Éra prezidenta Trumpa byla zahájena obhajobou lživých "alternativních" faktů

22. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Otázka, kolik lidí se účastnilo Trumpovy inaugurace je jistě triviální, avšak skutečnost, že Trumpův tým byl okamžitě ochoten z nejmocnějšího úřadu na světě popřít fakta, znepokojilo osobnosti z celého politického spektra.

Donald Trump zahájil svou prezidentskou éru v defenzívě, poté, co miliony Američanů vyšly do ulic protestovat proti jeho zvolení a Bílý dům se octl pod palbou kritiky za to, že začal drze lhát veřejnosti.

Znepokojeni největšími americkými politickými demonstracemi od vietnamské války strávili Trump a jeho poradci pozoruhodný první víkend v kanceláři falešnými tvrzeními, že Trumpovy inaugurace se v pátek účastnily rekordní počty lidí.

Trumpův tiskový mluvčí Sean Spicer na své první tiskové konferenci v Bílém domě řval na novináře ohledně toho, co nesprávně nazval "úmyslně falešným zpravodajstvím" týkajícím se Trumpovy inaugurace a vyhlásil: "Poženeme tisk k odpovědnosti."

"Bylo to největší množství lidí, jaké se kdy účastnilo nějaké prezidentské inaugurace, tečka," řekl Spicer. Jeho výrokům tohoto druhu jasně protiřečily fotografie a údaje z veřejných dopravních prostředků. "Tyto pokusy umenšit nadšení inaugurace jsou ostudné a nesprávné."

Vysoká poradkyně Donalda Trumpa v Bílém domě Kellyanne Conway řekla v neděli v americké televizi, že tiskový mluvčí Spicer pouze nabídl "alternativní fakta". Byl to výrok, který byl přijat s všeobecným překvapením.

V sobotu se podle odhadů účastnilo 2,6 milionu lidí v mnoha městech po celých Spojených státůl "pochodu žen" proti Trumpovi, který je obviňován ze sexuálního obtěžování a sexuálních útoků více než desítky žen a byl natočen, jak se vychloubá, že osahává ženy v rozkroku.

Celkový počet demonstrantů byl daleko větší, než se očekávalo, a daleko překonal počet lidí, který se v pátek účastnil Trumpovy inaugurace. Washingtonské metro uvedlo, že v sobotu se uskutečnilo 1 001 616 jízd, v pátek 570 000.

Prezident Trump se v neděli pokusil bagatelizovat význam těchto demonstrací. "Díval jsem se včera na protesty, ale měl jsem dojem, že jsme právě měli volby. Proč tito lidé nehlasovali?" ptal se na Twitteru. Později na Twitteru napsal, že uznává právo lidí demonstrovat.

Otázka, kolik lidí se účastnilo Trumpovy inaugurace je jistě triviální, avšak skutečnost, že Trumpův tým byl okamžitě ochoten z nejmocnějšího úřadu na světě popřít fakta, znepokojilo osobnosti z celého politického spektra

"Jestliže Trump nedokáže přijmout, co tisk píše o počtu přítomných na inauguraci, počkejte, až začnou analyzovat ekonomiku, rozpočet a zdravotnictví," řekl Adam Schiff, demokratický kongresman z Kalifornie. "Všechno nepříhodné označí za lež."

Víkendová činnost Trumpova týmu vyvolala pochybnosti, že se Trump začne v prezidentském úřadu chovat odpovědněji.

Trump také lživě uvedl během svého projevu v CIA v sobotu, že zprávy o jeho konfliktu s americkými výzvědnými službami si vymysleli novináři, kteří patří "k nejnepoctivějším lidským bytostem na Zemi". Pouhých 10 dní předtím Trump osobně přirovna americké výzvědné služby k nacistickému Německu.

0
Vytisknout
6334

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017