Trumpův inaugurační projev je cynickým výsměchem obyčejným Američanům

23. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Masivní demonstrace, které vypukly po celém světě souběžně s teatrálním vstupem Donalda Trumpa do Oválné pracovny, a legislativní snahy kriminalizovat mírumilovné protesty dávají tušit, že v Trumpově éře budou milióny lidí bojovat za to, aby těžce nabyté statky, jakými jsou svoboda shromažďování, práva žen, práva LGBT komunity a etnických a náboženských menšin či ekologické standardy, zůstaly zachovány. Ostatně Donald Trump se ve svém inauguračním projevu, který byl směskou nacionalistického populismu, nesplnitelných slibů a z řetězu utrženého velikášství, krutě vysmál obyčejným Američanům a podstatné části svého vlastního elektorátu.

S údivem sleduji, kterak někteří údajně progresivní komentátoři a politikové takřka se slzou dojetí v oku přijali teze, jež přednesl prezident Donald Trump během inauguračního ceremoniálu. Jakoby tito lidé nevěděli, že slova vrcholných politiků a státníků jsou zbůhdarma mlácenou slámou, což pro populistu Trumpova formátu platí dvojnásob. Mnozí z nás prostě potřebují naději či alespoň vágní příslib zářných zítřků a raději se opět spálí, než aby posoudili fakta a vycházeli z tristní reality.

Není vůbec divu, že se na tvorbě Trumpova inauguračního projevu podílel hlavní stratég nového prezidenta Steve Bannon, který je zároveň duchovním otcem xenofobního a rasistického webu Breitbart. Stěží lze přehlédnout vyhrocenou nacionalistickou linku Trumpovy řeči – a mezi řádky ponížení bílého muže, jenž dostal životní příležitost vysušit „washingtonskou bažinu“. Ostatně boj bitého (bílého) lidu proti zpátečnickým elitám jako by nacházel inspirační zdroj ve 30. letech minulého století (ovšem nezaměňovat s idejemi socialismu). Sám Bannon představuje pozoruhodné pojítko mezi  Trumpovým kabinetem a neofašistickým hnutím Alt Right, jehož lídr Richard Spencer jen marně potlačuje své sympatie k nacismu. Ba co více, Breitbart Spencera vyzvedává jako duchovního intelektuála hnutí Alt Right a tím se kruh uzavírá.

Přestože můžeme s některými myšlenkami Trumpova inauguračního projevu souhlasit (establishment chránil sám sebe a nikoliv běžné Američany, jeho vítězství není vítězstvím obyčejných lidí apod.), je zapotřebí vnímat nejen kontext těchto slov, ale především zázemí a plány představitelů Trumpova týmu.

Majetek 17 Trumpem designovaných ministrů, z nichž jsou de facto všichni učebnicovými příklady establishmentových postav, je vyšší než majetek třetiny amerických domácností.  A právě v tomto ohledu působí Trumpův slib, že úderem 12. hodiny 20. ledna 2017 přechází moc uzurpovaná washingtonskými elitami do rukou lidu, jako cynický plivanec do tváře běžného Američana.

Zatímco 45. americký prezident hovořil o matkách a dětech sužovaných chudobou v městských ghettech, jím jmenovaný ministr financí a bývalý manažer Goldman Sachs Steve Mnuchin vydělal jmění během hypoteční krize, kdy milióny Američanů přišly o střechu nad hlavou. Mnuchin je jedním ze šesti exponentů Goldman Sachs, kteří obsadili klíčové posty v Trumpově vládě - navzdory magnátovu velkohubě proklamovanému tažení proti banksterům z Wall Street.

Hovoříme-li o lidech sužovaných ve Spojených státech chudobou, nesmíme zapomenout na Trumpova ministra práce Andrewa Puzdera, který je známým oponentem zvyšování minimální mzdy a vládních regulací týkajících se zaměstnaneckých podmínek. Puzder se navíc domnívá, že američtí zaměstnanci se těší protekcionismu a neměli by mít nárok na přestávky. Donald Trump ve svém inauguračním projevu volá po velkých školách pro děti. Nicméně jím jmenovaná ministryně školství Betsy deVos celý život usilovně pracovala na tom, aby veřejné finance byly vynakládány na soukromé charterové školy, a to na úkor veřejného školství.

Trumpův klíčový apel na monumentální „přestavbu“ Spojených států zvěstující opravy a budování továren, mostů, silnic a další infrastruktury, jakožto i návrat pracovních míst nemohl Bannon při sepisování inauguračního projevu opomenout. Jenže nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz kritizuje Trumpovy nekonzistentní návrhy a považuje řadu jeho ekonomických plánů a slibů, potažmo chystanou správu země, za lži hodné nacistických propagandistů. Stiglitz míní, že Trumpovy námluvy s autokraty a diktátory po celém světě budou provázet vyšší výdaje na zbrojení. Pokud se novému ministrovi zdravotnictví Tomu Priceovi podaří zrušit Obamacare, zvýší se buď náklady na zdravotnictví, nebo se zdravotní služby zhorší. Velmi pravděpodobně ale dojde k obojímu, pokračuje Stiglitz. Zvýšení výdajů na infrastrukturu bude patrně realizováno prostřednictvím daňových úvěrů, což pomůže hedgeovým fondům, nikoliv však vyváženému rozpočtu. Ekonom varuje, že případná obchodní válka s Čínou a výstavba zdi na hranici s Mexikem hospodářskou situaci v USA ještě zhorší – zatímco Trumpova dcera Ivanka si bude moci dále kupovat náramky za 10 tisíc dolarů, náklady na živobytí většiny Američanů se podstatně zvýší.

Jedno se však Donaldu Trumpovi upřít nedá – dokázal vyvolat dokonalou vlčí mlhu tím, že se pasoval do role spasitele americké střední třídy a chudých, přičemž sestavil vládu, v níž je rekordní počet miliardářů, jejichž pohrdání „hlavní ulicí“ je nebývalé. A to je skutečně kousek hodný protřelého iluzionisty..

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10606

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017