Vědci posunuli "Hodiny soudného dne" po Trumpově zvolení o 30 vteřin blíž k půlnoci

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poprvé za svou sedmdesátiletou historii byly posunuty ručičky hodin varujících před možností jaderné zkázy světa po Trumpově zvolení o celých 30 vteřín blíže k půlnoci. Nový čas znamená, že je svět ohrožen více než kdy za posledních 64 let.

Madeleine Albright: Jsem muslim

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Madeleine Albright: Vychovali mě jako katoličku, stala jsem se členkou Episkopální církve, později jsem zjistila, že má rodina byla židovská. Dnes stojím připravena se zaregistrovat jako muslim, v rámci solidarity:

PRAVIDELNÉ DVĚ MINUTY NENÁVISTI:

Trump: "Budeme každý týden zveřejňovat zločiny páchané imigranty"

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump se vyjádřil, že americký ministr pro vnitřní bezpečnost bude každý týden zveřejňovat seznam zločinů spáchaných imigranty a seznam měst, které je odmítnou vydat pro deportaci:

Trump: "Řekli mi výzvědní důstojníci, že mučení absolutně funguje"

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump použil svého prvního televizního interview ve funkci prezidenta k tomu, aby vyjádřil názor, že mučení "absolutně" funguje a že Spojené státy budou "bojovat proti ohni ohněm".

V rozhovoru pro televizi ABC News Trump dodal, že rozhodnutí ponechá na svém ministru obrany Jamesi Mattisovi a na řediteli CIA Mikeu Pompeovi. Ti budou rozhodovat o tom, co lze a co nelze v boji proti terorismu udělat.

Na dotaz, zda jsou techniky jako waterboarding, mučení vodou, účinné, řekl Trump: "Absolutně, mám pocit, že to funguje."

Trumpův nový šéf CIA uvedl, že CIA v žádném případě mučení používat nebude. Totéž zdůraznil i senátor John McCain: "Trump si může podepisovat, kolik exekutivních příkazů chce, ale je to proti zákonu." Liz Cheney, dcera Dicka Cheneyho, chce znovu zavést mučení. Glen Greenwald: "Je to jako nějaká děsivá noční můra z doby před deseti lety, o níž jsme si mysleli, že dávno skončila."

Timesy: Sebevědomá Mayová: Trump a já povedeme svět!

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská premiérka Theresa Mayová: "Americké prezidentské volby a brexit obnovily naději!" Human Rights Watch: Cože?? Vést svět? Podporou muže, který chce používat mučení, staví zdi a útočí na lidi, kteří proti němu hlasovali??

Trump: Chelsey Manning je "nevděčný ZRÁDCE"

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump: "Nevděčný ZRÁDCE Chelsey Manning, který nikdy neměl být propuštěn z vězení, nyní označuje prezidenta Obamu za slabého politika. Strašné!"

HRW: velký vůdce s malýma rukama se opět mýlí. A jak je možné, že šéf státu nadává lidem do "ZRÁDCŮ"?

Věznění Chelsey Manningové bylo protizákonné, protože byla odsouzena podle zákonů, které nedovolují obhajobu ve veřejném zájmu, a trest byl naprosto disproporční, upozorňuje Human Rights Watch. Rozsudek porušil právo na svobodu projevu a právo veřejnosti na přístup k informacím a svým precedentem ohrozil občany, kteří chtějí zveřejňovat informace o pochybeních v oblasti bezpečnosti státu.

Rozhovor Britských listů 93:

Jak to, že taková civilizovaná země zvolila Donalda Trumpa?

20. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou, která žila ve Spojených státech déle než třicet let, zkoumá Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů při příležitosti inaugurace Donalda Trumpa do amerického prezidentského úřadu, jak je možné, že Američané zvolili svým prezidentem tuto podivnou a zřejmě i nebezpečnou postavu. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Víme o hrozícím nebezpečí, ale neumíme ho odvrátit

Na hřbetu hurikánu

26. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když hodíte žábu do hrnce s vařící vodou, žába se bude snažit vylézt. Když ji ale dáte do chladné vody a pomalu zahřívat, postupně se uvaří. Aparát žáby je přizpůsoben reakci na rychlé změny v jejím prostředí, na pomalé reagovat neumí. Respektive se jim přizpůsobuje. Peter Senge použil této ilustrace, aby ukázal, že podobně se člověk přizpůsobuje sociální situaci. V poslední době se o žábách a pomalu se zvyšující teplotě vody mluví v souvislosti s politickými, sociálními, ale i technologickými změnami. Problém je, že jsme sice schopni si toto nebezpečí uvědomit, ale ten okamžik, kdy už bude společnost paralyzovaná, odhadnout neumíme.

Vítejte v dystopii s klaunským příčeskem

26. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ať se nám to líbí či nikoliv, v Trumpově éře se budou muset sdělovací prostředky obrnit trpělivostí a zvýšit svou produktivitu na nadlidské maximum, neboť důkladný rozbor dosavadních Trumpových kroků během prvních pár dnů jeho úřadování v Oválné pracovně vyžaduje vpravdě stachanovské nasazení a dril. Jedno je však jisté - a hloubavému pozorovateli dění na americké politické scéně to bylo jasné již dříve – doslova v přímém přenosu sledujeme tektonické posuny ve Washingtonu, D.C., a to od sterilního, zacykleného a pro mnohé depresivního neoliberálního statu quo k dystopii s klaunským příčeskem, v níž se ve vážném ohrožení ocitají práva žen, migrantů, válečných uprchlíků, novinářů - a koneckonců příslovečný Damoklův meč visí také nad udržitelným životem na planetě.

