New York Times: Náš prezident je patologický lhář

28. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Toto není prezentace "alternativních faktů", jak to formulovala Kellyanne Conwayová, Trumpova ředitelka pro posílání špatným směrem.

Jsou to lži: dobré staromódní lži, drzé a otevřené lži, píše deník New York Times.

Někteří lidé argumentují, že my v médiích bychom se měli zaměřovat trochu méně na tyto lži - některé vydávané na twitteru a některé šířené v rozhovorech a na tiskových konferencích - a zaměřit se více na politickou strategii, zejména na neschopnost vytvářeného kabinetu a na soubor exekutivních příkazů, které sám Trump podepisuje.

Jenže ono to všechno stojí za to, abychom se tím zabývali, že existují prostě různé druhy zpráv, které jsou odhalovány o této vládě, které jsou na jiné úrovni.

Je možné, že tyto zdánlivě menší nedostatky produkují větší škody, protože jejich dopady jsou hlubší. Není prostě pravda, že Trump vede "trvalou válku s médii", jak tak neslušně a bez respektu blábolil, když stál na posvátné půdě v CIA před zdí připomínající mrtvé agenty. Trump totiž vede trvalou válku se samotnou pravdou.

Donald Trump je usvědčený lhář. Lže často a lehce. Lže o zásadních věcech i o věcech triviálních. Lže, aby se vyhnul vině a aby přilákal slávu. Lže, když je zraněná jeho pýcha a když je zpochybněna jeho pompéznost.

Ano, jednou z největších hrozeb, kterou Trump zosobňuje, je, že rozkládá a ničí absolutnost pravdy, faktů a vědy.

Není náhoda, že Trumpův vzestup se děje ve stejné době, kdy roste význam "fake news". Není náhoda, že jeho vzestup přišel v éře vážně poškozené víry v instituce.

A teď, když byl zvolen, Trump chce absolutní kontrolu nad proudem informací, chce diktovat svou vlastní verzi faktů namísto toho, aby žil s realitou přijatých faktů. Trump vede válku ve snaze zkreslit pravdu ve svůj prospěch.

Nenávidí novináře, protože, když dělají svou práci správně, víc hledají pravdu než aby ješitně posilovali své ego. Tisk někdy omylem tiskne nesprávné informace, ale většina toho, co tiske, je správné. Skutečně nezávislý tisk není plný politických stoupenců, ale politických odpůrců.

To se nelíbí vládě, která si přeje, aby ji lidé neustále chválili a nikdy ji nekritizovali.

Poté, co byli Trump a jeho tiskový mluvčí Sean Spicer tiskem kritizovány, že lhali ohledně velikosti davů při Trumpově inauguraci, Spicer přiklulhal zpět k mikrofobu a stěžoval si, že "Tisk o Trumpovi píše neustále jen záporně a to je demoralizující."

Ne, pane, naším úkolem je nazvat lež lží. Lži jsou záporné, protože jsou opakem pravdy - a Trump lže nepřetržitě. Kromě toho, ten, kdo nemá morálku, nemůže být demoralizován. Vodu ze skály nevyždímáte.

Problém není tisk, ale "prezident".

Trumpův tým má potřebu ovládat narativ a potlačovat to, co považuje za záporné, i když je to pravda. Toto nutkání se nyní projevuje i v Trumpově přístupu k vládním úřadům, zejména těm, které mají vědečtější náplň práce.

A Trump dál zuří ohledně toho, že prý tři až pět milionů ilegálních hlasů způsobilo, že v listopadu prohrál v lidovém hlasování. Tohle je také lež. Lež. Ne eufemismy, které slyšíte v televizi, jako "nedokázáno". Je to prostá a jasná lež.

Avšak Trump to nenechá být. Jeho pýcha je zraněna, jeho ješitnost pošpiněna. Muž, který se vychloubá, že vždycky vyrhává, prohrál v hlasování s Hillary Clintonovou o téměř tři miliony hlasů, byla to největší prohra vítězného kandidáta v americké historii. To vadí.

Takže i když se o jeho lži už informovalo a byla odmítnuta, Trump ji dál šíří. Tím je Trump kvalitativně odlišný od prezidentů, kteří přišli před ním. Věří, že pravdou je to, co říká, že je pravdou, a jediným důvodem, proč to musí být přijato, je, že se to musí dostatečně často opakovat.

Trump nikdy nepřizná chybu a namísto toho uprostřed svých lží zintenzivňuje svá tvrzení, že má pravdu. Tento postoj oslabuje naši demokracii a posiluje potlačování voličů.

Musíme se všichni přizpůsobit na tento bezprecedentní útok proti pravdě a stát připraveni se proti němu bděle bránit, protože bez pravdy, co nám zbude? Náš prezident je patologický lhář. Řekněte to. Nikdy si na to nezvykněte. Nepoužívejte eufemismy. Lež charakterizovaná jiným slovem zůstává pořád lží.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7680

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017