Švédský deník Expressen:

Janouchová svým narcismem banalizuje fašistickou chátru, která chce lynčovat lidi

22. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že Kateřina Janouchová ve Švédsku skončila, poznamenávají naši tamější zpravodajové.

V kontroverzním rozhovoru v české televizi vysvětlila Kateřina Janouchová, že se učí střílet. Podle švédského zákona o zbraních (1966:67) smí občan vlastnit zbraň jen z tří důvodů: pro střelbu na lovu, pro střílení do terče a pro uložení zbraně do sbírky.

Avšak Janouchová se nezajímá o lovectví, o sportovní střelbu ani o sbírky zbraní. Hovoří o střelbě do lidí. Říká, "Necítím se bezpečná. Stále více Švédů se učí střílet."

Hovoříme tady o osobě, která se vážně připravuje na to střílet jiné lidi, v rozporu se zákonem. Tvrdí, že je to její právo, prostě proto, že "má takový pocit".

(...)

Avšak připravovat se na střelbu do jiných lidí a vyjadřovat podporu fašistickým gangům, které bijí mladé lidi v ulicích, jak to Janouchová nedávno udělala, to není svoboda projevu. To je vyvolávání pogromů.

K tomu v rozhovoru Janouchové v české televizi existují už všechny ingredience: exaltovaný tón, který navozuje atmosféru pohromy, viktimizace určité etnické skupiny, v tomto případě afghánských mladíků, tvrzení, že "převládne bezvládí, pokud zločinci nebudou potrestáni", vyhrožování znásilňováním a snění o vedoucím politikovi tvrdé ruky.

Historikové pogromů a lynčující chátry jako Hans Rogger a John Klier poukazují na to, že intelektuálové často vystupují jako katalyzátor: když někdo začne říkat, že je načase se ozbrojit, někdo to skutečně začne pak dělat.

Víme, že Breivik i Mang získali své zbrojní licence a neměli vůbec v úmyslu je používat na lovu ani pro sportovní střílení. Varujeme před banalizací nálad lynčující chátry prostřednictvím osobního narcismu.

Kompletní článek ve švédštině ZDE

0
Vytisknout
8146

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017