Nepříjemná pravda o Trumpově zdi

26. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Doufal jsem, že stavba zdi na americko-mexických hranicích bude jedním z předvolebních slibů, které se Donald Trump upozadí, neboť bude mít důležitější priority. Opak je ale pravdou a vypadá to, že se bude opravdu stavět. Nepříjemná pravda o Trumpově zdi je, že jde o zbytečný a drahý projekt, který problematiku ilegální imigrace spíše dále vyhrotí než že ji pomůže konstruktivně řešit.

Překlad poslední veřejné přednášky Zygmunta Baumana na University of Leeds

Zygmunt Bauman: Evropské dobrodružství zatím nekončí?

26. 1. 2017

čas čtení 14 minut

Jedna z nejvýznamnějších osobností současné sociologie a filozofie, Zygmunt Bauman, zemřel před dvěma týdny ve svých 91 letech. Posledních několik desítek let působil na University of Leeds, kde publikoval i přednášel. Světově proslul úvahami o Holocaustu, úloze morality v moderní společnosti, postmoderním konzumerismu a svým konceptem tekuté modernity, kterým se zařadil mezi nejvýznamnější myslitele analyzující současnou společnost. Ve své poslední přednášce na univerzitě v Leedsu na konci října 2016 hovoří nejprve o charakteristických rysech současné společnosti, jíž problémy přerůstají přes hlavu a dále o pragmatických i morálních otázkách týkajících se Evropské Unie. Nakonec se věnuje fenoménu Brexitu, skrze který představuje další poznatky o současném společenském dění, jež by jinak mohly zůstat bez povšimnutí.

Do češtiny přeložila Jaroslava Tomanová

HRW: Americká vojenská koalice či irácká armáda zasáhla u Mosulu leteckým úderem 12 civilistů

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V prosinci 2016 uskutečnila zřejmě Američany vedená vojenská koalice nebo irácké vládní jednotky letecký úder proti vozidlu nacházejícímu se 80 kilometrů od iráckého města Mosul. Jeden civilista byl usmrcen a 11 dalších bylo zraněno. Šest místních svědků sdělilo organizaci Human Rights Watch, že v oblasti nebyly žádné jednotky Islámského státu. Válečné zákony zakazují úmyslné či nezacílené útoky proti civilistům, upozorňuje Human Rights Watch.

Trump drasticky sníží americké financování OSN

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump připravuje exekutivní příkaz, jímž chce zrušit až 40 procent amerického financování mezinárodních organizací a potenciálně porušit některé mezinárodní dohody. Podle jednoho návrhu exekutivního příkazu, prozrazeného americkým médiím, má být zrušeno až 40 procent amerických finančních příspěvků mezinárodním institucím. Budou zrušeny příspěvky všem institucím, které uznávají Organizaci pro osvobození Palestiny či palestinskou správu, které podporují programy pro uskutečňování potratů anebo se vyhýbají sankcím proti Íránu či Severní Koreji. Druhý exekutivní příkaz navrhuje zrušení multilaterálních dohod, které se netýkají "bezpečnosti státu, vydávání občanů či mezinárodního obchodu". Potenciálně chce Trump zrušit americký podpis na Konvenci pro odstranění diskriminace proti ženám a na Konvenci o právech dítěte.

Příspěvek USA do rozpočtu OSN je v současnosti 22 procent. Vypočítává se to podle velikosti ekonomiky daného státu. Natalie Samarasinghe, výkonná ředitelka Asociace OSN v Británii, varovala, že i bez těchto škrtů jsou nyní programy OSN vážně podfinancovány. Navrhované drastické americké škrty by "ochromily mezinárodní systém ve velmi nestabilní dobu a zpochybnily by i dlouhodobé americké priority, jako je udržování míru a rozvojové iniciativy, jejichž cílem je stabilizovat nestabilní státy a bojovat proti extremismu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump nařídil zrušení vládní webové stránky o změnách klimatu

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pracovníci Agentury pro ochranu životního prostředí, vládního úřadu, jehož ředitelem Donald Trump jmenoval právníka Scotta Pruitta, jenž tento úřad opakovaně žaloval v zájmu průmyslové lobby, potvrdili agentuře Reuters, že agentuře bylo nařízeno, aby odstranila stránku s informacemi o globálních klimatických změnách. Mělo by k tomu dojít v podstatě okamžitě. Podle pracovníků tak přijde vniveč několikaletá práce na tématu. Někteří se proto údajně snaží uložit informace, které stránka obsahuje, jiní se prý naopak snaží Donalda Trumpa přesvědčit, aby stránka zůstala zachována.

NORMALIZACE V USA:

Trump: Mí političtí pracovníci budou před zveřejněním cenzurovat výsledky vědeckého výzkumu z Úřadu pro životní prostředí

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Trumpova vláda nařídila, že jakékoliv studie či jakákoliv data, zjištěná vědci v Úřadu pro ochranu životního prostředí, budou muset být předem cenzurovány politickými činiteli, než budou moci být zveřejněny.

Tato cenzura se bude týkat i informací na internetových stránkách úřadu, včetně podrobných vědeckých důkazů, že dochází ke globálnímu oteplování a že je to způsobeno lidskou činností.

