Smog zabíjí

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Premiér Sobotka potřásá hlavou, že "naposledy nás takto smog trápil r. 2010". Kdykoliv přiletím do Prahy, už na Ruzyni mě udeří do nosu nedýchatelné pražské ovzduší, a to i v době, kdy v hlavní městě takzvaně "není smog", poznamenává Jan Čulík.

Podle údajů britských hygieniků si znečištění vzduchu automobily vyžádá každoročně smrt 40 000 - 55 000 lidí, ve Franci 48 000 osob. V ČR zemře každoročně prý "jen" 5500 lidí:

01. 12. 2016 Stromy zřejmě zvyšují znečištění ulic ZDE
26. 09. 2016 Pražané žalují MŽP kvůli znečištění ovzduší prachem, oxidy dusíku a rakovinotvorným benzo-a-pyrenem ZDE
22. 06. 2016 Znečištěný vzduch každoročně usmrtí 48 000 Francouzů ZDE
23. 02. 2016 Vědci: Znečištění vzduchu si v Británii každoročně vyžádá 40 000 životů ZDE
19. 09. 2014 České ovzduší stále ohrožuje zdraví: zhruba 1 900 vážně nemocných a 5 200 předčasně zemřelých v roce 2013 ZDE
04. 10. 2013 Znečištění ovzduší v roce 2012 ohrožovalo zdraví i životy: 1800 vážně nemocných a 5500 mrtvých ZDE
18. 10. 2012 Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy ZDE
18. 10. 2012 Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy: 2 tisíce vážně nemocných a 6 tisíc mrtvých ročně ZDE
15. 02. 2012 Stanovisko KŽP AV ČR k hlasování PSP ČR k zákonu o ochraně ovzduší ze dne 10. 2. 2012 ZDE
13. 01. 2012 Znečištění ovzduší jemným prachem ohrožuje zdraví Plzeňanů ZDE

Rozhovor Britských listů 93:

Jak to, že taková civilizovaná země zvolila Donalda Trumpa?

20. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou, která žila ve Spojených státech déle než třicet let, zkoumá Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů při příležitosti inaugurace Donalda Trumpa do amerického prezidentského úřadu, jak je možné, že Američané zvolili svým prezidentem tuto podivnou a zřejmě i nebezpečnou postavu. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Postpravdivá doba a expertní poznání

24. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Čerstvá zpráva o nových posudcích v případě závalu na dálnici D8 pro mne dobře vystihuje příčiny toho, čemu se říká „postpravdivá“ nebo „postfaktická“ doba. Ta doba nespadla z nebe. Ba pohoršení nad ní mi přijde naivní. Fakta vždycky byla a budou výsledkem společenské debaty a ověřování, nikdy tu nebyla a nebudou jaksi sama od sebe (nebo filozofickou mluvou „o sobě“).

Typický moderní způsob, jak se dostat k faktům, je expertíza. Zavoláme vyškoleného, znalého experta, většinou vědce, a ten udělá nějaká měření a řekne nám pravdu. Jenže věda není nějaké orákulum. Už i do širší veřejnosti pronikly představy o tom, že vědecký génius zápasí s většinou průměrných vědců, takže vlastně jakýkoli vědecký konsensus lze chápat jako ten, který vzdoruje géniům, o nichž ještě nevíme. Na některé lidi to má tak silný vliv, že se sami považují za takové génie; např. jsem dostal mail od pána, který se domnívá, že vyvrátil teorii relativity, nebo spoustu mailů od lidí, kteří mají za to, že zředěný čisticí prostředek umí léčit všechny nemoci.

Britský Nejvyšší soud: Británie nesmí odejít z EU bez zákona schváleného parlamentem

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Britský Nejvyšší soud rozhodl poměrem 8 soudců proti 3, že britská premiérka Theresa Mayová a její vláda nemá právo aktivovat článek 50 smlouvy o EU o odchodu Británie z Evropské unie. Dolní sněmovna k tomu musí po řádné debatě schválit zákon. Britský Nejvyšší soud tak potvrdil, že nejvyšší pravomoc v Británii má parlament, nikoliv vláda.

Zatímco má vláda právo odstupovat od mezinárodních smluv, pokud se to týká pouze zahraniční politiky, nemá pravomoc odstupovat od smluv, jejichž zrušení mění domácí britskou legislativu a odebírá britským občanům množství občanských práv. O odebrání těchto občanských práv a o změnách v domácí legislativě smí rozhodnout pouze britský parlament, vláda nemá v této věci rozhodovací právo.

Britský Nejvyšší soud také rozhodoval, zda mají právo se k věci vyjádřit decentralizované parlamenty ve Skotsku a ve Walesu. Rozhodl, že nemají, protože jejich role není v této věci upravována zákonem, ale konvencí, tzv. Sewel Convention, a Nejvyššímu soudu proto nepřísluší o této záležitosti rozhodovat.

Komentátoři usuzují, že britský Nejvyšší soud prosadil suverenitu parlamentu a že rozhodnutí Nejvyššího soud je vítězstvím pro demokracii a zákonnost.

Britský bulvární tisk označil soudce, kteří v této věci rozhodovali v první instanci, stalinisticky za "nepřátele lidu".

