Mezitím v Absurdistánu 14

Havarující američtí vojáci, velká mysl ministra obrany a problémy státní televize

25. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Američtí vojáci, nedávno rozmístění na polském území, si, jak se zdá, nevedou zrovna dobře. Během pár dní, od té doby, co přijeli, se jim podařilo uskutečnit srážku dvou svých obrněných vozidel a rozházet celý náklad tankové munice poté, co jejich nákladní automobil havaroval do příkopu, zranit dva z těch polských občanů, které mají v Polsku vlastně ochraňovat poté, co ztratili kontrolu nad svým nákladním vozidlem a vrazili čelně do autobusu. Soudě podle jejich umění řídit a vzhledem k tomu, že podle svědků mají vozidla americké armády potíže nastartovat v zimním počasí, pokud Rusko zaútočí v zimě, Američané nám asi moc nepomohou.

Zatímco většina Poláků přítomnost amerických vojáků na polském území podporuje, mnoha z nich to ale připomíná přítomnost sovětských vojsk, zejména vzhledem k tomu, že jak sovětští vojáci v minulosti, tak američtí nyní jsou vyňati z poslké jurisdikce. Není divu, že ministr obrany Antoni Macierewicz musí přemýšel o tom, co jiného ještě vytáhne z rukávu. V hrdém gestu rozhodl, že od nynějška bude velitelství námořních doků umístěno v Radomi, asi 100 kilometrů jižně od Varšavy. Bylo to brilantní rozhodnutí, protože žádný nepřítel nebude očekávat, že budou námořní doky umístěny tak hluboko ve vnitrozemí. Radom jako město se skoro největší podporou pro stranu Právo a spravedlnost je často odměňováno vládními investicemi, takže nepřátelé Polska už vtipkují, že v Radomi vyrobené lodě budou dopravovány na moře přes nové letiště v Radomi, což byl také dar od strany Právo a spravedlnost, jenže nové letiště nepoužívají žádné aerolinie ani cestující, a tak letiště leží nevyužito, a vznikají tak obrovské finanční ztráty. Jiní vtipálci navrhují, aby se základnou pro nové vrtulníky stala jeskyně Niedźwiedzia v pohoří Sněžníku, anebo že by armáda měla nové tanky uháčkovat, aby byly pro nepřátelské radary neviditelné...

Ale takové vtipy jsou neférové. Tito zoufalci nejsou schopni pochopit, že velká mysl Antoniho Macierewicze není omezena nějakým časoprostorovým kontinuem, podobně jako byli myšlenkově volní jako ptáci i polští vedoucí představitelé v minulosti. Nejlepším důkazem toho je, podle Macierewiczova projevu, že Józef Piłsudski a Roman Dmowski při své vizi polské armády použili zkušeností z varšavského povstání v roce 1944, navzdory tomu, že ten první zemřel r. 1935 a ten druhý v roce 1939.

Vzhledem k tomu, že jeho šéfa zaměstnávají takto nesmírně důležité záležitosti, chudák Bartłomiej Misiewicz (o něm více ZDE) byl tak zoufalý, aby našel někoho ochotného mu věnovat pozornost, že během své večerní návštěvy Białystoku odjel s vládním BMW 300 metrů od svého hotelu na diskotéku, kde se snažil vyvolávat pozornost tím, že všem přítomným kupoval vodku, požadoval, aby diskdžokej vyhlásil, že je přítomna obrovská celebrita, tedy on, a snažil se udělat dojem na přítomné dívky (a vlastně na každého, kdo ho poznal) tím, že jim nabízel místa na ministerstvu. Nakonec se šíleně ožral a zesměšnil se, takže není divu, že teď všechno popírá.

Velkou ránu utrpěla také státní televize TVP, nejen na své pověsti, ale potenciálně i ve svých financích. "Dokumentární" film o "puči", který státní televize vysílala minulou neděli při zoufalém pokusu zakamuflovat Velké finále charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (o tom více ZDE) bylo sestříháno z náhodných klipů sesbíraných na internetu. Autoři těchto videí se nyní chystají televizi TVP žalovat za porušení jejich autorských práv, protože nejenže nedostali honorář za odvysílaný materiál, ale z materiálu byla odstraněna jejich loga a vodotisky. Televize TVP se nejprve snažila tvrdit, že to je součástí "umělecké vize", jenže když film televize reprízovala, najednou po filmu následovaly dlouhé titulky uvádějící zdroje veškerého použitého materiálu, takže zjevně obava z toho, že televize bude nucena platit obrovské odškodné, jaksi zvítězila nad myšlenkou "umělecké svobody".