20 zemí nahradí financování projektů pro bezpečné potraty, které Trump zrušil

26. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Až dvacet zemí vyjádřilo podporu plánu Holandska vytvořit mezinárodní fond pro bezpečné potraty a nahradit 600 milionů dolarů, které Donald Trump právě odebral mezinárodním institucím financujícím takový plán, konstatovala ve středu holandská ministryně pro mezinárodní rozvoj Lilianne Ploumen.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Úroveň některých politiků je hluboko pod hranicí únosnosti

Ubohost reálné politiky tváří v tvář nastupující generaci

26. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Pokud chcete přesvědčit mladé lidi, že politika je částečně v rukou naprostých diletantů a že je s tím potřeba něco dělat, vezměte je do parlamentu. Na pozvání organizátorů jsem se zúčastnil jednání studentské iniciativy s několika poslanci v prostorách sněmovny. Přišel jsem o něco později a vstoupil přímo do těžko reprodukovatelného výlevu zákonodárkyně, která pravděpodobně běžně svou slovní zásobu automatu na kafe vynahrazuje rozčilením a emočním nátlakem. Se smrtelnou dávkou naprosto neoprávněného paternalismu, alespoň vzhledem k očividnému kognitivnímu limitu, nezaslouženého leč z reálné situace vyplývajícího pocitu držitelky moci, od čehož pravděpodobně tato osoba s estetikou postarší cirkusové umělkyně odvozuje i míru rozumu a další lidské kvality, si otevírala hubu na kultivovaně a racionálně jednající studenty před publikem složeným z dalších poslanců, studentů, ale i lidí v pozici nezávislých pozorovatelů. Zjevně nepocítila jakoukoliv disonanci, naopak se sebeuspokojením po svém čelisti otevírajícím výstupu vstala a bez toho, aniž by si vyslechla reakci, odplula za dalším dobrodružstvím sněmovní politiky. Vedle sedící poslanec, pravděpodobně pod tlakem vysoko nastavené laťky, snažil se napodobit tón i dikci kolegyně a vcelku se mu i dařilo, byť svůj status nadřazenosti nedával najevo tak komickým způsobem a v jeho řeči bylo možné občas zaznamenat stopu smysluplnosti. Postupně se také ukázalo, že na něj doléhá sociální prostředí a že v atmosféře, v níž jsou emoční výlevy považovány za handicap svého druhu, je ochoten jednat na slušné úrovni. Teprve po jednání jsem se dozvěděl, že zlatý hřeb celé akce se nečekaně odehrál hned na začátku. Jiný poslanec, jinak vcelku vážený pro své nepochybné intelektuální kvality, přišel na jednání, zhodnotil, že modrý text prezentace na bílém pozadí je naprosto neakceptovatelný a rozezlen opustil sál. Naštěstí se jednání účastnili i zákonodárci, kteří jednali kultivovaně, tak, jak člověk od lidí, kteří mají pracovat v nejvyšším veřejném zájmu, očekává. I přesto bylo pro studenty nepochopitelné, že se zákonodárcem může stát karikatura na přirozenou, morální i intelektuální autoritu, kterou byste na takovém místě očekávali. Nebo že se poslanec chová s naprosto neomluvitelnou arogancí. Byť vím, že se to zhusta děje, zůstává to nepochopitelné i pro mě.

3D tištěné orgány lidského těla bude brzy možné začít transplantovat

26. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Transplantace orgánů (převážně ledvin), kterých proběhne podle The Economist zhruba 120 tisíc za rok, jsou závislé na náhlých úmrtích lidí při nehodách, srdečních příhodách, mrtvicích a dalších podobných příčinách smrti jinak zdravých lidí. Paradoxně, se zvyšující se efektivitou první pomoci, ale také s očekávaným vývojem bezpečnosti silniční dopravy díky samořízeným autům, lze předpokládat, že tyto zdroje budou více omezené. Jedním ze zdrojů by mohly být trojdimenzionální výlisky z biologické tkáně. Jakkoliv je tato technologie stále ve stádiu experimentu, vytištěná tkáň už je k dispozici a je využívána k testům léků. Prognózy říkají, že první orgány k transplantaci vyrobené uměle budou k dispozici během pár let.

Bodláky Václava Duška

Thrillery za korunu padesát

26. 1. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Střetů přibývá; přeinformovanost plodí záhubu romantických bytostí, odkojených romány a filmy realistických tvůrčích autorit. Můžeme nyní sledovat nad rámec očekávání věcí příštích a to v přímých přenosech štěkající slovní bitkaře, doktory práva veškerého, i medicinského zaměření, filozofických pomocných škol, hrdé dělníky, k tomu pak nádavkem pocuchané zmalované arcidámy, vypadlé z domovnických brlohů, filozofické blechy, odborníky umných hádek a nízkých urážek. Plivání otrávených slin zasáhne i diváka. Placení rozumbradové spadnou ke dnu v návalu vášnivých výkladů, sníží se k podpásovým lžím, uvěří, že patří ke světovému vedení lidstva. Jepičí bitvy nabízejí omámeným divákům okoukané thrillery za korunu padesát..

Husákovská normalizace jako předchůdce dnešní globální postpravdivé éry

25. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Během pravidelného postgraduálního semináře o vývoji v Československu/České republice od roku 1989, který vedu na univerzitě v Glasgow, jsem si tento týden uvědomil jednu možná docela zásadní věc.

V rámci semináře jsem určil jednomu studentovi, aby udělal kritickou prezentaci mé přednášky z roku 1995 o politické kultuře v tehdejší raně postkomunistické České republice. Požádal jsem ho, aby přednášku pořádně zkritizoval, protože musíme zjistit, jestli to, co jsem psal před 22 lety, může být ještě pravda a pokud ne, proč ne.

Studentovi se přednáška moc nelíbila. Zdála se mu příliš elitářská, mým poukazem na to, že v každé zdravé, civilizované a rozvinuté společnosti existuje dynamická interakce mezi intelektuálními elitami a většinou národa. Nelíbilo se mu, že jsem definoval "tělo" národa, které si bez "hlavy" svých elit neporadí.

