Prezident Trump projevuje klasické známky duševní choroby, včetně "zhoubného narcismu"

30. 1. 2017

čas čtení 5 minut


Přišel čas o tom hovořit: S prezidentem psychologicky není něco v pořádku.

Mlhavé náznaky pravděpodobné duševní choroby prezidenta Trumpa se dostaly tento týden do popředí: Ve dvou rozhovorech s hlavními médii se projevila paranoia a blud; zmnohonásobil své trvání na lži, podle níž miliony lidí volily ilegálně, což ukazuje, jak je mimo kontakt s realitou; jeho obchodní válka s Mexikem odhaluje, že si cení vlastního obrazu více než národního zájmu; jeho fixace na dav při inauguraci odhaluje dětskou potřebu pozornosti.


Spolustraníci varovali před Trumpovým šílenstvím po celé měsíce, ale rétorika politických oponentů je snadno zlehčována; je označena za vodu v bažině, kterou prezident říká, že chce vypustit.

Avšak profesionálové zděšení prezidentovou pýchou, narcismem, obranářstvím, vírou v neexistující věci, konspiračním myšlením a útoky na oponenty konečně hovoří. Cílem není jen definovat šílenství krále Donalda, ale varovat veřejnost, kam tohle nevyhnutelně vede.

"Narcismus vyřazuje jeho schopnost vidět realitu," říká doktorka Julie Futrell, klinická psycholožka, která samozřejmě přidala standardní disclaimer, protože osobně Trumpa neléčila. "Takže k přesvědčení někoho takového nemůžete použít logiku. Tři miliony žen pochodují? S ním to nehne. Poradci poukazují na to, že vybraná politika nebude fungovat? Nezajímá ho to. Udržování vlastní identity je organizujícím principem života pro ty, kdo spadají na patologický konec narcistického spektra."

Experti typicky neanalyzují veřejně činné osobnosti. Jejich zdrženlivost sahá do roku 1964, když na prezidenta kandidoval Barry Goldwater. Tehdy také mnoho lidí věřilo, že kandidát je psychologicky poškozen - ale na rozdíl od současnosti jej mnozí diagnostikovali pro zvláštní vydání časopisu Fact nazvané "Nevědomí konzervativce: Zvláštní číslo o mysli Barryho Goldwatera".

Samotný titulek - "1 189 psychiatrů tvrdí, že Goldwater je psychologicky neschopen stát se prezidentem!" - vyvolal u Americké psychologické asociace takzvané "pravidlo Goldwater": "Pro psychiatra je neetické poskytovat profesionální názor, pokud neprovádí vyšetření" zmíněného pacienta.

Výsledkem bylo, že kliničtí psychiatři jsou jedinými profesionály, jimž není povoleno nabízet svou expertízu novinářům, kteří se snaží veřejnosti vysvětlovat složité věci. Jistě, vědci nám mohou říci o globálním oteplování, strojaři, zda most unese náklad, a vojáci, zda protivník je slabý či silný. Ale mentální zdraví prezidenta? Experti mají svázané ruce, i když jsme zvolili nejparanoidnějšího prezidenta od Nixona a zřetelně nejvíce sebeobelhávající se a nejnebezpečnější americkou politickou osobnost od Aarona Burra.

Jenže v posledních několika týdnech psychologové promluvili a tvrdí, že jejich profesionální integrita a vlastenectví nemohou být umlčeny. Kdo je poslední? Přední psychoterapeut spojený s váženou Johns Hopkins University Medical School tvrdí, že Trump je "nebezpečně duševně nemocen a temperamentově neschopen stát se prezidentem." John D. Gartner pokračuje diagnózou "zhoubného narcismu" u Donalda Trumpa.

Gartner se připojil k rostoucímu počtu expertů, kteří jsou prezidentem tak znepokojeni, že jsou ochotni riskovat střet s pravidly svých profesních organizací.

V dřívějším pokusu těsně po volbách se tisíce klinických psychologů přidaly ke skupině "Občanští terapeuti proti trumpismu", která rychle vydala "Veřejný manifest" varující před zjevnou psychózou příštího lídra.

Varovná znamení? "Hledání obětních beránků..., ponižování, pomlouvání shazování rivalů a kritiků, výstavba kultu Silného muže, který se odvolává na strach a hněv, slibuje vyřešit naše problémy, pokud mu jen budeme věřit, přepisuje dějiny a málo jej zajímá pravda, nevidí důvod pro racionální přesvědčování."

Americká psychiatrická asociace tvrdí, že každý kdo projevuje pět z následujících devíti egotistických rysů má narcistickou osobní poruchu. Počítejte, jakého skóre dosáhne Trump:

1. Má grandiózní pocit vlastní důležitosti (přehání své úspěchy a talenty, očekává, že bude uznáván za nadřazeného bez příslušných úspěchů).

2. Je zaměstnán fantaziemi o neomezeném úspěchu, moci, brilanci, kráse a ideální lásce.

3. Věří že on či ona je "zvláštní" a unikátní a mohou mu či jí rozumět jedině jiní zvláštní lidé, nebo lidé s vysokým statusem; jedině ti ho/ji také dovedou pochopit.

4. Vyžaduje přehnaný obdiv.

5. Má pocit oprávnění.

6. V mezilidských vztazích zneužívá.

7. Chybí mu empatie: Není ochoten uznat nebo identifikovat se s pocity a potřebami druhých.

8. K druhým se často staví závistivě nebo je přesvědčen, že druzí mu závidí.

9. Vykazuje arogantní, povýšení chování nebo přístup.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6427

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017