Všestranická skupina londýnských poslanců usiluje o zastavení tvrdého brexitu

22. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Poslanci argumentují, že Theresa Mayová nemá pravomoc pro realizaci extremní verze odchodu Británie z EU

Vlivná všestranická skupina poslanců v Dolní sněmovně plánuje zabránit pokusům Theresy Mayové prosadit tvrdý brexit uprostřed rostoucích obav, že britské podniky budou brzo muset platit obrovská vývozní cla za zboží, které prodávají do EU.

Labourističtí, liberálnědemokratičtí, zelení a někteří konzervativní poslanci argumentují, že Mayová nemá mandát pro extremní brexit, jak ho nastínila ve svém projevu minulý týden. Poslanci varovali Mayovou, že cla Světové organizace pro obchod by byla katastrofální. Na automobily by to bylo 10 procent, na oděvy 12 procent, 40 procent na jehněčí maso. Britští výrobci a farmáři by přišli o svůj nejdůležitější trh, který kupuje 44 procent britského vývozu. Za to by zaplatili vysokou cenu pracující, včetně milionů lidí, kteří hlasovali pro odchod z EU."

Mluvčí skotských nacionalistů dodal: "Jsme rozhodnuti ochránit Skotsko před katastrofou konzervativního tvrdého brexitu. Londýnská vláda musí dokázat, že to myslí vážně ohledně našich cílů, vyjádřeny v dokumentu Místo Skotska v Evropě, který požaduje, aby Skotsko zůstalo součástí jednotného evropského trhu, i když z něho ostatní Británie odejde. Konzervativci už nemají moc času na to, aby dokázali, že neignorují hlas Skotska a jeho národní zájem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5722

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017