Jenže marná sláva, ať to zní elitářsky nebo ne, ono to tak skutečně donedávna nejen v Čechách, ale všude existovalo. Vládla diktatura elit: profesorů, kněží, lékařů a učitelů. Ti byli gatekeepery, určovali, co se dostane do novin a do časopisů.

Mezitím v Absurdistánu 14

Havarující američtí vojáci, velká mysl ministra obrany a problémy státní televize

25. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Američtí vojáci, nedávno rozmístění na polském území, si, jak se zdá, nevedou zrovna dobře. Během pár dní, od té doby, co přijeli, se jim podařilo uskutečnit srážku dvou svých obrněných vozidel a rozházet celý náklad tankové munice poté, co jejich nákladní automobil havaroval do příkopu, zranit dva z těch polských občanů, které mají v Polsku vlastně ochraňovat poté, co ztratili kontrolu nad svým nákladním vozidlem a vrazili čelně do autobusu. Soudě podle jejich umění řídit a vzhledem k tomu, že podle svědků mají vozidla americké armády potíže nastartovat v zimním počasí, pokud Rusko zaútočí v zimě, Američané nám asi moc nepomohou.

Třikrát sláva britským soudcům

25. 1. 2017

čas čtení 5 minut

V dlouhém a často konfrontačním oblouku britské historie nebyli soudci vždycky přáteli lidu. Jsou však jimi nyní. Nejvyšší soud promluvil v zájmu Británie, když odmítl odvolání Theresy Mayové ohledně procedury, jímž má být aktivován odchod Británie z Evropské unie. Nepoznalo by se to z tirád stoupenců brexitu, ale soud v úterý 24. ledna nerozhodoval o tom, zda má Británie odejít z EU nebo ne. Avšak rozhodl, většinou osmi vůči třem soudcům, podpořit vládu zákona, nikoliv vládu ministrů. Bylo to správné rozhodnutí právně, ústavně i morálně. V britské historii se o méně než o toto vedly války, argumentuje redakční komentář deníku Guardian.

Tím, že soud odmítl odvolání vlády a podpořil suverenitu parlamentu v procesu odchodu z EU, učinil několik důležitých věcí. Zajistil, zaprvé, že vláda Mayové nemůže vyčlenit Británii z EU na základě prerogativní moci bez rozhodnutí parlamentu. To je zásadní ústavní princip a soud jednal správně, že to potvrdil: je nesmírně znepokojující, že někteří jinak rozumní lidé zaujali v této věci tak neodpovědné stanovisko. Soud také tváří v tvář ostudných útoků od probrexitového tisku a probrexitových aktivistů uhájil svou vlastní nezávislost. Byly to útoky, proti nimž se ministři postavili až ostudně pozdě. Nakonec, tím, že vrátil tuto otázku zpět do rukou parlamentu, kam zjevně vždycky patřila, zanechal soud otevřenou otázku ratifikace vztahu Británie vůči EU po referendu pro brexit.

Trump plánuje "rozsáhlé vyšetřování volebních podvodů"

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump stále nemůže zkousnout, že prohrál lidové hlasování v prezidentských volbách o tři miliony hlasů. Tvrdí, aniž by předložil jakékoliv důkazy, že to bylo důsledkem "volebních podvodů". Ve středu oznámil, že zahájí "hloubkové vyšetřování volebních podvodů". Všichni odborníci a analytici však poukazují na to, že v USA k volebním podvodům nedochází a že k nim drtivou většinou nedocházelo ani v roce 2016. 

 Podrobnosti v angličtině ZDE

Jestliže Trump nyní tvrdí, že zahájí vyšetřování "volebních podvodů", znamená to, že pro svá dosavadní tvrzení o "rozsáhlých volebních podvodech" neměl žádné důkazy a lhal. A dále: Trumpův poradce Steve Bannon je protizákonně registrován jako volič ve dvou různých amerických státech:

Smog zabíjí

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Premiér Sobotka potřásá hlavou, že "naposledy nás takto smog trápil r. 2010". Kdykoliv přiletím do Prahy, už na Ruzyni mě udeří do nosu nedýchatelné pražské ovzduší, a to i v době, kdy v hlavní městě takzvaně "není smog", poznamenává Jan Čulík.

Podle údajů britských hygieniků si znečištění vzduchu automobily vyžádá každoročně smrt 40 000 - 55 000 lidí, ve Franci 48 000 osob. V ČR zemře každoročně prý "jen" 5500 lidí:

01. 12. 2016 Stromy zřejmě zvyšují znečištění ulic ZDE
26. 09. 2016 Pražané žalují MŽP kvůli znečištění ovzduší prachem, oxidy dusíku a rakovinotvorným benzo-a-pyrenem ZDE
22. 06. 2016 Znečištěný vzduch každoročně usmrtí 48 000 Francouzů ZDE
23. 02. 2016 Vědci: Znečištění vzduchu si v Británii každoročně vyžádá 40 000 životů ZDE
19. 09. 2014 České ovzduší stále ohrožuje zdraví: zhruba 1 900 vážně nemocných a 5 200 předčasně zemřelých v roce 2013 ZDE
04. 10. 2013 Znečištění ovzduší v roce 2012 ohrožovalo zdraví i životy: 1800 vážně nemocných a 5500 mrtvých ZDE
18. 10. 2012 Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy ZDE
18. 10. 2012 Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy: 2 tisíce vážně nemocných a 6 tisíc mrtvých ročně ZDE
15. 02. 2012 Stanovisko KŽP AV ČR k hlasování PSP ČR k zákonu o ochraně ovzduší ze dne 10. 2. 2012 ZDE
13. 01. 2012 Znečištění ovzduší jemným prachem ohrožuje zdraví Plzeňanů ZDE

Trump zakázal státním institucím poskytovat informace reportérům, policie zatkla čtyři novináře

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpova vláda umlčela státní Úřad pro ochranu životního prostředí a ministerstvo zemědělství poté, co předtím zakázala i ministerstvu dopravy a Úřadu pro rozvoj komunikovat na Twitteru, na sociálních sítích a s novináři.

