Donald Trump vyhodil americké velvyslance a nenahradil je novými

22. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Donald Trump rozkázal, že všichni američtí velvyslanci ve všech zemích světa, které jmenoval prezident Obama, musejí odejít do poledne v den inaugurace, tedy 20. ledna 2017. Nedostali žádnou lhůtu, do níž by se mohli vystěhovat. Jeho tým konstatoval dne 23. prosince, že pro velvyslance, žádající o prodloužení své funkce za inaugurační den, se nebudou udělovat žádné výjimky, na rozdíl od praxe předchozích prezidentů, a to ani pro velvyslance s malými dětmi.

Je běžnou praxí, že politicky jmenovaní velvyslanci odcházejí na začátku nové vlády. Je však poněkud nezvyklé nemít připravenu žádnou náhradu. Ze své funkce bylo okamžitě vyhozeno až 80 velvyslanců. Velvyslanci musejí být potvrzeni Senátem, a znamená to, že v mnoha zemích světa nebudou mít Spojené státy velvyslance po dlouhé měsíce. Často jde o země s citlivými vztahy vůči USA. Týká se to i Německa, Velké Británie a Kanady a dalších klíčových spojenců USA. I v zemích, jako je Čína, Indie, Japonsko a Saúdská Arábie bude nutno jmenovat nové velvyslance.

Trump je kritizován, že zatím nedokázal jmenovat množství státních činitelů. Rada pro bezpečnost státu, ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany zůstávají v podstatě prázdné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7002

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017