POSEDLOST:

Trumpův tiskový mluvčí: Média o malé účasti na inaguraci lhala. Opravdu?

22. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Sean Spicer, tiskový mluvčí Donalda Trumpa si zuřivě stěžoval, že média prý lživě tvrdila, že se Trumpovy inaugurace účastnilo málo lidí. Jeho kritiku však vyvracejí fotografie, videa a údaje o počtech cestujících, kteří použili veřejnou dopravu.

Ve svém prvním vystoupení před novináři Spicer zuřivě zaútočil na novináře, že údajně zveřejnili falešná čísla o počtu účastníků inaugurace a záměrně zveřejnili zavádějící informace, aby "zminimalizovali obrovskou podporu, kterou má nový prezident".

New York Times odhadl, že se Trumpovy inaugurace účastnila jen asi třetina lidí ve srovnání s tím, kolik lidí se účastnilo Obamovy inaugurace před osmi lety.

Washingtonské metro uvedlo, že do 11 hodin ho použilo 193 000 osob. V době Obamovy inaugurace to bylo za totéž časové období 513 000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozoruhodně, v první den svého funkčního období, během své návštěvy v CIA, kdy snad měl mluvit o něčem jiném, pronesl Donald Trump tento nesouvislý projev:

"Měli jsme obrovské pole plné lidí, viděli jste to, narváno. Vstanu dneska ráno, pustím televizi, voni ukazujou prázdný pole. Říkám, 'Moment, moment. Měl jsem projev. Díval jsem se před sebe. Pole bylo, vypadalo to, že tam je půl milionu, milion lidí!' Voni ukázali pole, na němž prakticky nestál nikdo. A řekli: 'Na Donalda Trumpa moc lidí nepřišlo.' Já jsem řekl: 'Dyť vono skoro pršelo!' Déšť je měl odradit, ale Pánbůh se na nás podíval a řekl, 'Nedovolíme, aby pršelo na tvůj projev.' No, když jsem s tím projevem začínal, říkal jsem si: 'Ach jo.' Při prvním řádku na mě dopadly dvě kapky a já jsem si řekl, 'Tohle je ... tohle je vopravdu blbý. Ale musíme pokračovat.' Ale pravdou je, že přestalo pršet téměř okamžitě. Bylo to neuvěřitelný. A pak to bylo opravdu náhle. A až když jsem vodešel, začalo opravdu lejt. Ale víte, my máme něco fantastickýho. Protože jsme měli, vypadalo to, vopravdu, jako půl druhýho milionu lidí. No, ať jich bylo kolik chce, bylo to tak. Vždyť to pokračovalo až k Washingtonovu památníku. A já pustím televizi a omylem se dívám na tuhle stanici, a vona ukazuje prázdné pole. A že prý přišlo na nás jen 250 000 lidí. No, to není špatný. Ale je to lež. 250 000 lidí jsme měli jen v té misce, kterou jsme tam postavili. To bylo 250 000 lidí. To všecko ostatní, víte, těch dvacet bloků dál, až k Washingtonovu památníku, bylo narváno. Takže jsme je přistihli a přistihli jsme je krásně. A myslím, že za to zaplatí velkou cenu."

0
Vytisknout
6369

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017