WikiLeaks kritizují Trumpa a apelují na daňové odborníky, aby prozradili jeho daňová přiznání

23. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump nezveřejní svá daňová přiznání ani po opakovaných příslibech, že tak učiní po ukončení jejich auditu, řekla v neděli jeho poradkyně Kellyanne Conwayová, a poruší tak čtyřicetiletou tradici, kdy prezidenti zveřejňovali svou finanční situaci a své finanční závazky.

"Reakcí Bílého domu je, že pan prezident svá daňová přiznání nezveřejní," řekla Conwayová v neděli v televizi. Kvůli tomu jsme se soudili po celé tyto volby."

Porušený příslib rozhněval WikiLeaks, které během předvolební kampaně podporovaly Donalda Trumpa zveřejněním hackersky získaných demokratických emailů, jichž Trump využíval pro útoky proti Clintonové. V neděli WikiLeaks napsaly na Twitteru: "Trumpovo porušení příslibu zveřejnit svá daňová přiznání je ještě bezdůvodnější než Clintonová skrývající své transkripty od Goldmana Sachse. WikiLeaks pak požádaly, ať ten, kdo Trumpova daňová přiznání má, jim je poskytne k zveřejnění:

Conwayová v televizi tvrdila, že americkou veřejnost Trumpova daňová přiznání nezajímají. Z průzkumu veřejného mínění deníku Washington Post a televize ABC však vyplývá, že je chce vidět 74 procent Američanů, včetně 53 procent Republikánů.

Na stránkách Bílého domu je petice, požadující zveřejnění Trumpových daňových přiznání, která měla v neděli odpoledne 218 465 podpisů.

Experti se obávají, že Trumpovy závazky vůči bankám a cizím státům mohou ovlivňovat jeho finanční rozhodování v Bílém domě.

V říjnu zveřejnil deník New York Times Trumpovo daňové přiznání z roku 1995. Vyplynulo z něho, že v tom roce Trump zaznamenal ztráty ve výši 916 milionů dolarů a to ho zřejmě osvobodilo od placení federálních daní na dalších 18 let, což Trump nepopřel.

Conwayová také tvrdila, že Trump a jeho rodina "dodržují všechny etické předpisy, aby odstoupil od svých podniků a byl prezidentem na plný úvazek".

O tom však neexistují žádné důkazy. Trumpovy podniky dluží velkým bankám v USA, v Evropě a v Asii stamiliony dolarů. Zřejmě už porušil ústavu, která zakazuje, aby americký prezident přijímal platby od cizích vlád.

Trump odmítl převést své podniky do slepého trustu. Tvrdí, bez důkazů, že předal kontrolu svých podniků svým dvěma dospělým synům. Právní odborníci na etiku poukazují na to, že Trump neučinil žádné efektivní kroky, aby zabránil konfliktu zájmů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6298

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017