Americká služba National Park Service byla také umlčena poté, co na Twitteru zveřejnila celou řadu alarmujících informací o globálním oteplování. Tyto zprávy na Twitteru byly posléze vymazány a bylo zveřejněno prohlášení, že je publikoval "bývalý zaměstnanec", který neměl oprávnění účet na Twitteru používat.

Děsivým vývojem je skutečnost, že čtyři novináři, kteří informovali o protestech proti Donaldu Trumpovi, byli obvinění z údajných "závažných trestných činů" a čelí deseti letům vězení a pokutě 25 000 dolarů, pokud budou odsouzeni. Novináři se při zatčení prokazovali svými novinářskými průkazy a protestovali proti zatýkání, ale nijak jim to nepomohlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Nezvyklá věc, která se stala dnes: Evropští reportéři mě žádali, abych je dal do kontaktu se vzbouřenci v americkém National Park Service. Na pravdě stále záleží - i když se ji úřady snaží potlačovat:

Dnešní Washington: Románová fikce, kterou všecha nakladatelství odmítla

25. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Věhlasný britský novinář, reportér a moderátor Channel Four News Jon Snow: Vracet se po několika posledních dnech z Washingtonu vám dává pocit, že jste právě přečetli román, který všichni nakladatelé odmítli jako příliš nepravděpodobný...

Postpravdivá doba a expertní poznání

24. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Čerstvá zpráva o nových posudcích v případě závalu na dálnici D8 pro mne dobře vystihuje příčiny toho, čemu se říká „postpravdivá“ nebo „postfaktická“ doba. Ta doba nespadla z nebe. Ba pohoršení nad ní mi přijde naivní. Fakta vždycky byla a budou výsledkem společenské debaty a ověřování, nikdy tu nebyla a nebudou jaksi sama od sebe (nebo filozofickou mluvou „o sobě“).

Typický moderní způsob, jak se dostat k faktům, je expertíza. Zavoláme vyškoleného, znalého experta, většinou vědce, a ten udělá nějaká měření a řekne nám pravdu. Jenže věda není nějaké orákulum. Už i do širší veřejnosti pronikly představy o tom, že vědecký génius zápasí s většinou průměrných vědců, takže vlastně jakýkoli vědecký konsensus lze chápat jako ten, který vzdoruje géniům, o nichž ještě nevíme. Na některé lidi to má tak silný vliv, že se sami považují za takové génie; např. jsem dostal mail od pána, který se domnívá, že vyvrátil teorii relativity, nebo spoustu mailů od lidí, kteří mají za to, že zředěný čisticí prostředek umí léčit všechny nemoci.

Soudce brazilského Nejvyššího soudu zahynul při leteckém neštěstí za podezřelých okolností

25. 1. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Chystal se rozhodovat o korupčním skandálu, týkajícím se prezidenta Temera

Minulý čtvrtek zemřel nedaleko města Rio de Janeiro soudce brazilského Nejvyššího soudu Teori Zavascki. Jeho syn požaduje podrobné a nezávislé vyšetřování. Má obavy, že mohlo jít o vraždu. Za pouhých několik dní měl jeho otec rozhodnout o žalobách na více než 130 vrcholných brazilských politiků, včetně současného prezidenta Michela Temera.

V Brazílii skončilo za poslední dva roky více než 150 vrcholných politiků a podnikatelů ve vězení v důsledku operace federální policie nazvané Lava Jato (Car Wash). Odhalen byl největší korupční skandál v historii. Veřejné peníze skončily v kapsách politiků a šlo o miliardy dolarů. Brazilský stát už zkonfiskoval ze zahraničních účtů zpětně 41 miliard dolarů.

Naše demokracie je pomalu odstraňována

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Díky Gině Miller - a faktu, že se soudci Nejvyššího soudu postavili za dodržování zákona tváří v tvář nepolevujícímu tlaku a vitriolu pravicových listů - já a mí kolegové v parlamentu budeme moci dělat svou práci a volat vládu k zodpovědnosti za nejdůležitější rozhodnutí, které země učinila v době mého života, napsal David Lammy.

PROSBA O POMOC:

Paní Diana stále bojuje

23. 1. 2017 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Děkuji čtenářům Britských listů za pomoc pro malou Dianku s těžkým mentálním postižením (následkem kardiologické operace) a její maminku, které hrozí exekuční vystěhování z obecního bytu, o němž již soud rozhodl. Fyzické exekuce by však ukončila veškeré snahy o to, aby holčička mohla u maminky trávit aspoň každý druhý víkend a svátky podle judikátu opatrovnického soudu.

Paní Diana stihla před Vánoci složit na pražském magistrátu náročné taxikářské zkoušky, získala licenci a od Nového roku začala jezdit pro jednu z velkých firem. Zdálo se, že se odrazila ode dna. Po dvou týdnech jí však gynekolog sdělil podezření na rakovinu a další týden ochrnula na pravou ruku.

