Dagens Nyheter: "Lživý rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou v DVTV ohrožuje demokracii"

10. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Televizní rozhovor s Kateřinou Janouchovou šíří lži a předsudky

Švédsko, jak ho popisuje Kateřina Janouchová v české televizi, je zničeno masovou imigrací

"Proč jste se naučila střílet?"

Moderátor Martin Veselovský pohlédne ohromen na švédskou spisovatelku Kateřinu Janouchovou, která říká, že začala chodit na lekce střílení. "Necítím se bezpečně. Stále více a více Švédů se učí střílet."

Tato výměna probíhá na konci půlhodinového videorozhovoru s Janouchovou, který v pondělí zveřejnil etablovaný a respektovaný digitální televizní kanál DVTV (Aktuálne.cz). Pro diváka neexistuje špetka pochybnosti, proč se Janouchová necítí bezpečně.

Švédsko, jak je Janouchová popisuje, zničila masová imigrace.

Existují tu důchodci - kteří zemi vybudovali! - Nemají jídlo. Mladí lidé nemají kde bydlet a rostou počty úmrtí na rakovinu v důsledku dlouhých čekacích lhůt kvůli uprchlíkům. Ženy jsou znásilňovány. Lidé se bojí chodit ven. Janouchová cituje zdroje v policii a říká, že ví, že mnoho lidí odchází od policie, protože se cítí ohroženi a stát je neochrání. 150 000 Švédů emigrovalo do USA a do Anglie a předpovědi hovoří o ještě větší vlně emigrantů.

"To by vypovídalo, že to u vás není hezké."

"Ne, ale musím to říct poctivě," říká Janouchová a vysvětluje, že trochu multikulturalismu je přijatelné. "Ale příliš mnoho ... je to, jako když přesolíte jídlo. Nebude to dobré."

Loni na podzim psal Kristofer Ahlström o tom, jak je Švédsko zobrazováno v zahraničních médiích jako země v úpadku a že švédské ministerstvo zahraničí bude pomáhat velvyslanectvím, aby proti tomu zkreslenému obrazu bojovala (DN 19. října 2016). Dezinformace jsou vážný problém. Jsou zbraní záporných sil. Dezinformace byly rysem Trumpovy předvolební kampaně, při brexitu a - jak jsem psal v článku o obrazu Švédska v České republice (DN 5. června 2016) - dezinformace rozdmychávají xenofobii v zemích, které nemají zkušenosti ani s imigrací, ani s integrací. V České republice se Švédsko, stejně jako Německo (o němž se Janouchová také zmiňuje) stalo symbolickým multikulturním peklem, proti němuž - a proti EU - je nutno bojovat.

Když se televizní moderátor ptá Janouchové, zda jsou ty nejhorší novinové titulky pravdivé, Janouchová odpovídá: "Je to horší."

V České republice se šíří tento druh "zpravodajství" často ze čtyřiceti internetových serverů ruského původu, které jsou v zemi aktivní. Jejich fake news, falešné zpravodajství, se považuje za tak nepřekonatelné, že česká vláda založila mimořádnou jednotku, která má fake news před podzimními všeobecnými volbami monitorovat a bojovat proti nim.

Avšak normálně se tyto "zprávy" skládají z nepodložených pověstí od anonymních Čechů, žijících ve Švédsku, anebo od fiktivních osob. Pondělní televizní rozhovor je horší. Kateřina Janouchová má v České republice dobrou pověst - pochází z rodiny slavného emigranta a je známou spisovatelkou. Její názory mají vliv. Je to někdo. Přitom autorka nedovolí, aby její odpovědi zněly jako subjektivní, osobní názor - jsou spojeny s jejími "známými" ve švédské policii. Jinde jsou to "lidé", kteří si toto všechno myslí, a statistiky o tom vypovídají.

Pro Čechy  je obtížné ověřit si tvrzení, že v systému, který používá masová imigrace, je 75 procent lidí muži, kteří lžou, že jsou děti. Češi nemají o Švédsku naprosto žádné informace, kromě zpráv, že je to "hnízdo džihádistů" a "no go zón". Když se televizní moderátor zeptá, zda ty nejhorší novinové titulky jsou pravdivé, Janouchová odpoví, že "je to horší".

A Češi mají velmi dobré důvody být znepokojeni, když hovoří o "mladých mužích, mnozí z nichž mají vojenský výcvik - nevíme, jaké jsou jejich motivy".

Nebyl jsem ještě ani v polovině toho rozhovoru, když už mi zaplnila emailovou schránku vlna protestů od Čechů, Švédočechů ve Švédsku a Švédů žijících v Praze. I ve visegrádských zemích jsou lidé, kteří bojují proti lžím a předsudkům: Bojují proti větru. Dělají to v mladých demokraciích, kde nejsou myšlenky na jiný typ společnosti zase tak daleko.

Měli bychom vážně uvažovat o tom, jak v takových společnosti zní navrhované řešení švédské spisovatelky:

"Zdá se, že hovoříte o tom, že je zapotřebí silné ruky," říká televizni moderátor.

"Velmi silné ruky," odpovídá Janouchová.

Zdroj ve švédštině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
16615

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017