Britský Nejvyšší soud: Británie nesmí odejít z EU bez zákona schváleného parlamentem

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Britský Nejvyšší soud rozhodl poměrem 8 soudců proti 3, že britská premiérka Theresa Mayová a její vláda nemá právo aktivovat článek 50 smlouvy o EU o odchodu Británie z Evropské unie. Dolní sněmovna k tomu musí po řádné debatě schválit zákon. Britský Nejvyšší soud tak potvrdil, že nejvyšší pravomoc v Británii má parlament, nikoliv vláda.

Zatímco má vláda právo odstupovat od mezinárodních smluv, pokud se to týká pouze zahraniční politiky, nemá pravomoc odstupovat od smluv, jejichž zrušení mění domácí britskou legislativu a odebírá britským občanům množství občanských práv. O odebrání těchto občanských práv a o změnách v domácí legislativě smí rozhodnout pouze britský parlament, vláda nemá v této věci rozhodovací právo.

Britský Nejvyšší soud také rozhodoval, zda mají právo se k věci vyjádřit decentralizované parlamenty ve Skotsku a ve Walesu. Rozhodl, že nemají, protože jejich role není v této věci upravována zákonem, ale konvencí, tzv. Sewel Convention, a Nejvyššímu soudu proto nepřísluší o této záležitosti rozhodovat.

Komentátoři usuzují, že britský Nejvyšší soud prosadil suverenitu parlamentu a že rozhodnutí Nejvyššího soud je vítězstvím pro demokracii a zákonnost.

Britský bulvární tisk označil soudce, kteří v této věci rozhodovali v první instanci, stalinisticky za "nepřátele lidu".

0
Vytisknout
5834

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017