Sturgeonová: Je zjevné, že hlas Skotska není slyšen

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Prohlášení skotské premiérky k rozhodnutí Nejvyššího soudu o brexitu:

"Skotská vláda vítá rozhodnutí Nejvyššího soudu, že článek 50 nemůže být aktivován bez zákona schváleného parlamentem. Je to zničující odsouzení londýnské vlády, která si myslela, že může prosadit tvrdý brexit bez jakéhokoliv ohledu na názory parlamentu.

Jsme přirozeně zklamáni, jak Nejvyšší soud rozhodl ohledně pravomocí decentralizovaných vlád a právní vynutitelnosti Sewellovy konvence. Je nyní naprosto jasné, že přísliby londýnské vlády, že Sewellova konvence bude začleněna do statutární legislativy, neměly žádnou cenu.

I když soud rozhodl, že londýnská vláda nemá právní povinnost konzultovat decentralizované vlády, jasná politická povinnost však trvá. Soud sám zdůraznil význam Sewellovy konvence jako politické konvence.

Je ale stále jasnější, že hlas Skotska v rámci Velké Británie prostě není slyšet a nikdo ho neposlouchá. Tvrzení, že Skotsko je rovným partnerem, bylo právě odhaleno jako prázdná rétorika a samotné základny decentralizační dohody, která měla hájit naše zájmy - jako začlenění Sewellovy konvence do zákona - se ukazují být zcela bezcenné.

Toto vyvolává základní otázky, které zacházejí dál za otázku členství v Evropské unii. Je Skotsko ochotno připustit, aby byla jeho budoucnost diktována stále pravicovější londýnskou vládou, která má ve Skotsku jen jediného poslance? Anebo je lepší, abychom vzali svou budoucnost do vlastních rukou? Začíná být stále jasnější, že toto je volba, kterou Skotsko musí učinit."

Rada z Ruska americkým novinářům: Soustřeďte se na to, co Trump neříká

24. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Americká média lomí rukama: jak máme reagovat na tuto vládu, která nám lže do tváře a očekává, že jí to projde? Ruský novinář Alexej Kovaljov, který tento přístup zná v Moskvě až příliš dobře, radí svým americkým kolegům:

Nejprve rozdíly mezi Trumpem a Putinem: Trump je rozmazlenec z bohaté rodiny, zatímco Putin se narodil v extremní chudobě v poválečném Leningradu. Trump často jedná impulzivně, kdežto Putinovým idolem je disciplína a Putin se vždycky kontroluje. Pokud se však Trumpovi nepodaří úplně zničit americký demokratický systém, jak se to podařilo Putinovi po antidemokratických reformách jeho předchůdce Borise Jelcina, je nepravděpodobné, že by se američtí novináři octli v zhoršující se situaci svých ruských kolegů. Na papíře ochraňuje ruská ústava svobodu tisku, avšak existují nesčetné způsoby, jak může stát zastrašit neposlušná média, aniž by proti nim použil násilí.

PROSBA O POMOC:

Paní Diana stále bojuje

23. 1. 2017 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Děkuji čtenářům Britských listů za pomoc pro malou Dianku s těžkým mentálním postižením (následkem kardiologické operace) a její maminku, které hrozí exekuční vystěhování z obecního bytu, o němž již soud rozhodl. Fyzické exekuce by však ukončila veškeré snahy o to, aby holčička mohla u maminky trávit aspoň každý druhý víkend a svátky podle judikátu opatrovnického soudu.

Paní Diana stihla před Vánoci složit na pražském magistrátu náročné taxikářské zkoušky, získala licenci a od Nového roku začala jezdit pro jednu z velkých firem. Zdálo se, že se odrazila ode dna. Po dvou týdnech jí však gynekolog sdělil podezření na rakovinu a další týden ochrnula na pravou ruku.

Včera, v neděli, absolvovala náročnou operaci páteře, bude následovat rehabilitace – po tu dobu nebude moci vydělávat. Nucené vystěhování se opět přiblížilo. Tím by děvčátko, které u maminky přebývá každý druhý víkend, ztratilo nejen toto zázemí, ale i naději, že se jednou do maminčiny nebo do střídavé péče dostane. Přitom maminka je po celou dobu jediná, kdo s Diankou pracuje různými rehabilitačními metodami, učí je sebeobsluze a všestranně rozvíjí její velmi omezené schopnosti.

Stále jsou mezi námi lidé, kteří dokáží pomoci bližnímu, aniž by za to cokoli očekávali. Obracíme se proto na vás znovu: pošlete prosím aspoň malou finanční pomoc přímo na účet dívenky: 2632445250/0800 u České spořitelny.

Moc vám za ni děkuji.

(Autor je předsedou Spolku zastánců dětských práv – české sekce Defence for Children International.)

Němečtí investigativní novináři z projektu Panama Papers apelují na světová média, aby se sjednotila proti Trumpovi

24. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Frederik Obermaier a Bastian Obermayer, investigativní novináři z německého deníku Süddeutsche Zeitung, kteří za spolupráce 400 reportérů z celého světa odhalili spiknutí politiků a oligarchů, vyhýbajících se placení daní v rámci projektu Panama Papers, vydali apel na světové novináře, aby se sjednotili v solidaritě proti Donaldu Trumpovi.