Včera, v neděli, absolvovala náročnou operaci páteře, bude následovat rehabilitace – po tu dobu nebude moci vydělávat. Nucené vystěhování se opět přiblížilo. Tím by děvčátko, které u maminky přebývá každý druhý víkend, ztratilo nejen toto zázemí, ale i naději, že se jednou do maminčiny nebo do střídavé péče dostane. Přitom maminka je po celou dobu jediná, kdo s Diankou pracuje různými rehabilitačními metodami, učí je sebeobsluze a všestranně rozvíjí její velmi omezené schopnosti.

Stále jsou mezi námi lidé, kteří dokáží pomoci bližnímu, aniž by za to cokoli očekávali. Obracíme se proto na vás znovu: pošlete prosím aspoň malou finanční pomoc přímo na účet dívenky: 2632445250/0800 u České spořitelny.

Moc vám za ni děkuji.

(Autor je předsedou Spolku zastánců dětských práv – české sekce Defence for Children International.)

Donald Trump a zrušení světové veřejnosti

23. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vždycky jsem žasl, když lidé, kteří na základě čtení knih, vydávaných americkými univerzitami, oprávněně kritizovali zahraniční politiku USA i jejich vnitřní poměry, ale vždy zároveň obhajovali jakýsi multilateralismus, v němž se USA domluví s Čínou a Ruskem… na čem vlastně? Proč v Číně a Rusku není svoboda tisku? A proč svobodná média tak strašně vadí Donaldu Trumpovi?

Donald Trump nařídil obnovení výstavby ropovodů Dakota Access a Keystone XL

25. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump byl ostře zkritizován americkými indiány a aktivisty bojujícími proti globálnímu oteplování za to, že podepsal exekutivní příkazy nařizující obnovení stavby ropovodů Dakota Acess and Keyston XL.

Oba ropovody zablokoval Barack Obama, částečně kvůli ekologickým obavám. Avšak Trump zpochybňuje globální oteplování a chce rozšířit energetickou infrastrukturu a vytvářet pracovní příležitosti.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spice uvedl, že se začala v USA odehrávat "energetická revoluce". Tvrdil, že úterní exekutivní příkazy "vytvoří desetitisíce nových pracovních příležitostí" a životní prostředí "bude přesto dál prioritou".

Boj o soudní nález ohledně brexitu ohrožuje britskou demokracii

25. 1. 2017

čas čtení 3 minuty


Úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu v Londýně nemělo být nezbytné. Jak může být vláda tak arogantní a pokoušet se zařídit odchod z Evropské unie bez konzultace s volenými zástupci občanů? ptá se Barbara Wesel. To by bylo antidemokratické - něco, co by spíše udělal Vladimir Putin nebo Recep Tayyip Erdogan. Premiérka Theresa May si pokusy rychle protlačit politický proces navzdory všemu politickému odporu nijak neprospěje.

Trumpův inaugurační projev je cynickým výsměchem obyčejným Američanům

23. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Masivní demonstrace, které vypukly po celém světě souběžně s teatrálním vstupem Donalda Trumpa do Oválné pracovny, a legislativní snahy kriminalizovat mírumilovné protesty dávají tušit, že v Trumpově éře budou milióny lidí bojovat za to, aby těžce nabyté statky, jakými jsou svoboda shromažďování, práva žen, práva LGBT komunity a etnických a náboženských menšin či ekologické standardy, zůstaly zachovány. Ostatně Donald Trump se ve svém inauguračním projevu, který byl směskou nacionalistického populismu, nesplnitelných slibů a z řetězu utrženého velikášství, krutě vysmál obyčejným Američanům a podstatné části svého vlastního elektorátu.

WikiLeaks kritizují Trumpa a apelují na daňové odborníky, aby prozradili jeho daňová přiznání

23. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump nezveřejní svá daňová přiznání ani po opakovaných příslibech, že tak učiní po ukončení jejich auditu, řekla v neděli jeho poradkyně Kellyanne Conwayová, a poruší tak čtyřicetiletou tradici, kdy prezidenti zveřejňovali svou finanční situaci a své finanční závazky.

"Reakcí Bílého domu je, že pan prezident svá daňová přiznání nezveřejní," řekla Conwayová v neděli v televizi. Kvůli tomu jsme se soudili po celé tyto volby."

Britské ministerstvo předstíralo, že útlak v Eritreji "je minimální", aby nemuselo odtamtud přijmout dětské uprchlíky

23. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Z interních dokumentů britského ministerstva vnitra vyplývá, že se ministerstvo pokusilo předstírat, že v Eritreji nepanuje vážný útlak, aby mohlo na tomto základě odmítnout tamější žadatele o azyl. Britská vláda se snažila získat pozitivní hodnocení situace v oblasti lidských práv v Eritreji, přestože jde o zemi, která vězní mnohé své občany na dobu neurčitou a běžně používá mučení. Zároveň jsou občané v Eritreji popravováni bez soudu a ten, kdo je chycen při pokusu emigrovat, je na místě zastřelen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

HRW: Uprchlíci žijí na řeckých ostrovech za děsivých podmínek

23. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Řecké úřady, za spolupráce s Evropskou unií, musejí okamžitě převézt tisíce žadatelů o azyl, držených na řeckých ostrovech, do slušného ubytování na pevnině, požaduje organizace Human Rights Watch. Žijí na ostrovech za děsivých podmínek ve stanech ve sněhu, ostrém větru a dešti. Politika EU vůči uprchlíkům, která selhala, vyvolala obrovské utrpení u lidí žijících v stále strašlivějších podmínkách. Řecko a EU musejí dát přednost právům a lidské důstojnosti před reálpolitikou.

