Trumpova hospodářská strategie začne zrušením podpisu USA pod asijskou obchodní dohodou

20. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Nová americká vláda Donalda Trumpa oznámila v pátek, že její obchodní strategie na ochranu amerických pracovních příležitostí bude zahájena odchodem USA z Transpacifické obchodní dohody, jejímiž signatáři je 12 států. Bílý dům také oznámil, že "USA ostře zasáhnou proti těm státům, které porušují obchodní dohody, a tak poškozují americké dělníky."

Bílý dům také oznámil, že Trump přislíbil vyjednat nové podmínky pro Severoamerickou dohodu volného obchodu (NAFTA), kterou r. 1994 podepsaly USA, Kanada a Mexiko.

"Příliš dlouho byli Američané nuceni přijímat obchodní dohody, které dávají přednost zájmům insiderů a washingtonské elity před tvrdě pracujícími muži a ženami této země. Proto byla dělnická města v USA svědkem likvidace svých továren a toho, jak se dobře placená místa přesunují do zahraničí, zatímco Američané čelili rostoucímu obchodnímu deficitu a zničené výrobní infrastruktuře."

"Pokud signatáři dohody NAFTA neposkytnou USA lepší podmínky, USA svůj podpis pod dohodou zruší," praví se v prohlášení.

0
Vytisknout
5726

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017