Buzzfeed zveřejnil nedokázanou zprávu o Trumpovi a vyvolal tím v USA etickou bouři

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Server Buzzfeed vydal dokumenty o údajném chování Donalda Trumpa v Rusku a varoval, že obsahují chyby a "jsou neverifikované a potenciálně neverifikovatelné".

Rozhodnutí serveru Buzzfeed vydat výzvědnou zprávu plnou lascivních a nepotvrzených tvrzení o Trumpově údajném chování v Rusku vyvolalo politickou bouři a debatu o etice médií.

Server vydal nezcenzurovanou zprávu v úterý, pouhých 10 dní před Trumpovou inaugurací, a varoval, že zpráva obsahuje chyby a je "neverifikovaná a potenciálně neverifikovatelná".

Rozhodnutí vydat tato tvrzení ve veřejné sféře donutilo ostatní média opakovat tato obvinění, anebo je ignorovat. Materiál se rozšířil po internetu.

Dokumenty, které údajně vypracoval bývalý britský výzvědný agent, tvrdí, že Kreml "kultivuje Trumpa, podporuje ho a pomáhá mu" nejméně pět let. Dokument také tvrdí, že ruští špioni využívají "osobních obsesí a sexuálních perverzí prezidenta" k shromažďování kompromitujícího materiálu proti němu.

Trump tvrzení dokumentá popřel a odsoudil je v sérii výroků na Twitteru: "FAKE NEWS - TOTÁLNÍ POLITICKÝ HON NA ČARODĚJNICE!"

Dokumenty vypracoval bývalý výzvědný důstojník jménem některých Trumpových republikánských soupeřů v primárkách a později jménem Demokratů.

Dokumenty v minulých týdnech dostala celá řada médií, včetně Guardianu, které je zhodnotily a odmítly je vydat, protože nebylo možné je nezávisle ověřit.

Situace se zdramatizovala, když v pondělí v noci informovala CNN, že američtí výzvědní činitelé předložili Trumpovi a Obamovi minulý týden dvoustránkové shrnutí o těchto záležitostech.

CNN i Guardian také informovaly, že senátor John McCain předložil kopii těchto dokumentů minulý měsíc řediteli FBI Jamesi Comeyovi, ale potlačil nejdrsnější podrobnosti, vzhledem k nemožnosti je ověřit.

Hodinu po vydání článku na CNN BuzzFeed dokumenty zveřejnil. "BuzzFeed nyní vydává celý dokument, aby se Američané mohli sami rozhodnout ohledně obvinění proti nově zvolenému prezidentu, která kolují na nejvyšší úrovni americké vlády," dodal server.

Server poznamenává, že dokumenty obsahují "některé jasné chyby", například špatně psaný název jedné ruské firmy.

Šéfredaktor Ben Smith o několik hodin později publikaci těchto dokumentů obhajoval jako čin novinářské odpovědnosti ve vysoce stranické éře.

"Vydat dokument nebylo lehké rozhodnutí a lidé dobré vůle mohou s mým rozhodnutím nesouhlasit. Avšak rozhodnutí vydat ten dokument vypovídá o tom, jak vidíme v roce 2017 roli reportérů." Smith zdůraznil varování původního článku, že "existují vážné důvody nad obviněními pochybovat".

Někteří prominentní novináři Buzzfeed ostře odsoudili. "I Donald Trump si zaslouží novinářskou férovost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7061

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017