Alabamský kongresman Mike Rogers předložil zákon o vystoupení USA z OSN

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Alabamský kongresman přeložil ve Sněmovně reprezentantů nový zákon, který, pokud uspěje, by vedl k vystoupení země z OSN. To by mohlo organizaci se sídlem v New Yorku výrazně oslabit a přiblížit USA k jejich izolacionistické politice z období před 2. světovou válkou.


Návrh nazvaný Zákon o obnovení americké suverenity z roku 2017 předložil Rogers výboru pro zahraniční záležitosti počátkem ledna. Konkrétně by byl zrušen Zákon o účasti v OSN z roku 1945 a další související zákony.

"OSN se pokusila o řadu akcí zaměřených na omezení práv zaručených americkým občanům ústavou," tvrdí Rogers. "Naposledy se Rada bezpečnosti postavila za Palestinu a schválila rezoluci odsuzující izraelské osady v Jeruzalémě. Útoky proti jednomu z největších spojenců Spojených států představují jen nejčerstvější kapitolu v nebezpečné agendě OSN. Jsem přesvědčen, že naše zapojení v OSN je plýtváním penězi daňových poplatníků."

Účelem zákona je vystoupení Spojených států z mezivládní organizace, která byla založena kvůli prosazování mezinárodní spolupráce po 2. světové válce. USA by se však vzdaly i vlivu na mezinárodní záležitosti určované OSN a křesla v Radě bezpečnosti.

Zákon také požaduje, aby prezident Donald Trump zrušil všechny "orgány, specializované agentury, komise nebo další formálně přidružené instituce a uzavřel velvyslanectví OSN ve Spojených státech."

Návrh by zakázal USA poskytovat OSN peníze, zapojovat se do mírových operací nebo jakýchkoliv jiných vojenských operací pod hlavičkou světové organizace, a uznávat diplomatickou imunitu představitelů či zaměstnanců OSN.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6538

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017