Až příště Trump zaútočí na nějakého novináře tak bezprecedentně a sprostě, jak zaútočil na reportéra ze CNN, je zapotřebí, aby ho ostatní přítomní novináři na tiskové konferenci podpořili opakováním téže otázky. Tohoto nového přístupu je zapotřebí, nemají-li tiskové konference s Trumpovou vládou dopadnout katastrofálně.

Zároveň by měli začít mezinárodně i místně spolupracovat investigativní novináři, vyšetřující možné podvody Donalda Trumpa a jeho vazby na Rusko.

Americká vláda se rozhodla jít novou a nepřátelskou cestou. Je nezbytně nutné, aby svůj přístup nyní změnili i novináři a začali systematicky spolupracovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Martina Navrátilová: Návrat do komunistické reality?

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Propaganda, která leze z Trumpa, Spicera, Conwayové a ostatních jsou učebnickové komunistické nesmysly, s nimiž jsme vyrostli. Podobnost je opravdu děsivá...

Ruská televize pochválila Trumpa, že se nezmínil o demokracii

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dmitrij Kiseljov, hlavní propagandista Kremlu pochválil Trumpa za to, že se ve svém inauguračním projevu nezmínil o demokracii ani o NATO. Radoval se nad dokonalým Donaldem Trumpem a jeho manželkou a konstatoval, že ve srovnání s nimi Michelle Obamová vypadala jako služka bez zástěry.

Zároveň však Kiseljov upozornil na to, že Amerika, jak tvrdil sám Trump ve svém inauguračním projevu, je "zemí v hospodářském rozkladu" a je zcela rozhádaná, je uprostřed násilných politických konfliktů, jak to dokázali protitrumpovští demonstranti.

Trumpův tiskový mluvčí: Někdy můžeme s fakty nesouhlasit

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

(K dalším Trumpovým lžím patří tvrzení, že když začal pronášet inaugurační projev, přestalo pršet a vysvitlo slunce, protože to "Pánbůh pro mě zařídil", a opakované tvrzení, že vítězství Hillary Clintonové v lidovém hlasování o tři miliony hlasů je důsledkem volebních podvodů.)

Trumpův Bílý dům: To, že tisk ověřuje pravdivost toho, co děláme, nás demoralizuje!

Theresa Mayová bude s Trumpem po zákazu migrace z EU jednat o otevření britských hranic Američanům

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Příchod migrantů z EU do Británie musí být zastaven za každou cenu, i když to znamená rozbití země a likvidaci ekonomiky. Ale otevřít zemi dalším americkým migrantům, to je v pořádku.

Trumpův inaugurační projev je cynickým výsměchem obyčejným Američanům

23. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Masivní demonstrace, které vypukly po celém světě souběžně s teatrálním vstupem Donalda Trumpa do Oválné pracovny, a legislativní snahy kriminalizovat mírumilovné protesty dávají tušit, že v Trumpově éře budou milióny lidí bojovat za to, aby těžce nabyté statky, jakými jsou svoboda shromažďování, práva žen, práva LGBT komunity a etnických a náboženských menšin či ekologické standardy, zůstaly zachovány. Ostatně Donald Trump se ve svém inauguračním projevu, který byl směskou nacionalistického populismu, nesplnitelných slibů a z řetězu utrženého velikášství, krutě vysmál obyčejným Američanům a podstatné části svého vlastního elektorátu.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trump vyčlenil USA z dohody o transpacifickém partnerství

23. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Financial Times: Je nyní zjevné, že ochranářství bude jádrem Trumpovy hospodářské politické strategie

Donald Trump zahájil své úsilí zlikvidovat dědictví Baracka Obamy tím, že oficiálně zrušil americký podpis na obchodní dohodě s 11 zeměmi z Pacifiku. Zakázal také financování mezinárodních organizací, které poskytují potraty, a uvalil moratorium na jmenování nevojenských federálních státních zaměstnanců.

Trumpovo rozhodnutí zrušit podpis pod transpacifickou obchodní dohodou není překvapivé. Během předvolební kampaně Trump nadával na mezinárodní obchodní dohody, které podle něho připravují Američany o pracovní příležitosti. Obama argumentoval, že transpacifická dohoda bude protiváhou obchodního vlivu Číny v dané oblasti.

Nová robotická revoluce připraví o místo šéfy - ne manuální pracovníky

23. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Důvodem nynější nespokojenosti v rozvinutém světě je technologický rozvoj. Ze studií vyplývá, že - na rozdíl od toho, co tvrdí Trump - za likvidaci drtivého množství pracovních příležitostí ve výrobním průmyslu nenese vinu mezinárodní obchod, ale technologický rozvoj. Řečeno jednoduše, továrny převzali roboti, píše Larry Elliott.

Pokrok v oblasti umělé inteligence znamená, že se blíží druhá vlna změn - a tentokrát jsou ohroženy pracovní příležitosti v sektoru služeb.

Jak na to v Davosu minulý týden poukázal Dhaval Joshi, ekonom z BCA Research, nejohroženější nejsou špatně placená místa v sektoru služeb, jako jsou místa uklízeček, zahradníků, pečovatelů, pracovníků hostinců či kuchařů. Je tomu tak proto, že pro automatické stroje je obtížné napodobovat pohyby lidských bytostí při každodenních úkolech.

