Dětská opera jako paradigma české politiky:

Zeman, aneb Kterak (ne)vyzradit vznešené poslání

12. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Ověřená zásada sloužící k eliminaci konspiračních teorií z veřejného prostoru říká, že kde k vysvětlení událostí stačí aktérova nebetyčná pitomost, netřeba hned předpokládat zlý úmysl.


Prezident Miloš Zeman v úterý šokoval veřejnost, politiky i tajné služby prohlášením, že "podle jeho informací" se v ČR "potlouká" osoba původem z Maghrebu podezřelá z teroristické činnosti.

Možnosti jsou nyní v zásadě tři: Buď má Zeman tuto informaci od českých služeb - a pak rozhodně nebyla určena ke zveřejnění, protože úspěšnost monitorování příslušné osoby přímo závisí na tom, že ta o sledování neví.

Nebo Zeman získal informaci z nějakého jiného zdroje a použil ji v pokračující osobní polemice s ministerstvem vnitra jen proto, aby vyděsil veřejnost a pokusil se ji tím získat na vlastní stranu. Také v tomto případě by prezident fakticky teroristovi, pokud by tedy nějaký existoval, objektivně pomohl.

Třetí možností je, že MZ objevil "potloukajícího se" teroristu nějakou podobnou operací jako nacistický hrad manželky Karla Schwarzenberga, Peroutkův článek či pražskou návštěvu Muhammada Atty.

Předpokládejme zatím raději, že Miloš Zeman obdržel svou informaci z českých zdrojů, byť třeba původně přišla od zahraničního partnera. Jeho zastánci nyní tvrdí, že to jak se MZ zachoval je údajně "normální", protože v Česku se "prostě všechno rozkecá" a basta. V tom případě ovšem země, kde se cokoliv bez ohledu na stupeň utajení takto "rozkecá", přestává být věrohodným mezinárodním partnerem a mění se ve svého druhu selhávající stát, na nějž si všechny ostatní země musejí dávat zatracený pozor.

Image selhávajícího státu tedy představuje hlavní a víceméně zaručený zahraniční výsledek Zemanova úterního vystoupení.

Skladatel Jiří Pauer složil v letech 1949-1950 pohádkovou operu "Žvanivý slimejš". Pevně doufám, že v době pociťující prudký odpor vůči každé expertíze a klanící se kultu "zdravého čili selského rozumu" nebude Pauerův opus shledán přehnaně elitářským. V závěru díla normálně vhodného spíše pro děti navštěvující školku či první stupeň ZŠ lze mimo jiné zaslechnout následující prostý text:

"...vzácný pane slimejši, podruhé buď chytřejší. Lépe svoji kůži chraň, všechno co víš nevyžvaň..."

Kéž by základní protiteroristická poučka formulovaná v opeře opicemi přešla všem českým politikům do krve co nejdříve. /p>

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8572

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017