20. leden 2017 - začátek konce Trumpova prezidentského úřadu

20. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Dnešek je začátkem koncem Trumpova prezidentského úřadu, píše Thomas Wolffe. Už to totiž není hra hraná v televizi a na Twitteru.

To, co probíhalo jako podlézavý rozhovor s Trumpovým právníkem nyní otevírá dveře k nekonečným soudním sporům a jasnému a vážnému nebezpečí impeachmentu, předčasnému odvolání Trumpa z funkce.

To, co probíhalo jako podivné podlézání Vladimíru Putinovi, se nyní proměnilo ve vyšetřování, které provádí celá řada institucí, vyšetřování protizákonných plateb ze zahraničí, jejichž cílem bylo podvrátit americké volby.

Trump přichází do Oválné pracovny jako nejslabší nový vrchní velitel americké armády za mnoho desetiletí. Prohrál při lidovém hlasování skoro o tři miliony hlasů a nemá řádný politický mandát. Má nyní katastrofálně nízkou podporu od voličů,

Než začnou vážné krize, nyní, na vrcholu své popularity má Trump tak malou podoru voličů, jakou měl George W. Bush na konci svého zoufalého prezidentského období, po katastrofálním kolapsu americké ekonomiky a po krvavé katastrofě irácké války.

Osobní Trumpova popularita je nyní jen 32 procent, ve srování s Obamovou popularitou 61 procent.

Během přípravy na příchod do Bílého domu po volbách měl Trump volební podporu jen 40 procent voličů, Obama 84 procent. I George W. Bush měl popularitu 61 procent.

To nejsou triviální čísla. Vysoká volební podpora dokáže prezidenta ochránit před opozicí v Kongresu. Nízká podpora od voličů odhaluje prezidenta zranitelného útoky zvnější. Posiluje mnoho jeho odpůrců v Republikánské straně i mimo ni.

Občanská podpora pro Trumpa se nyní ještě zhorší. V prvním roce svého funkčního období přišel Obama o 15 procent své občanské podpory. Pokud se totéž stane Trumpovi, poklesne jeho podpora touto dobou příští rok na 20 procent. Volební podpora Richarda Nixona v den, kdy opouštěl prezidentský úřad, byla 24 procent.

Na rozdíl od Obamy, který zdědil nejhorší ekonomiku za dvě generace, se Trump nemůže vymlouvat na vnější podmínky. Největší hrozbou sám sobě je Trump sám. Zdá se, že Trump poruší zákon ohledně vládního pronájmu svého nového hotelu ve Washingtonu, už tím, že převzal prezidentský úřad. Existuje celá řada dalších etických prohřešků, jichž se Trump neustále dopouští. Mimo jiné i zákon, podle něhož americký prezident nesmí dostávat žádné platby ze zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7217

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017