Nemluvňata bez rodné země

24. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Těhotné uprchlické ženy v Evropské unii čelí deportaci a nikdo jim neposkytuje předporodní zdravotní pomoc. Německá vláda jim nepomáhá.

Berlínský úřad pro uprchlické záležitosti nesleduje počty těhotných uprchlických žen. Jen je odhaduje. V roce 2016 bylo těhotných uprchlických žen asi 80 000.

Příchozí ženy neumějí jazyk hostitelské země, nerozumějí tamějšímu zdravotnictví a někdy mají strach žádat o lékaře. Téměř polovina uprchlických žen podle Lékařů bez hranic se ani nesnaží o lékařskou předporodní péči. Neexistuje ani následná, poporodní péče. Teprve v poslední době činí německé úřady kroky na pomoc těhotným ženám mezi uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump a zrušení světové veřejnosti

23. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vždycky jsem žasl, když lidé, kteří na základě čtení knih, vydávaných americkými univerzitami, oprávněně kritizovali zahraniční politiku USA i jejich vnitřní poměry, ale vždy zároveň obhajovali jakýsi multilateralismus, v němž se USA domluví s Čínou a Ruskem… na čem vlastně? Proč v Číně a Rusku není svoboda tisku? A proč svobodná média tak strašně vadí Donaldu Trumpovi?

Proč Trumpovi lidé drze popírají zjevná fakta?

23. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Sean Spicer, tiskový tajemník Donalda Trumpa, tvrdil na své první tiskové konferenci v Bílém domě lehce prokazatelné lži ohledně údajné "rekordní účasti" na Trumpově páteční inauguraci. Proč se veřejně zesměšnil? ptá se Jonathan Freedland.

Spicer zřejmě chtěl vyhlásit trvalou a zuřivou válku médiím. Cílem jeho opakovaných útoků proti médiím je ochromit jejich schopnost pohnat Trumpa k odpovědnosti.

Měli bychom také pozorně naslouchat lidem se zkušeností z autoritářských režimů. Autoritářští vůdci často záměrně šíří lži, anebo se snaží zamlžit fakta a učinit je nepoznatelnými. Pokud si přestane být část obyvatelstva jistá, co je pravda a co není, jejich schopnost bojovat za svá práva bude oslabena.

To, že si dovolí autoritářský vůdce veřejnosti lhát, je také zkouškou jeho moci. Bílý dům bude nyní bedlivě sledovat, která média Spicerovy lži opakují a které ne. Bude odměňovat ta, která je opakují, a trestat ty, která se proti nim brání.

Tisk by měl nyní změnit svůj přístup. Velmi rozumně to udělala televize CNN, která nevysílala Spicerovu tiskovou konferenci živě, ale odvysílala z ní je později ukázky, kdy poskytla kontext a jeho lži konfrontovala s fakty. To se zdá být moudrý přístup. Trump dal znovu najevo - první den ve svém úřadě - že je ochoten porušovat normy běžné v demokratických společnostech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

HRW: Uprchlíci žijí na řeckých ostrovech za děsivých podmínek

23. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Řecké úřady, za spolupráce s Evropskou unií, musejí okamžitě převézt tisíce žadatelů o azyl, držených na řeckých ostrovech, do slušného ubytování na pevnině, požaduje organizace Human Rights Watch. Žijí na ostrovech za děsivých podmínek ve stanech ve sněhu, ostrém větru a dešti. Politika EU vůči uprchlíkům, která selhala, vyvolala obrovské utrpení u lidí žijících v stále strašlivějších podmínkách. Řecko a EU musejí dát přednost právům a lidské důstojnosti před reálpolitikou.

WikiLeaks kritizují Trumpa a apelují na daňové odborníky, aby prozradili jeho daňová přiznání

23. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump nezveřejní svá daňová přiznání ani po opakovaných příslibech, že tak učiní po ukončení jejich auditu, řekla v neděli jeho poradkyně Kellyanne Conwayová, a poruší tak čtyřicetiletou tradici, kdy prezidenti zveřejňovali svou finanční situaci a své finanční závazky.

"Reakcí Bílého domu je, že pan prezident svá daňová přiznání nezveřejní," řekla Conwayová v neděli v televizi. Kvůli tomu jsme se soudili po celé tyto volby."

Britské ministerstvo předstíralo, že útlak v Eritreji "je minimální", aby nemuselo odtamtud přijmout dětské uprchlíky

23. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Z interních dokumentů britského ministerstva vnitra vyplývá, že se ministerstvo pokusilo předstírat, že v Eritreji nepanuje vážný útlak, aby mohlo na tomto základě odmítnout tamější žadatele o azyl. Britská vláda se snažila získat pozitivní hodnocení situace v oblasti lidských práv v Eritreji, přestože jde o zemi, která vězní mnohé své občany na dobu neurčitou a běžně používá mučení. Zároveň jsou občané v Eritreji popravováni bez soudu a ten, kdo je chycen při pokusu emigrovat, je na místě zastřelen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Éra prezidenta Trumpa byla zahájena obhajobou lživých "alternativních" faktů

22. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Otázka, kolik lidí se účastnilo Trumpovy inaugurace je jistě triviální, avšak skutečnost, že Trumpův tým byl okamžitě ochoten z nejmocnějšího úřadu na světě popřít fakta, znepokojilo osobnosti z celého politického spektra.

