Vítejte v dystopii s klaunským příčeskem

26. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ať se nám to líbí či nikoliv, v Trumpově éře se budou muset sdělovací prostředky obrnit trpělivostí a zvýšit svou produktivitu na nadlidské maximum, neboť důkladný rozbor dosavadních Trumpových kroků během prvních pár dnů jeho úřadování v Oválné pracovně vyžaduje vpravdě stachanovské nasazení a dril. Jedno je však jisté - a hloubavému pozorovateli dění na americké politické scéně to bylo jasné již dříve – doslova v přímém přenosu sledujeme tektonické posuny ve Washingtonu, D.C., a to od sterilního, zacykleného a pro mnohé depresivního neoliberálního statu quo k dystopii s klaunským příčeskem, v níž se ve vážném ohrožení ocitají práva žen, migrantů, válečných uprchlíků, novinářů - a koneckonců příslovečný Damoklův meč visí také nad udržitelným životem na planetě.

Zatímco americký prezident přichází s vizí, podle níž má být Amerika na prvním místě, co se její ekonomické obnovy týče (s touto šlechetnou myšlenkou ale již za 2. světové války přišli antisemitští sympatizanti s Hitlerem), obklopuje se tradičními insidery, představiteli Wall Street, jestřáby a vysloužilými generály. Jestliže Trump získává politické body díky odstoupení Spojených států od netransparentního Transpacifického partnerství, a potvrzuje tím svou tezi „America First“, tento krok lze považovat pouze za symbolické gesto, jelikož tato dohoda byla mrtvá ještě předtím, než vkráčel do Oválné pracovny. Dočasné zmírnění velice nebezpečného napětí mezi Bílým domem a Kremlem v Pobaltí, jež eskalovalo během několika posledních dnů Obamovy vlády, může být vzhledem k nepředvídatelnosti šéfa Bílého domu jen jednou z mnoha oddychovek v komplikovaném vztahu obou velmocí.

Tím ovšem hubený výčet soudných kroků nového amerického prezidenta končí a dále máme co do činění s velice nebezpečnými opatřeními, které mohou podvázat demokratické procesy v USA, což se může velmi negativním způsobem podepsat na dění ve světě.

Trump nejenže torpédoval chod Agentury pro ochranu životního (EPA) zmražením nových smluv a grantů, jejím zaměstnancům navíc zakázal, aby se k nastalé situaci mohli svobodně vyjádřit. Následně obnovil výstavbu plynovodů Keystone XL a Dakota Access, což vyvolalo nebývalé pobouření mezi ekology a domorodými aktivisty. Trumpův až infantilně ignorantský postoj k ochraně životního prostředí a globálnímu oteplování se začíná zlověstně zhmotňovat a mezitím se místo Spojených států globálním lídrem v boji se změnami klimatu stala Čína, která investuje obrovské finanční částky na výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Neblaze proslulý sexismus 45. nájemníka Bílého domu dokumentuje exekutivní příkaz, který zastavil americké dotace pro mezinárodní sdružení, jež podporují plánované rodičovství a sexuální osvětu. Nevládní organizace varují, že tento krok pravděpodobně povede k rapidnímu nárůstu potratů v rozvojových zemích, při nichž přijde o život 21 tisíc žen.

Další z Trumpových exekutivních příkazů má dočasně zakázat vstup uprchlíkům na půdu Spojených států a zastavit vydávání víz občanům Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Jemenu a Súdánu, a to navzdory faktu, že drtivou většinu teroristických činů v USA páchají bílí rasisté (Pozoruhodně, Trump nezakázal příjezd do USA muslimům ze Saúdské Arábie, přestože tato země šíří celosvětově extremismus a terorismus založený na wahabismu a jediní muslimští teroristé, kteří kdy spáchali v USA nějaké útoky, totiž z 11. záři, byli ze Saúdské Arábie, pozn. JČ) . Tyto osoby, nemýlím-li se, představují tvrdé jádro Trumpových voličů a přívrženců. A pokud jde o země, jejichž obyvatelé nebudou od nynějška ve Spojených státech vítáni, Bílý dům se s různou intenzitou podílel na jejich destabilizaci a je naprosto nemorální jim zavírat dveře před nosem. Koneckonců v Jemenu se již uskutečnil první smrtící nálet dronu v režii nové administrativy, který připravil o život 10 lidí. Americký prezident také předstoupil před zaměstnance CIA, aby jim sdělil, že se naskytla druhá šance zabrat iráckou ropu, a návdavkem přislíbil znovu otevřít tajné věznice CIA, kde docházelo k mučení osob podezřelých z terorismu. Oba tyto návrhy, pokud budou realizovány, povedou k drastické destabilizaci blízkovýchodního regionu, odkud v nekonečných zástupech prchají lidé, jimž Trump vystavil stopku.

Na domácím poli vede Donald Trump válku se sdělovacími prostředky, jež přináší první shnilé ovoce. Nejméně šest reportérů a fotografů, kteří informovali o nepokojích v průběhu inauguračního ceremoniálu, může v případě odsouzení strávit až 10 let za mřížemi. Je to paradox, když si uvědomíme, že média svou až chorobnou obsesí magnátovými výstřelky přispěla k jeho volebnímu vítězství. A aby toho nebylo málo, americký prezident stihl ještě vydat exekutivní příkaz ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem. A zde se opět dostáváme k dalšímu z trumpovských paradoxů, jimiž budeme v následujících letech zavaleni, neboť jednou z příčin, proč do Spojených států Středoameričané utíkají za lepším životem, jsou teroristické války Reaganovy administrativy, již Donald Trump obdivuje.

Třebaže si nový americký prezident, který se sotva stačil zabydlet v Bílém domě, počíná jako pološílený monarcha, stále existuje reálná možnost, že se postupem času zklidní a zapadne do soukolí washingtonského biedermeieru. Nicméně záplava Trumpových exekutivních příkazů, tak jak jsou shora vyjmenovány, naznačuje, že jsme bezradnými svědky klauniády těžkého kalibru. A to věru není příjemná podívaná.

0
Vytisknout
9210

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017