Nová robotická revoluce připraví o místo šéfy - ne manuální pracovníky

23. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Důvodem nynější nespokojenosti v rozvinutém světě je technologický rozvoj. Ze studií vyplývá, že - na rozdíl od toho, co tvrdí Trump - za likvidaci drtivého množství pracovních příležitostí ve výrobním průmyslu nenese vinu mezinárodní obchod, ale technologický rozvoj. Řečeno jednoduše, továrny převzali roboti, píše Larry Elliott.

Pokrok v oblasti umělé inteligence znamená, že se blíží druhá vlna změn - a tentokrát jsou ohroženy pracovní příležitosti v sektoru služeb.

Jak na to v Davosu minulý týden poukázal Dhaval Joshi, ekonom z BCA Research, nejohroženější nejsou špatně placená místa v sektoru služeb, jako jsou místa uklízeček, zahradníků, pečovatelů, pracovníků hostinců či kuchařů. Je tomu tak proto, že pro automatické stroje je obtížné napodobovat pohyby lidských bytostí při každodenních úkolech.

Proč Trumpovi lidé drze popírají zjevná fakta?

23. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Sean Spicer, tiskový tajemník Donalda Trumpa, tvrdil na své první tiskové konferenci v Bílém domě lehce prokazatelné lži ohledně údajné "rekordní účasti" na Trumpově páteční inauguraci. Proč se veřejně zesměšnil? ptá se Jonathan Freedland.

Spicer zřejmě chtěl vyhlásit trvalou a zuřivou válku médiím. Cílem jeho opakovaných útoků proti médiím je ochromit jejich schopnost pohnat Trumpa k odpovědnosti.

Měli bychom také pozorně naslouchat lidem se zkušeností z autoritářských režimů. Autoritářští vůdci často záměrně šíří lži, anebo se snaží zamlžit fakta a učinit je nepoznatelnými. Pokud si přestane být část obyvatelstva jistá, co je pravda a co není, jejich schopnost bojovat za svá práva bude oslabena.

To, že si dovolí autoritářský vůdce veřejnosti lhát, je také zkouškou jeho moci. Bílý dům bude nyní bedlivě sledovat, která média Spicerovy lži opakují a které ne. Bude odměňovat ta, která je opakují, a trestat ty, která se proti nim brání.

Tisk by měl nyní změnit svůj přístup. Velmi rozumně to udělala televize CNN, která nevysílala Spicerovu tiskovou konferenci živě, ale odvysílala z ní je později ukázky, kdy poskytla kontext a jeho lži konfrontovala s fakty. To se zdá být moudrý přístup. Trump dal znovu najevo - první den ve svém úřadě - že je ochoten porušovat normy běžné v demokratických společnostech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sturgeonová: Je zjevné, že hlas Skotska není slyšen

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Prohlášení skotské premiérky k rozhodnutí Nejvyššího soudu o brexitu:

"Skotská vláda vítá rozhodnutí Nejvyššího soudu, že článek 50 nemůže být aktivován bez zákona schváleného parlamentem. Je to zničující odsouzení londýnské vlády, která si myslela, že může prosadit tvrdý brexit bez jakéhokoliv ohledu na názory parlamentu.

Jsme přirozeně zklamáni, jak Nejvyšší soud rozhodl ohledně pravomocí decentralizovaných vlád a právní vynutitelnosti Sewellovy konvence. Je nyní naprosto jasné, že přísliby londýnské vlády, že Sewellova konvence bude začleněna do statutární legislativy, neměly žádnou cenu.

I když soud rozhodl, že londýnská vláda nemá právní povinnost konzultovat decentralizované vlády, jasná politická povinnost však trvá. Soud sám zdůraznil význam Sewellovy konvence jako politické konvence.

Je ale stále jasnější, že hlas Skotska v rámci Velké Británie prostě není slyšet a nikdo ho neposlouchá. Tvrzení, že Skotsko je rovným partnerem, bylo právě odhaleno jako prázdná rétorika a samotné základny decentralizační dohody, která měla hájit naše zájmy - jako začlenění Sewellovy konvence do zákona - se ukazují být zcela bezcenné.

Toto vyvolává základní otázky, které zacházejí dál za otázku členství v Evropské unii. Je Skotsko ochotno připustit, aby byla jeho budoucnost diktována stále pravicovější londýnskou vládou, která má ve Skotsku jen jediného poslance? Anebo je lepší, abychom vzali svou budoucnost do vlastních rukou? Začíná být stále jasnější, že toto je volba, kterou Skotsko musí učinit."

Trumpův tiskový mluvčí: Někdy můžeme s fakty nesouhlasit

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

(K dalším Trumpovým lžím patří tvrzení, že když začal pronášet inaugurační projev, přestalo pršet a vysvitlo slunce, protože to "Pánbůh pro mě zařídil", a opakované tvrzení, že vítězství Hillary Clintonové v lidovém hlasování o tři miliony hlasů je důsledkem volebních podvodů.)

Trumpův Bílý dům: To, že tisk ověřuje pravdivost toho, co děláme, nás demoralizuje!

Ruská televize pochválila Trumpa, že se nezmínil o demokracii

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dmitrij Kiseljov, hlavní propagandista Kremlu pochválil Trumpa za to, že se ve svém inauguračním projevu nezmínil o demokracii ani o NATO. Radoval se nad dokonalým Donaldem Trumpem a jeho manželkou a konstatoval, že ve srovnání s nimi Michelle Obamová vypadala jako služka bez zástěry.

Zároveň však Kiseljov upozornil na to, že Amerika, jak tvrdil sám Trump ve svém inauguračním projevu, je "zemí v hospodářském rozkladu" a je zcela rozhádaná, je uprostřed násilných politických konfliktů, jak to dokázali protitrumpovští demonstranti.

