Soudce brazilského Nejvyššího soudu zahynul při leteckém neštěstí za podezřelých okolností

25. 1. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Chystal se rozhodovat o korupčním skandálu, týkajícím se prezidenta Temera

Minulý čtvrtek zemřel nedaleko města Rio de Janeiro soudce brazilského Nejvyššího soudu Teori Zavascki. Jeho syn požaduje podrobné a nezávislé vyšetřování. Má obavy, že mohlo jít o vraždu. Za pouhých několik dní měl jeho otec rozhodnout o žalobách na více než 130 vrcholných brazilských politiků, včetně současného prezidenta Michela Temera.

V Brazílii skončilo za poslední dva roky více než 150 vrcholných politiků a podnikatelů ve vězení v důsledku operace federální policie nazvané Lava Jato (Car Wash). Odhalen byl největší korupční skandál v historii. Veřejné peníze skončily v kapsách politiků a šlo o miliardy dolarů. Brazilský stát už zkonfiskoval ze zahraničních účtů zpětně 41 miliard dolarů.

Takže, právě když měl Nejvyšší soud zveřejnit své rozhodnutí o další etapě tohoto případu - a o dalších osobách, které měly být poslány do vězení - zřejmě včetně nového prezidenta Michela Temera, který převzal moc během politického puče loni v srpnu, kdy byla svržena prezidentka Dilma Roussefová (která se paradoxně na žádné korupci nepodílela) - zemřel hlavní soudce. Vyvolává to podezření. Zejména proto, že to bude zrovna obviněný prezident Temer, který bude vybírat nového soudce na místo zemřelého. A předseda Senáto Renan Calheiros, který také je jedním z obviněných, spolu s dalšími senátory, z nichž je jich více než polovina také předmětem vyšetřování, mají Temerovu volbu schválit. Budou volit soudce, který je pak bude soudit. Jak pohodlné...

A také, proces volby bude trvat dlouhé měsíce.

Temer už přišel při tomto vyšetřování o šest ministrů a o dva blízké poradce. Jeho jméno buylo zmíněno 72 krát při svědectví uvězněných ředitelů stavební společnosti Odebrecht, jejíž majitel a 30 manažerů uzavřeli dohodu se soudcem, že prozradí všechno, co ví, o úplatcích, které vypláceli za posledních dvacet let. Pokud nahradí Temer zemřelého soudce svým spojencem, podaří se mu celý proces pohřbít a zachránit svou politickou kůži i kůži svých politických partnerů. To by byl jeho druhý puč.

0
Vytisknout
6379

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017