Donald Trump zahájil svou prezidentskou éru v defenzívě, poté, co miliony Američanů vyšly do ulic protestovat proti jeho zvolení a Bílý dům se octl pod palbou kritiky za to, že začal drze lhát veřejnosti.

Znepokojeni největšími americkými politickými demonstracemi od vietnamské války strávili Trump a jeho poradci pozoruhodný první víkend v kanceláři falešnými tvrzeními, že Trumpovy inaugurace se v pátek účastnily rekordní počty lidí.

Trumpův tiskový mluvčí Sean Spicer na své první tiskové konferenci v Bílém domě řval na novináře ohledně toho, co nesprávně nazval "úmyslně falešným zpravodajstvím" týkajícím se Trumpovy inaugurace a vyhlásil: "Poženeme tisk k odpovědnosti."

Vyvolá Martin Veselovský příště třetí světovou válku?

21. 1. 2017

čas čtení 7 minut


Aktualizace: Komické je, že POTÉ, co tři renomovaní novináři švédské televize prokázali, že Janouchová VE VŠEM v rozhovoru u Veselovského lhala, publikovala Babišova IDnes péčí Jany Ciglerové materiál, v němž Janouchová znovu tvrdí, že vše, co říkala, je "pravda" - a dodává i další věcné nesmysly. Vstoupila nyní i Ciglerová do trumpovské "alternativní reality"? :)))

Nepřekvapivě, nedávný rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou, v němž Janouchová učinila celou řadu nepravdivých tvrzení o Švédsku, která Veselovský nijak nekorigoval, vyvolává ve Švédsku stále zuřivou debatu. Zasáhl do ní i švédský premiér Stefan Löfven. Energicky se debatuje o tom, co může Švédsko dělat proti konstrukci jeho lživého obrazu v zahraničí.

Švédská veřejnoprávní televize nyní nejlživější tvrzení Kateřiny Janouchové uvedla věcnými zdroji na pravou míru.

I když nezávidíme Švédům, že se dostali do obtížné situace, kdy musí čelit v jiných zemích lžím, šířeným o Švédsku, případ rozhovoru s Kateřinou Janouchovou funguje jako obecnější varování, do jak nesmyslné situace se dostala česká média, která už dlouhé měsíce děsí českou veřejnost vylhanými nesmysly. Nikdo v ČR se nepozastavuje nad tím, že česká média lžou, zejména při vytváření nepřátelského obrazu uprchlíků, a nikdo se neobtěžuje nepravdivá tvrzení uvádět na pravou míru. Skoro celé Česko se tak stalo obětí virtuální, vylhané situace. No posuďte sami, zde je překlad toho, co píše švédská veřejnoprávní televize o jednotlivých tvrzeních Kateřiny Janouchové. Je k velké škodě české společnosti, že novináři nemají soudnost, aby nešířili lži. Je k velké škodě české společnosti, že vydají - viz Veselovský - každou hloupost, aniž by ji předem ověřili, poznamenává Jan Čulík:

Tvrzení Janouchové: Stále více Švédů si myslí, že je ohrožena jejich bezpečnost

Fakta: Podle vyšetřování švédské Národní rady pro prevenci zločinnosti došlo ve Švédsku v letech 2015-2016 k mírnému zvýšení pocitu nejistoty. Avšak za delší období zůstává počet Švédů, znepokojených zločinností relativně stabilní. V letech 2006-2016 pokleslo procento Švédů, kteří se bojí zločinnosti, z 29 na 25 procent.

Janouchová: Asi 75 procent mladých mužů, kteří tvrdí, že jsou děti, jimi nejsou

Švédský deník Expressen:

Janouchová svým narcismem banalizuje fašistickou chátru, která chce lynčovat lidi

22. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že Kateřina Janouchová ve Švédsku skončila, poznamenávají naši tamější zpravodajové.

V kontroverzním rozhovoru v české televizi vysvětlila Kateřina Janouchová, že se učí střílet. Podle švédského zákona o zbraních (1966:67) smí občan vlastnit zbraň jen z tří důvodů: pro střelbu na lovu, pro střílení do terče a pro uložení zbraně do sbírky.

Avšak Janouchová se nezajímá o lovectví, o sportovní střelbu ani o sbírky zbraní. Hovoří o střelbě do lidí. Říká, "Necítím se bezpečná. Stále více Švédů se učí střílet."

Hovoříme tady o osobě, která se vážně připravuje na to střílet jiné lidi, v rozporu se zákonem. Tvrdí, že je to její právo, prostě proto, že "má takový pocit".

Všestranická skupina londýnských poslanců usiluje o zastavení tvrdého brexitu

22. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Poslanci argumentují, že Theresa Mayová nemá pravomoc pro realizaci extremní verze odchodu Británie z EU

Vlivná všestranická skupina poslanců v Dolní sněmovně plánuje zabránit pokusům Theresy Mayové prosadit tvrdý brexit uprostřed rostoucích obav, že britské podniky budou brzo muset platit obrovská vývozní cla za zboží, které prodávají do EU.

POSEDLOST:

Trumpův tiskový mluvčí: Média o malé účasti na inaguraci lhala. Opravdu?

22. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Sean Spicer, tiskový mluvčí Donalda Trumpa si zuřivě stěžoval, že média prý lživě tvrdila, že se Trumpovy inaugurace účastnilo málo lidí. Jeho kritiku však vyvracejí fotografie, videa a údaje o počtech cestujících, kteří použili veřejnou dopravu.

Ve svém prvním vystoupení před novináři Spicer zuřivě zaútočil na novináře, že údajně zveřejnili falešná čísla o počtu účastníků inaugurace a záměrně zveřejnili zavádějící informace, aby "zminimalizovali obrovskou podporu, kterou má nový prezident".

New York Times odhadl, že se Trumpovy inaugurace účastnila jen asi třetina lidí ve srovnání s tím, kolik lidí se účastnilo Obamovy inaugurace před osmi lety.

Washingtonské metro uvedlo, že do 11 hodin ho použilo 193 000 osob. V době Obamovy inaugurace to bylo za totéž časové období 513 000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozoruhodně, v první den svého funkčního období, během své návštěvy v CIA, kdy snad měl mluvit o něčem jiném, pronesl Donald Trump tento nesouvislý projev:

"Měli jsme obrovské pole plné lidí, viděli jste to, narváno. Vstanu dneska ráno, pustím televizi, voni ukazujou prázdný pole. Říkám, 'Moment, moment. Měl jsem projev. Díval jsem se před sebe. Pole bylo, vypadalo to, že tam je půl milionu, milion lidí!' Voni ukázali pole, na němž prakticky nestál nikdo. A řekli: 'Na Donalda Trumpa moc lidí nepřišlo.' Já jsem řekl: 'Dyť vono skoro pršelo!' Déšť je měl odradit, ale Pánbůh se na nás podíval a řekl, 'Nedovolíme, aby pršelo na tvůj projev.' No, když jsem s tím projevem začínal, říkal jsem si: 'Ach jo.' Při prvním řádku na mě dopadly dvě kapky a já jsem si řekl, 'Tohle je ... tohle je vopravdu blbý. Ale musíme pokračovat.' Ale pravdou je, že přestalo pršet téměř okamžitě. Bylo to neuvěřitelný. A pak to bylo opravdu náhle. A až když jsem vodešel, začalo opravdu lejt. Ale víte, my máme něco fantastickýho. Protože jsme měli, vypadalo to, vopravdu, jako půl druhýho milionu lidí. No, ať jich bylo kolik chce, bylo to tak. Vždyť to pokračovalo až k Washingtonovu památníku. A já pustím televizi a omylem se dívám na tuhle stanici, a vona ukazuje prázdné pole. A že prý přišlo na nás jen 250 000 lidí. No, to není špatný. Ale je to lež. 250 000 lidí jsme měli jen v té misce, kterou jsme tam postavili. To bylo 250 000 lidí. To všecko ostatní, víte, těch dvacet bloků dál, až k Washingtonovu památníku, bylo narváno. Takže jsme je přistihli a přistihli jsme je krásně. A myslím, že za to zaplatí velkou cenu."

Donald Trump vyhodil americké velvyslance a nenahradil je novými

22. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump rozkázal, že všichni američtí velvyslanci ve všech zemích světa, které jmenoval prezident Obama, musejí odejít do poledne v den inaugurace, tedy 20. ledna 2017. Nedostali žádnou lhůtu, do níž by se mohli vystěhovat. Jeho tým konstatoval dne 23. prosince, že pro velvyslance, žádající o prodloužení své funkce za inaugurační den, se nebudou udělovat žádné výjimky, na rozdíl od praxe předchozích prezidentů, a to ani pro velvyslance s malými dětmi.

Je běžnou praxí, že politicky jmenovaní velvyslanci odcházejí na začátku nové vlády. Je však poněkud nezvyklé nemít připravenu žádnou náhradu. Ze své funkce bylo okamžitě vyhozeno až 80 velvyslanců. Velvyslanci musejí být potvrzeni Senátem, a znamená to, že v mnoha zemích světa nebudou mít Spojené státy velvyslance po dlouhé měsíce. Často jde o země s citlivými vztahy vůči USA. Týká se to i Německa, Velké Británie a Kanady a dalších klíčových spojenců USA. I v zemích, jako je Čína, Indie, Japonsko a Saúdská Arábie bude nutno jmenovat nové velvyslance.

Trump je kritizován, že zatím nedokázal jmenovat množství státních činitelů. Rada pro bezpečnost státu, ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany zůstávají v podstatě prázdné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Gerry Adams: Bude-li vyrváno Severní Irsko z EU, obnoví se terorismus

22. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Gerry Adams, předseda severoirské katolické politické strany Sinn Féin, varoval, že bude-li Severní Irsko proti své vůli vyrváno z Evropské unie, ochromí to mírovou dohodu o ukončení terorismu v Severním Irsku a bude to "nepřátelskou akcí" Londýna

Adams poukázal na to, že nucený odchod Severního Irska z Evropské unie by ochromil základní lidská práva, která jsou součástí mírové dohody o Severním Irsku z roku 1998. Zdůraznil, že Severní Irsko by mělo mít po brexzitu mimořádný status v rámci Evropské unie.