Němečtí investigativní novináři z projektu Panama Papers apelují na světová média, aby se sjednotila proti Trumpovi

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Frederik Obermaier a Bastian Obermayer, investigativní novináři z německého deníku Süddeutsche Zeitung, kteří za spolupráce 400 reportérů z celého světa odhalili spiknutí politiků a oligarchů, vyhýbajících se placení daní v rámci projektu Panama Papers, vydali apel na světové novináře, aby se sjednotili v solidaritě proti Donaldu Trumpovi.

Až příště Trump zaútočí na nějakého novináře tak bezprecedentně a sprostě, jak zaútočil na reportéra ze CNN, je zapotřebí, aby ho ostatní přítomní novináři na tiskové konferenci podpořili opakováním téže otázky. Tohoto nového přístupu je zapotřebí, nemají-li tiskové konference s Trumpovou vládou dopadnout katastrofálně.

Zároveň by měli začít mezinárodně i místně spolupracovat investigativní novináři, vyšetřující možné podvody Donalda Trumpa a jeho vazby na Rusko.

Americká vláda se rozhodla jít novou a nepřátelskou cestou. Je nezbytně nutné, aby svůj přístup nyní změnili i novináři a začali systematicky spolupracovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský Nejvyšší soud: Británie nesmí odejít z EU bez zákona schváleného parlamentem

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Britský Nejvyšší soud rozhodl poměrem 8 soudců proti 3, že britská premiérka Theresa Mayová a její vláda nemá právo aktivovat článek 50 smlouvy o EU o odchodu Británie z Evropské unie. Dolní sněmovna k tomu musí po řádné debatě schválit zákon. Britský Nejvyšší soud tak potvrdil, že nejvyšší pravomoc v Británii má parlament, nikoliv vláda.

Zatímco má vláda právo odstupovat od mezinárodních smluv, pokud se to týká pouze zahraniční politiky, nemá pravomoc odstupovat od smluv, jejichž zrušení mění domácí britskou legislativu a odebírá britským občanům množství občanských práv. O odebrání těchto občanských práv a o změnách v domácí legislativě smí rozhodnout pouze britský parlament, vláda nemá v této věci rozhodovací právo.

Britský Nejvyšší soud také rozhodoval, zda mají právo se k věci vyjádřit decentralizované parlamenty ve Skotsku a ve Walesu. Rozhodl, že nemají, protože jejich role není v této věci upravována zákonem, ale konvencí, tzv. Sewel Convention, a Nejvyššímu soudu proto nepřísluší o této záležitosti rozhodovat.

Komentátoři usuzují, že britský Nejvyšší soud prosadil suverenitu parlamentu a že rozhodnutí Nejvyššího soud je vítězstvím pro demokracii a zákonnost.

Britský bulvární tisk označil soudce, kteří v této věci rozhodovali v první instanci, stalinisticky za "nepřátele lidu".

Rada z Ruska americkým novinářům: Soustřeďte se na to, co Trump neříká

24. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Americká média lomí rukama: jak máme reagovat na tuto vládu, která nám lže do tváře a očekává, že jí to projde? Ruský novinář Alexej Kovaljov, který tento přístup zná v Moskvě až příliš dobře, radí svým americkým kolegům:

Nejprve rozdíly mezi Trumpem a Putinem: Trump je rozmazlenec z bohaté rodiny, zatímco Putin se narodil v extremní chudobě v poválečném Leningradu. Trump často jedná impulzivně, kdežto Putinovým idolem je disciplína a Putin se vždycky kontroluje. Pokud se však Trumpovi nepodaří úplně zničit americký demokratický systém, jak se to podařilo Putinovi po antidemokratických reformách jeho předchůdce Borise Jelcina, je nepravděpodobné, že by se američtí novináři octli v zhoršující se situaci svých ruských kolegů. Na papíře ochraňuje ruská ústava svobodu tisku, avšak existují nesčetné způsoby, jak může stát zastrašit neposlušná média, aniž by proti nim použil násilí.

Martina Navrátilová: Návrat do komunistické reality?

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Propaganda, která leze z Trumpa, Spicera, Conwayové a ostatních jsou učebnickové komunistické nesmysly, s nimiž jsme vyrostli. Podobnost je opravdu děsivá...

Trump poslal americkou armádu pomáhat dvěma největším masovým vrahům v Sýrii: Rusku a Asadovi

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské vojenské letectvo se účastnilo prvních bojových misí v Sýrii ve spolupráci s americkým letectvem.

Trump vyčlenil USA z dohody o transpacifickém partnerství

23. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Financial Times: Je nyní zjevné, že ochranářství bude jádrem Trumpovy hospodářské politické strategie

Donald Trump zahájil své úsilí zlikvidovat dědictví Baracka Obamy tím, že oficiálně zrušil americký podpis na obchodní dohodě s 11 zeměmi z Pacifiku. Zakázal také financování mezinárodních organizací, které poskytují potraty, a uvalil moratorium na jmenování nevojenských federálních státních zaměstnanců.

Trumpovo rozhodnutí zrušit podpis pod transpacifickou obchodní dohodou není překvapivé. Během předvolební kampaně Trump nadával na mezinárodní obchodní dohody, které podle něho připravují Američany o pracovní příležitosti. Obama argumentoval, že transpacifická dohoda bude protiváhou obchodního vlivu Číny v dané oblasti.

Theresa Mayová bude s Trumpem po zákazu migrace z EU jednat o otevření britských hranic Američanům

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Příchod migrantů z EU do Británie musí být zastaven za každou cenu, i když to znamená rozbití země a likvidaci ekonomiky. Ale otevřít zemi dalším americkým migrantům, to je v pořádku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22035