Naše demokracie je pomalu odstraňována

25. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Díky Gině Miller - a faktu, že se soudci Nejvyššího soudu postavili za dodržování zákona tváří v tvář nepolevujícímu tlaku a vitriolu pravicových listů - já a mí kolegové v parlamentu budeme moci dělat svou práci a volat vládu k zodpovědnosti za nejdůležitější rozhodnutí, které země učinila v době mého života, napsal David Lammy.


Myslím že tato soudní kauza také posloužila jako včasné připomenutí, že v této zemi má každý právo být poctivě vyslechnut.

Tón naší veřejné debaty v posledních měsících spadl tak hluboko, že tradiční britské ctnosti tolerance a ochoty respektovat odlišné názory mohou být považovány za minulost. Tato kauza přinesla do naší politiky to nejhorší, ale nemůžeme a nesmíme to přijmout jako status quo.

Za všechna svá léta ve veřejném životě jsem nikdy nepoznal takový hněv, jaký vyvolal brexit, a je opravdu ostudné, že soukromí občané musí čelit groteskním hrozbám znásilněním a zabitím za to, že legitimně vedou soudní při s vládou.

To čeho jsme byli svědky představuje záměrnou a koordinovanou kampaň obtěžování malou skupinou aktivistů - dobře obeznámených s tím, jak použít dostupné mediální platformy s maximálním účinkem - která způsobila, že dost lidí má strach se vyjádřit.

Pokud bude veřejná debata omezena tak, že vyloučí miliony lidí, přestaneme být skutečnou demokracií. Svoboda projevu skutečně platí jen tehdy, když lidé mají pocit, že jejich názory budou vyslechnuty bez přívalu osobních urážek.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017