Gerry Adams: Bude-li vyrváno Severní Irsko z EU, obnoví se terorismus

22. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Gerry Adams, předseda severoirské katolické politické strany Sinn Féin, varoval, že bude-li Severní Irsko proti své vůli vyrváno z Evropské unie, ochromí to mírovou dohodu o ukončení terorismu v Severním Irsku a bude to "nepřátelskou akcí" Londýna

Adams poukázal na to, že nucený odchod Severního Irska z Evropské unie by ochromil základní lidská práva, která jsou součástí mírové dohody o Severním Irsku z roku 1998. Zdůraznil, že Severní Irsko by mělo mít po brexzitu mimořádný status v rámci Evropské unie.

"Britská vláda zamýšlí vyčlenit Sever z Evropské unie, navzdory přání jeho obyvatelstva v EU zůstat, a to je nepřátelský čin. Nejen kvůli důsledkům znovuvytvoření tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, ale také kvůli zápornému dopadu na mírovou dohodu. Britská premiérka opakuje svůj úmysl ukončit jurisdikci Evropského soudu. Spolu s jejím rozhodnutím vyčlenit Británii z Evropské konvence pro lidská práva, tento postoj ohrožuje základní lidskoprávní prvky mírové dohody z Velkého pátku 1998 o Severním Irsku."

Proto je podle Adamse nově velmi důležité zlikvidovat hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. "Jak vzniknou katastrofální hospodářské dopady brexitu, je nutno podporovat myšlenku nového společně dohodnutého Irska," řekl. "Nebezpečí tvrdého brexitu je zjevnější než kdykoliv předtím. Sever musí dostat v rámci EU mimořádný status. Irská vláda toto musí přijmout jako strategický cíl ve svém jednání s evropskou sedmadvacítkou a s britskou premiérkou."

Adams dodal: "Britský postoj taky nebere v úvahu skutečnost, že občané Severu mají podle dohody automatické právo na irské občanství, a tedy proto i na občanství Evropské unie."

Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v EU většinou 56 procent hlasů vůči 44 procentům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017