Mezitím v Absurdistánu 13

Polsko: smog, "zlá" charitativní organizace a film polské televize o "puči" v parlamentě

18. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Zatímco lidé z celého světa si užívají sluníčka na plážích v Santo Subito, v hlavním městě státu San Escobar, zemi, kterou si vymyslel polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski, Polsko samotné je skryto pod zimní přikrývkou sněhu, ale také smogu. V důsledku dlouhých desítek let vládní podpory pro nevýdělečné doly, uhlí je stále nejlevnějším způsobem jak vytápět soukromé příbytky. Neexistují přísnější předpisy ohledně toho, jaké uhlí se smí spalovat, tak mnoho lidí používá jako palivo místní podřadné zbytkové uhlí. A pokud máte kamna, v nichž lze spálit v podstatě všechno, proč v nich v podstatě všechno nespalovat? A tak se spalují odpadky, i průmyslové, starý nábytek a někdy i pneumatiky. V důsledku toho je Polsko jednou z nejznečištěnějších zemí v Evropě.

Polské vládě to ale nevadí. Konstanty Radziwiłł, ministr zdravotnictví, se vyjádřil v rozhovoru, že by chtěl raději hovořit o "méně teoretických problémech". Pro něho je smog a znečištění vzduchu jen teoretický problém, protože lidé žijí stejně nezdravě - mnoho z nich například kouří. Když byl dotazován Jan Szyszko, ministr životního prostředí, na to, při jaké intenzitě smogu se ohlašuje poplach - v Polsku jsou ty limity desetkrát vyšší než je požadavek Světové zdravotnické organizace, jsou druhé nejvyšší v Evropě (po Slovensku), odmítl je snížit, protože "kdyby byly sníženy, poplach by se musel vyhlašovat příliš často".

Jestliže je něco, proti čemu je strana Právo a spravedlnost rozhodnuta bojovat do poslední kapky krve, je to Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Tato charitativní organizace, kterou založil charismatický rozhlasový novinář Jurek Owsiak, je nyní největší sévho druhu v Polsku a její práce vrcholí grandiozním finále vždy v druhé polovině ledna. Od svého založení v roce 1993 vybral WOŚP více než půl miliardy zlotých a ty peníze většinou financovaly nákup zdravotnické technologie pro polské nemocnice. Z jakéhosi neznámého důvodu se stal Jurek Owsiak pro pravicové Polsko veřejným nepřítelem číslo jedna - někteří mají podezření, že je to proto, že WOŚP soutěží o sbírku peněz s katolickou církví. Média spojená se stranou Právo a spravedlnost neustále systematicky lžou o jeho údajných podvodech, navzdory tomu, že několikrát už prohrála u soudu a WOŚP je často dáván za příklad jako vzor, co se týče jeho finančních zpráv. Vzhledem k tomu, že tato taktika selhala, (loni WOŚP sebral rekordních 72,6 milionů zlotých), pozměnili pravičáci svůj narativ. Kromě naprosto absurdního obvinění od katolického publicisty Tomasze Terlikowského, který obvinil WOŚP, že podporuje potraty a eutanázii, novým úhlem útoku je, že grand finale podporují místní úřady a organizace, včetně armády a veřejnoprávní televize, takže náklady této podpory jsou prý stejně tak vysoké jako vybrané peníze. Na důkaz tohoto argumentu zakázala vláda strany Právo a spravedlnost, aby letos jakákoliv veřejná organizace WOŚP podpořila, a rozhodla se začít organizovat vlastní akce pro peněžní sbírky. Jenže ono se to nepovedlo: církevní charitativní organizace Caritas odvážně vyjádřila svou podporu pro organizaci Jurka Owsiaka poté, co její vojenská pobočka byla použita Antonim Macierewiczem k založení konkurenční charitativní akce - vojenských pikniků. Poté, co se na akci odmítla podílet polská veřejná televize TVP, televizní přenos se uskutečnil na soukromé televizní stanici, a zatímco polská pošta poprvé po mnoha lůetech odmítla vydat známku na oslavu pětadvacátého finále WOŚP, takovou známku vydala pošta v Belgii.

Poláci, pro něž je WOŚP jednou z nejdůvěryhodnějších polských institucí a její grand finale je jedním z nejdůležitějších dní v kalendáři, udělali gesto: mnoho lidí vyjádřilo svou podporu pro WOŚP možná ještě důrazněji než jindy, prostě jen, aby naštvali stranu Právo a spravedlnost, a tak se zdá, že letošní finále shromáždí senzační rekordní částku peněz (v neděli už byla vyšší než částka z minulého roku o 15 milionů zlotých). Veřejnoprávní televize, pod kontrolou strany Právo a spravedlnost, se tak zoufale snažila předstírat, že se žádné grand finale WOŚP nekoná, že se dokonce rozhodla elektronicky odstranit odznak s rudým srdcem WOŚP, který dostanou všichni, kdo darovali peníze, ze saka interviewovaného opozičního poslance, a vysílala dokumentární film o "puči", jak strana Právo a spravedlnost nazývá nedávný opoziční protest v Sejmu (o tom více ZDE. Marzena Paczuska, propagandistka pracující pro státem ovládanou televizi TVP, se vytahovala na twitteru, že tento dokument prý sledovalo víc lidí, než kolik se dívalo na grand finale WOŚP v soukromé televizi TVN, jenže je obtížné říci, kolik lidí se na ten dokument dívalo z legrace nebo ze zvědavosti, jak daleko může až propaganda TVP zajít.