Obrovské protesty žen proti Donaldu Trumpovi

21. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V Americe v sobotu probíhají obrovské protesty žen proti Donaldu Trumpovi. Ve Washingtonu se jich účastní daleko větší množství lidí, než kolik se účastnilo v pátek Trumpovy inaugurace:

Associated Press odhaduje počet demonstrantů ve Washingtonu na půl milionu:

Protesty proti Trumpovi v Chicagu:

Demonstrace žen proti Trumpovi a proti fašismu se konají v sobotu po celém světě:

Trumpovi ultrapravicoví obdivovatelé se v sobotu sešli v Německu

21. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Marine Le Penová z Francie, Geert Wilders z Holandska, Matteo Salvini z italské Severní ligy, Frauke Petry a Alternativy pro Německo a činitelé rakouské ultrapravicové Strany svobody se sešli v Německu ke koordinaci své volební strategie. Doufají, že se jim podaří zvítězit tak, jak zvítězil Trump v USA. Marine Le Penová pochválila brexit a vyjádřila názor, že povede k rozpadu Evropské unie. Geert Wilders vidí nástup Donalda Trumpa do Bílého domu jako začátek celosvětového "Nacionalistického jara".

Trumpova hospodářská strategie začne zrušením podpisu USA pod asijskou obchodní dohodou

20. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Nová americká vláda Donalda Trumpa oznámila v pátek, že její obchodní strategie na ochranu amerických pracovních příležitostí bude zahájena odchodem USA z Transpacifické obchodní dohody, jejímiž signatáři je 12 států. Bílý dům také oznámil, že "USA ostře zasáhnou proti těm státům, které porušují obchodní dohody, a tak poškozují americké dělníky."

Bílý dům také oznámil, že Trump přislíbil vyjednat nové podmínky pro Severoamerickou dohodu volného obchodu (NAFTA), kterou r. 1994 podepsaly USA, Kanada a Mexiko.

"Příliš dlouho byli Američané nuceni přijímat obchodní dohody, které dávají přednost zájmům insiderů a washingtonské elity před tvrdě pracujícími muži a ženami této země. Proto byla dělnická města v USA svědkem likvidace svých továren a toho, jak se dobře placená místa přesunují do zahraničí, zatímco Američané čelili rostoucímu obchodnímu deficitu a zničené výrobní infrastruktuře."

"Pokud signatáři dohody NAFTA neposkytnou USA lepší podmínky, USA svůj podpis pod dohodou zruší," praví se v prohlášení.

Trumpův temný příslib návratu do minulosti, která nikdy neexistovala

21. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Zelený trávník, bílý plot z planěk, zářící slunce. Dětičky jsou domů ze školy, maminka v zástěře jim mává na přivítanou. Otec se večer vrací domů z dobře placeného zaměstnání, které má celý život. Zdraví šťastné sousedy ve stejné situaci a zasedne k televizním zprávám v 18 hodin, zatímco matka vaří večeři. Slunce zapadá, všichni pokojně spí a vědí, že zítřek nepřinese žádná překvapení.

To je obraz, který Američané dobře znají, zejména z klasických filmů, píše Anne Applebaum. Také vědí, co skrývá. Na této scéně nejsou žádní černoši ani mexičtí imigranti, kteří trhali rajčata pro rodinnou večeři Američanů. Nevidíme ani, že manželka v ložnici tajně bere valium. Nevidíme poválečnou devastaci Evropy, která způsobila nadřazenost amerického průmyslu. Nevidíme, že polovinu světa ovládají totalitní režimy. Nevidíme nadcházející technologické změny, která obraz naprosto změní.

Víme, že tato vize jednoduché Ameriky se nikdy nemůže vrátit, protože nikdy neexistovala. Přesto však má tato vize na nás silný vliv.

Jak svět reagoval na Trumpovu inauguraci

21. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Německo

Německo si bude muset vypracovat novou hospodářskou strategii vůči Asii, pokud nová americká vláda zahájí obchodní válku s Čínou, konstatoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel a varoval, že příchod Donalda Trumpa do Bílého domu bude znamenat vážnou situaci. "Slyšeli jsme silně nacionalistické tóny," řekl Gabriel. Trump to, co řekl ve svém inauguračním projevu, "mínil nesmírně vážně" a bude to realizovat. Proto se musí Evropa a Německo sjednotit "na obranu našich zájmů".

V nové éře nacionalismu bude svět daleko nebezpečnější než dosud

21. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Narcista a neurvalec v Bílém domě se brzo střetne s obdobnými politiky jinde. Připravme se na konflikt s Čínou, varuje Timothy Garton Ash.

Nacionalisté po celém světě jsou nyní silně povzbuzeni příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu. Tento svět vzájemně se posilujících nacionalismů je také světem, v němž je relativní moc a vnitřní koherence Západu oslabována z obou stran Atlantiku. Lidé často hovoří o třicátých letech 20. století, kdy přišel k moci Hitler. Avšak struktura vzájemné mezinárodní provázanosti a liberálního mezinárodního pořádku je dnes o hodně propracovanější, než byla v třicátých letech dvacátého století. Proto hovořil leninský nacionalista Xi Jinping v Davosu jako obránce otevřené, globalizované mezinárodní ekonomiky. Ví, že efektivita hospodářství jeho vlastní země, a tedy její stabilita, na tom závisí.

Bílý dům už zlikvidoval svou webovou stránku o globálním oteplování

20. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Nahradil ji Trumpovým příslibem oživit americké uhelné doly. Stránka se také zmiňuje o tom, že Donald Trump "zruší škodlivé a zbytečné politické strategie jako Akční plán proti globálnímu oteplování".

