Proč Trumpovi lidé drze popírají zjevná fakta?

23. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Sean Spicer, tiskový tajemník Donalda Trumpa, tvrdil na své první tiskové konferenci v Bílém domě lehce prokazatelné lži ohledně údajné "rekordní účasti" na Trumpově páteční inauguraci. Proč se veřejně zesměšnil? ptá se Jonathan Freedland.

Spicer zřejmě chtěl vyhlásit trvalou a zuřivou válku médiím. Cílem jeho opakovaných útoků proti médiím je ochromit jejich schopnost pohnat Trumpa k odpovědnosti.

Měli bychom také pozorně naslouchat lidem se zkušeností z autoritářských režimů. Autoritářští vůdci často záměrně šíří lži, anebo se snaží zamlžit fakta a učinit je nepoznatelnými. Pokud si přestane být část obyvatelstva jistá, co je pravda a co není, jejich schopnost bojovat za svá práva bude oslabena.

To, že si dovolí autoritářský vůdce veřejnosti lhát, je také zkouškou jeho moci. Bílý dům bude nyní bedlivě sledovat, která média Spicerovy lži opakují a které ne. Bude odměňovat ta, která je opakují, a trestat ty, která se proti nim brání.

Tisk by měl nyní změnit svůj přístup. Velmi rozumně to udělala televize CNN, která nevysílala Spicerovu tiskovou konferenci živě, ale odvysílala z ní je později ukázky, kdy poskytla kontext a jeho lži konfrontovala s fakty. To se zdá být moudrý přístup. Trump dal znovu najevo - první den ve svém úřadě - že je ochoten porušovat normy běžné v demokratických společnostech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7707

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017