Maďarsko plánuje potlačení nevládních organizací podporovaných Sorosem

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarsko plánuje potlačit nevládní organizace spojené s miliardářem Georgem Sorosem, když se americkým prezidentem stává Donald Trump. Tvrdí to místopředseda strany maďarského premiéra Viktora Orbána.


Země chce použít "všechny nástroje, které má k dispozici", protože Soros podle maďarské vlády "slouží globálním kapitalistům a podporuje politickou korektnost více než národní vlády," prohlásil místopředseda strany Fidesz Szilard Nemeth.

Orbán, první evropský lídr, který veřejně podpořil Trumpovu kampaň, ignoruje kritiku Evropské komise a prezidenta Obamy za to, že buduje čemu říká "neliberální stát" napodobující autoritativní režimy včetně Ruska, Číny a Turecka. V roce 2014 Orbán osobně nařídil státní auditorské agentuře prošetřit nadace placené Norskem a prohlásil, že skupiny působící v rámci občanské společnosti a placené ze zahraničí kryjí "placené politické aktivisty".

Orbán a jeho administrativa se často zaměřují na nevládní organizace podporované Sorosem, který podporuje Demokratickou stranu USA širokou sítí organizací, jež prosazují demokracii v bývalé komunistické Východní Evropě.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7146

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017