George Soros: Mayová padne a Trump vyvolá obchodní válku

20. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Theresa Mayová nezůstane dlouho u moci, protože brexit zcela ochromí její vládu a Donald Trump je "potenciálním diktátorem" který "zcela selže", argumentovat miliardář George Soros na Světovém hospodářském fóru v Davosu.

Soros ostře napadl Trumpa jako "podvodníka", který se "připravuje na obchodní válku", která bude mít "dalekosáhlé důsledky v Evropě i v jiných částech světa".

Tento "potenciální diktátor nepředpokládal, že zvítězí, byl překvapen", řekl Soros při své přednášce podnikatelům a novinářům v Davosu.

"Osobně jsem přesvědčen, že selže, protože myšlenky, jimiž se řídí, jsou vnitřně rozporné."

Co se týče Theresy Mayové a brexitu, Soros předpověděl ekonomický chaos v Británii a vážné problémy při realizaci odchodu Británie z EU.

"V současnosti lidé v Británie odmítají vidět, co se děje. Současná hospodářská situace není tak špatná a oni žijí v naději. Ale jak se bude propadat měna a hlavní silou se stane inflace, povede to k poklesu životní úrovně. Potrvá to určitou dobu, ale až k tomu dojde, uvědomí si, že vydělávají méně, protože mzdy neporostou tak rychle jako životní náklady. Rozvod bude trvat velmi dlouho. Je daleko obtížnější se rozvést než vstoupit do manželství takže vznikne touha po sblížení a v praxi se může stát v roce 2019 nebo 2020, že Británie odejde v pátek z EU, ale přes víkend do ní zase vstoupí."

Budoucnost pro Evropu je temná, řekl Soros, po katastrofálním roce 2016. Evropa se stala příliš složitou, lidi jsou odcizení a protievropské síly získávají navrch.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9037

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017