V nové éře nacionalismu bude svět daleko nebezpečnější než dosud

21. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Narcista a neurvalec v Bílém domě se brzo střetne s obdobnými politiky jinde. Připravme se na konflikt s Čínou, varuje Timothy Garton Ash.

Nacionalisté po celém světě jsou nyní silně povzbuzeni příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu. Tento svět vzájemně se posilujících nacionalismů je také světem, v němž je relativní moc a vnitřní koherence Západu oslabována z obou stran Atlantiku. Lidé často hovoří o třicátých letech 20. století, kdy přišel k moci Hitler. Avšak struktura vzájemné mezinárodní provázanosti a liberálního mezinárodního pořádku je dnes o hodně propracovanější, než byla v třicátých letech dvacátého století. Proto hovořil leninský nacionalista Xi Jinping v Davosu jako obránce otevřené, globalizované mezinárodní ekonomiky. Ví, že efektivita hospodářství jeho vlastní země, a tedy její stabilita, na tom závisí.

Způsob, jímž noví nacionalisté hovoří o mezinárodních vztazích, připomíná daleko víc 19. století - svět suverénních národních mocností, které prosazovaly své vlastní národní zájmy. Avšak je logické, že nacionalismy se navzájem dříve nebo později střetnou. Kromě toho, nacionalismy jednadvacátého století existují pod obrovským tlakem ekosystému nepřetržitého mediálního zpravodajství a veřejné kontroly, jaké by zděsily Bismarcka, Disraeliho i ruského cara. I autoritářští vládci jako Putin a Xi jedou na tomto tygru.

Nejvážnějším možným konfliktem je konflikt mezi USA a Čínou. I Indie si nyní nahlas stěžuje na rostoucí vliv Číny. Je to známý tanec mocností soutěžících mezi sebou o vliv. Avšak riziko náhodného námořního či leteckého konfliktu v mořích u jižní či východní Číny není zanedbatelné. Tady je vážným problémem Trumpův násilnický, narcistní a vznětlivý charakter. Čínský prezident Xi je pod tlakem vystupovat jako legitimní vůdce čínské státostrany, takže nebude chtít ustoupit. Jsme v nebezpečné situaci a měli bychom na to být připraveni.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6404

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017