodnotě 110 miliard dolarů, který financuje Saúdská Arábie a my zajistíme, aby naši saudští přátelé získali dobré podmínky od vynikajících amerických zbrojních firem, nejvíce vynikajících na celém světě. Dnes budeme znovu tvořit historii otevřením nového globálního střediska pro boj proti extremistické ideologii. Bude umístěno přímo tady v této ústřední části islámského světa. Amerika je suverénní stát. A naší první prioritou je vždycky bezpečnost našich občanů.

Nejsme tady, abychom vás poučovali. Nejsme tady, abychom říkali jiným lidem, jak mají žít, co mají dělat a kým mají být, anebo jak uctívat boha. Namísto toho jsme tady, abychom nabídli partnerství založené na sdílených zájmech a hodnotách. Mladí muslimští chlapci a dívky by měli mít možnost vyrůstat bez strachu, v bezpečí před násilím a v nevinnosti od nenávisti. Pokud jde o počty, největší počet smrtícího násilí postihuje arabské, muslimské a středovýchodní země. Ty nesou břemeno zabíjení a nejhorší zkázu v této vlně fanatického násilí.

Toto není válka mezi různými náboženstvími, různými sektami, nebo různými civilizacemi. Je to boj mezi barbarskými zločinci, jejichž cílem je likvidovat lidské životy, a slušnými lidmi, a to všechno jménem náboženství. Lidé, kteří chtějí chránit život a chtějí chránit své náboženství. Toto je válka mezi dobrem a zlem."

Nicméně zde je fotografie Trumpova poradce z Breitbart News, Steva Bannona, jak sedí vedle vnuka Mohameda bin Abdul Wahhaba, zakladatele wahabbismu, extremistické islamistické sekty, která nese vinu za většinu extremistického islamistického násilí:


0
Vytisknout
8151

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017