Byly také odstraněny informace o občanských právech, právech LGBT komunity, o zdravotnictví, o imigraci, o školství a o dohodě s Íránem. Byly nahrazeny "Energetickým plánem Amerika první", "Vytvářením pracovních příležitostí snižováním daní", občanská práva byla nahrazena výrazem "Stojíme bok po boku s naší policií" a důrazem na protizákonnost ilegálního přistěhovalectví a nerespektování zákonnosti v amerických městech.

Dříve a nyní:

Coda Story: Podobně jako v Rusku, stránka Bílého domu věnovaná LGBT komunitě už zmizela:

20. leden 2017 - začátek konce Trumpova prezidentského úřadu

20. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Dnešek je začátkem koncem Trumpova prezidentského úřadu, píše Thomas Wolffe. Už to totiž není hra hraná v televizi a na Twitteru.

To, co probíhalo jako podlézavý rozhovor s Trumpovým právníkem nyní otevírá dveře k nekonečným soudním sporům a jasnému a vážnému nebezpečí impeachmentu, předčasnému odvolání Trumpa z funkce.

To, co probíhalo jako podivné podlézání Vladimíru Putinovi, se nyní proměnilo ve vyšetřování, které provádí celá řada institucí, vyšetřování protizákonných plateb ze zahraničí, jejichž cílem bylo podvrátit americké volby.

Trumpův inaugurační projev: Zavedu ochranářství a postavím hranice

20. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve svém inauguračním projevu tvrdil Donald Trump. že "přesune moc z Washingtonu do rukou obyčejných lidí". Tyto výroky zněly velmi nepřesvědčivě vzhledem k tomu, že do své vlády jmenoval oligarchy, miliardáře a ultrapravicové ideology a jako jeden z prvních kroků své vlády hodlá připravit dvacet milionů Američanů o zdravotní pojištění . Trump v inauguračním projevu plánovitě a emocionálně zneužíval hněvu frustrovaných Američanů k vyvolávání nenávisti vůči jiným zemím a k vybičování nacionalismu. Komentátoři poukazují na to, že na rozdíl od předchozích amerických prezidentů se Trump nepokusil svým inauguračním projevem aspoň symbolicky sjednotit národ, jak to zatím vždy činil KAŽDÝ nový americký prezident, avšak promluvil populisticky jen výlučně k svým vlastním stoupencům. Komentátoři také poukazují, že Trumpovo heslo "America first" (Amerika na prvním místě), které Trump opakovaně používal, bylo heslem amerických fašistů v třicátých letech dvacátého století (primitiv Trump to samozřejmě neví) :

"Po mnoho desetiletí jsme obohacovali cizí průmysl na úkor amerického průmyslu.

Dotovali jsme armády jiných zemí a dovolili jsme úpadek vlastní armády.

Bránili jsme hranice jiných zemí a odmítali jsme bránit vlastní hranice.

Utráceli jsme biliony dolarů v zahraničí zatímco se americká infrastruktura rozpadala.

Způsobili jsme, že jiné země zbohatly, zatímco bohatství, síla a sebedůvěra naší vlastní země zmizela za horizontem.

Továrny opouštěly naše břehy a nikdo ani nepomyslel na mnoho milionů amerických dělníků, kteří zůstali bez práce.

Bohatství našich středních vrstev bylo vytrháno z jejich domovů a přerozděleno do celého světa.

Od nynějška bude Amerika na prvním místě.

Všechna rozhodnutí ohledně obchodu, ohledně daní, ohledně imigrace, ohledně zahraniční politiky, budou činěna ku prospěchu amerických dělníků a amerických rodin.

Musíme ochránit své hranice před útoky od jiných zemí, které vyrábějí naše výrobky, kradou naše firmy a ničí naše pracovní příležitosti.

Ochranářství povede k velké prosperitě a síle.

Budeme dodržovat dvě základní pravidla: Kupovat jen americké výrobky a najímat jen americké pracovníky.

Zdroj v angličtině ZDE

George Soros: Mayová padne a Trump vyvolá obchodní válku

20. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Theresa Mayová nezůstane dlouho u moci, protože brexit zcela ochromí její vládu a Donald Trump je "potenciálním diktátorem" který "zcela selže", argumentovat miliardář George Soros na Světovém hospodářském fóru v Davosu.

Soros ostře napadl Trumpa jako "podvodníka", který se "připravuje na obchodní válku", která bude mít "dalekosáhlé důsledky v Evropě i v jiných částech světa".

Tento "potenciální diktátor nepředpokládal, že zvítězí, byl překvapen", řekl Soros při své přednášce podnikatelům a novinářům v Davosu.

"Osobně jsem přesvědčen, že selže, protože myšlenky, jimiž se řídí, jsou vnitřně rozporné."

A pro-Roma organisation in Prague was threatened to be firebombed. According to Czech police this is not a criminal act

19. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

In December 2016 the Prague Pro-Roma organisation "Romea" made an official complaint to the Czech police that a person on Facebook threatened to firebomb their offices. The Czech Police has now informed Romea that the firebombing threat "is not a criminal offence" and it has therefore shelved any further investigation of the matter.

 Source in Czech HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21063