Sturgeonová: Je zjevné, že hlas Skotska není slyšen

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Prohlášení skotské premiérky k rozhodnutí Nejvyššího soudu o brexitu:

"Skotská vláda vítá rozhodnutí Nejvyššího soudu, že článek 50 nemůže být aktivován bez zákona schváleného parlamentem. Je to zničující odsouzení londýnské vlády, která si myslela, že může prosadit tvrdý brexit bez jakéhokoliv ohledu na názory parlamentu.

Jsme přirozeně zklamáni, jak Nejvyšší soud rozhodl ohledně pravomocí decentralizovaných vlád a právní vynutitelnosti Sewellovy konvence. Je nyní naprosto jasné, že přísliby londýnské vlády, že Sewellova konvence bude začleněna do statutární legislativy, neměly žádnou cenu.

I když soud rozhodl, že londýnská vláda nemá právní povinnost konzultovat decentralizované vlády, jasná politická povinnost však trvá. Soud sám zdůraznil význam Sewellovy konvence jako politické konvence.

Je ale stále jasnější, že hlas Skotska v rámci Velké Británie prostě není slyšet a nikdo ho neposlouchá. Tvrzení, že Skotsko je rovným partnerem, bylo právě odhaleno jako prázdná rétorika a samotné základny decentralizační dohody, která měla hájit naše zájmy - jako začlenění Sewellovy konvence do zákona - se ukazují být zcela bezcenné.

Toto vyvolává základní otázky, které zacházejí dál za otázku členství v Evropské unii. Je Skotsko ochotno připustit, aby byla jeho budoucnost diktována stále pravicovější londýnskou vládou, která má ve Skotsku jen jediného poslance? Anebo je lepší, abychom vzali svou budoucnost do vlastních rukou? Začíná být stále jasnější, že toto je volba, kterou Skotsko musí učinit."

0
Vytisknout
6918

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2017