Zoufalé pokusy pomluvit předchozí vládu vedly ministerstvo zahraničních věcí ke zveřejnění jakési interní noty z roku 2008, podle níž se uvažovalo o těsnějších stycích s Ruskem. Strana Právo a spravedlnost se to snaží prezentovat jako konečný důkaz, že Donald Tusk a jeho vláda byli ruští agenti, avšak bývalý ministr zahraničí v Tuskově vládě Radosław Sikorski poukázal na to, že jediné, co ta nóta dokazuje, je, že v roce 2008 ministerstvo zahraničí provádělo analýzy, plánovalo pro budoucnosti a bylo stále ještě možné debatovat o navrhované strategioi. Mezitím jsou zahraniční média většinou šokována, že je polské ministerstvo zahraničí ochotno zveřejnit své interní dokumenty jen proto, aby dosáhlo určitých minimálních politických zisků.

A když nic nenajdete, vždycky si můžete nějaké nesmysly vymyslet. Marek Suski ze strany Právo a spravedlnoste odpověděl na dotaz novináře z televize Polsat, proč pořád vyhrává primátorské volby ve Varšavě Hanna Gronkiewicz-Waltz slovy, že je to strašlivá primátorka a kandidát ze strany Právo a spravedlnost by byl daleko lepší, ale ten tam nemůže vyhrát, protože Občanská platforma organizuje sbírání hub, čímž odrazuje lidi od volebních místností:

V tomto rozhovoru říká primátorce Varšavy a bývalé šéfce Polské národní banky "slečna Hanka", což je typickým příkladem, jak se strana Právo a spravedlnost snaží umenšovat své oponenty. Ovšem "slečna Hanka" není ničím, ve srovnání s tím, co říká velký muž Polska. Na otázku v rozhlasovém interview, jestli se obává protestů Výboru na obranu demokracie (KOD), odpověděl Jarosław Kaczyński, že se ho neobává, protože když se na ně podívá, vidí jen tváře bývalých agentů komunistického režimu, anebo duševně postižené lidi. Jestlipak to jsou titíž lidé, kteří podle jednoho radního ze strany Právo a spravedlnost by měli vyhledat pomoc psychiatra, protože chtějí mít děti prostřednictvím procedury in vitro?

Když už mluvíme o Výboru na obranu demokracie KOD, vyšlo najevo, že jeho šéf Mateusz Kijowski, poskytoval této organizaci služby IT za ceny, které jsou o hodně vyšší než jsou jejich normální ceny ve Varšavě. Dále to poškodilo jeho důvěryhodnost, vzhledem k tomu, že je už určitou dobu známo, že se vyhýbá placení alimentů svým dětem z předchozího manželství. Bohužel však TVP a další propagandisté strany Právo a spravedlnost tohoto nemohou využívat natolik, jak by chtěli, protože Jarosław Kurski, šéf televize TVP a "Kaczyńského bulteriér" je vinen přesně tímtéž, jen s jediným rozdílem: na rozdíl od Kijowského nezaplatil Kurski svým dětem ani halíř...

Kromě toho pokračuje život v Absurdistánu jako obvykle. Velké pozemky v Toruni, které mají hodnotu 1,6 milionu polských zlotých, byly právě poskytnuty katolické církvi k pronájmu se slevou 99 procent. Nájemní poplatek za tyto pozemky na rok byly určeny na 48,38 zlotých - to je méně než 300 českých korun.

Avšak jiná náboženství nejsou v Polsku tak vítaná. V roce 2015 zaútočila na skupinu Svědků Jehovových horda rasistických násilníků. Násilníci Svědkům Jehovovým vyhrožovali nožem a řvali na ně, že "až už nebude Polsko na kolenou, nebudete tady ten islám smět šířít!"

U soudu násilníci přiznali, že k útoku došlo, ale popřeli, že se chovali netolerantně. Jejich obhájce požadoval, aby byli shledáni nevinnými, "protože nedošlo k podstatnější škodě společnosti" a byl to prostě jen "další příklad všeobecné agresivity Poláků". Obhájce argumentoval, že vzhledem k tomu, že je v polské společnosti tak vysoká míra náboženské nenávisti a nesnášenlivosti, Polsko s tím zápolí a potrestat jeho klienty by bylo "nevhodné". Naštěstí soudce s tím názorem nesouhlasil. Poukázal na to, že řádný trest pro lidi, kteří páchají nenávistné trestné činy, je nejlepším způsobem jak si poradit s "vysokou mírou náboženské nenávisti a netolerance v polské společnosti". Takže snad zůstává aspoň určitá naděje.

0
Vytisknout
8676

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017