Předpokládám, že mnoho diváků dokumentárního filmu "Puč" bylo zklamáno. Řekněme si upřímně: nebyla to propaganda kvality Leni Riefenstahlové, ať se na to díváme z jakéhokoliv úhlu pohledu, bylo to blbé. Krize v parlamentu skončila velmi nejednoznačným způsobem: dobře, strana Právo a spravedlnost významněji neustoupila, avšak na druhé straně je to opravdu úspěch pro stranu, která má většinu v obou komorách parlamentu i má prezidenta, že dokáže schválit nejdůležitější dokument roku - státní rozpočet - protizákonně (protože opozičním poslancům bylo zabráněno v hlasování poté, co bylo zasedání přesunuto do jiné místnosti a mnoho poslanců ze strany Právo a psravedlnost také nebylo přítomno - jejich místa byla obsazena asistenty a náhodnými lidmi, kteří předstírali, že jsou poslanci. Dokonce i šéfové strany Právo a spravedlnost byli přistiženi, jak podepisují prezenční listiny dodatečně.)

Nidko nečekal, že státní televize TVP, který se stala propagandistickým kanálem pro stranu Právo a spravedlnost, odvysílá férovou verzi události, ale aspoň se ta televize mohla pokusit zakamuflovat vládní přečiny. Kromě toho ten dokumentární film režírovala asistentka režie široce vysmívaného nesmyslu "Smoleńsk" - o údajném atentátu na prezidentské letadlo, a byl jen chaotickou změtí náhodných záběrů, v nichž poslanci ze strany Právo a spravedlnost byli ukázáni ve stejně špatném světle jako poslanci z opozice (i když, upřímně řečeno, zatímco je velmi lehké zesměšňovat opozici, která neví, kam směřuje, bylo by opravdu obtížné ukázat stranu Právo a spravedlnost v dobrém světle).

Ovšem bylo by obtížné očekávat kvalitu, když byli televizní profesionálové, stejně jako profesionálové ve všech ostatních státem ovládaných firmách a institucích (nedávná zpráva týdeníku Puls Biznes poukazuje na to, že za jediný rok vlády strany Právo a spravedlnost je míra protekce větší než po osmi letech předchozí vlády) nahrazeni naprostými amatéry, jejichž jedinou kvalifikací je, že jsou ochotni sloužit straně Právo a spravedlnost. Krátký klip, v němž reportér televize TVP radí divákům, jak si připravit automobil k jízdě v zimě, zhlédly na internetu statisíce lidí, protože se ukázalo, že mladý muž v záběru nemá tušení, o čem mluví, když doporučuje, od minuty 1.30, aby lidé auto startovali "na dvojku", protože "kdyby startovali na jedničku, vybilo by to baterii".

Kromě toho, život v Absurdistánu pokračuje jako obvykle. Projev premiérky se musel vysílat podruhé, protože právě ve chvíli, kdy začala mluvit v živém vysílání, ve velké části Polska přestal jít televizní signál, což pravděpodobně není náhoda protože systém spravuje americká firma. Zkušení generálové odcházejí z armády jako krysy opouštějící potápějící se loď, zatímco ministr Antoni Macierewicz se zabývá tím, že degraduje ty vojáky, kteří dávno z armády odešli, a degraduje dokonce i mrtvé, pokud jejich politické názory nebyly slučitelné s jeho. Matka stále ještě bojuje jménem svého syna, protože rozsudek soudu, podle něhož má syn dostat od otce dědictví, jeho rodina sabotuje. Bude zavedena nová daň z dešťové vody, ale budovy, které vlastní náboženské instituce, ji platit nebudou muset (na kostely zjevně nikdy neprší).

Opoziční hnutí Výbor na obranu demokracie KOD má také své problémy: jeho předák Mateusz Kijowski byl přistižen, jak rozkrádá jeho finance tím, že vydával falešné faktury za své služby v oblasti IT jménem firmy své ženy, aby nemusel platit alimenty svým dětem z předchozích manželství. Navzdory tomu, požadavek od organizace polských emigrantů v USA Polonia, aby byl KOD prohlášen za teroristickou organizaci se zdá být poněkud přehnané. Mezitím slušní Poláci, kteří se bojí vycházet kvůli smogu na ulici, relaxují na internetu a sprostě tam nadávají Arabům a muslimům, protože muž z katolického Cape Verde má na fotografii trochu tmavší odstín kůže. Ne, logiku v tom taky nedokážu rozeznat.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8342

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2017