Trump vyčlenil USA z dohody o transpacifickém partnerství

23. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Financial Times: Je nyní zjevné, že ochranářství bude jádrem Trumpovy hospodářské politické strategie

Donald Trump zahájil své úsilí zlikvidovat dědictví Baracka Obamy tím, že oficiálně zrušil americký podpis na obchodní dohodě s 11 zeměmi z Pacifiku. Zakázal také financování mezinárodních organizací, které poskytují potraty, a uvalil moratorium na jmenování nevojenských federálních státních zaměstnanců.

Trumpovo rozhodnutí zrušit podpis pod transpacifickou obchodní dohodou není překvapivé. Během předvolební kampaně Trump nadával na mezinárodní obchodní dohody, které podle něho připravují Američany o pracovní příležitosti. Obama argumentoval, že transpacifická dohoda bude protiváhou obchodního vlivu Číny v dané oblasti.

Dohodu o transpacifickém partnerství nikdy neratifikoval republikány ovládaný Kongres, ale celá řada asijských vedoucích politiků do ní investovala podstatný politický kapitál. Jejich země podle Světové banky představují 13,5 procenta světové ekonomiky.

Hillary Clintonová také vystupovala proti dohodě o transpacifickém partnerství.

Vznikají nyní spekulace, co se stane se sedmnáct let funkční Severoamerickou dohodou o volném obchodu (NAFTA). V pondělí prý Trump podepsal výkonný příkaz, nařizující obnovení vyjednávání o podmínkách této dohody.

Obama také zakázal financování pro organizace, které provádějí potraty. Republikánské vlády takový zákaz zavádějí, Demokraté ho zrušili, nejnovějši prezident Obama v roce 2009.

Trump se v pondělí také setkal s generálními řediteli velkých podniků. Chce zrušit 75 procent předpisů regulujících činnost podniků a snížit podnikatelské daně z 35 procent na 15 až 20 procent.

Někteří Republikáni kritizovali rozhodnutí odstoupit od transpacifické dohody. John McCain, předseda Senátu, to charakterizoval jako "vážnou chybu" s dlouhodobými důsledky: "Toto rozhodnutí promarní příležitost podporovat americký vývoz, omezit obchodní bariéry, otevřít nové trhy a chránit americké invence a inovace. Umožní to ČÍně přepsat ekonomická pravidla na úkor amerických dělníků, " řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6955

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017