Pračka jménem Trump. Jak příští americký prezident čistí mafiánské peníze

11. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Napadla vás někdy otázka, jakým způsobem vlastně budoucí americký prezident podniká, když má za sebou dlouhou řadu bankrotů? Odkud bere peníze a partnery? Zdálo se vám to poněkud záhadné? - Jenže co když obchodní model Trumpova impéria vypadá poněkud jinak, než by člověk obvykle předpokládal?


Je skutečně s podivem, že "podnikatelské" aktivity mnohonásobného bankrotáře Donalda Trumpa, který se již za několik dnů stane americkým prezidentem, nejsou v médiích probírány častěji než například konfliktní, nicméně bezvýznamné tweety. Ale i tak existuje velmi solidní základna novinářské práce ukazující rozsah vazeb Donalda Trumpa na postsovětské mafie - struktury, o nichž je velmi dobře známo, že mohou přežívat do dnešních dnů jen díky úzké spolupráci s ruským režimem.

Financial Times se podrobně zabývaly například spojením Donalda Trumpa s kazašskou mafií ZDE.

Klíčovým jménem zde je Viktor Chrapunov, bývalý kazašský ministr energetiky, který investoval miliony nakradené ve své zemi do amerických realit; ale zdaleka nejde o jméno poslední.

Společnost Bayrock sídlící na zlomu století v Trump Tower a řízená odsud kazašským oligarchou Tevfikem Arifem ZDE, která figurovala v právě zmíněném případu, je spojena také se jménem ruského mafiána Felixe Satera, který působil jako Trumpův poradce - a dodnes tak veřejně vystupuje, aniž by se Trump jakkoliv ohradil ZDE ZDE. Kromě toho se Sater osobně podílel na financování Trumpovy prezidentské kampaně ZDE

Tři bývalí strategičtí a finanční partneři Trumpova hotelového byznysu se jmenují Alexander Mačkevič, Fatoch Šoděv a Alijan Ibragimov - a mají podíl na financování režimu kazašského diktátora Nursultana Nazarbajeva ZDE.

Téma peněz nakradených v postsovětských privatizačních a postprivatizačních podvodech, které zbídačily většinu obyvatelstva bývalého SSSR a zdiskreditovaly demokracii, téma peněz následně legalizovaných prostřednictvím Trumpových firem, se pokusil přehledně shrnout James S. Henry ZDE.

Henry odpovídá na otázku, kterou by si logicky měl položit každý: Jak je vlastně financován Trumpův byznys, když mu západní banky s ohledem na miliardovou dluhovou zátěž odmítaly poskytovat úvěrování?

Odpověď je jednoduchá: Trump uzavřel "vzájemně výhodnou" dohodu s postsovětským podsvětím. On dostal tolik potřebné peníze a jeho partneři zase příležitost zlegalizovat naloupené majetky.

Henry rekapituluje také vazby Trumpova byznysu na dva přední ruské mafiány: Sergeje Michajlova a Semjona Mogileviče - s nímž pracovali jak Sater, tak bývalý šéf Trumpovy prezidentské kampaně Paul Manafort. Mogilevič, který oficiálně patří k nejhledanějším mezinárodním zločincům ZDE, dnes žije volně v Moskvě. Pokud náhodou máte sklon nevěřit tvrzení, že hvězdná kariéra bývalého kšeftaře s ojetými auty vděčí za úspěch "kryše" z nejvyšších míst, fakt že se Mogilevič navzdory všemu mezinárodnímu zájmu volně pohybuje po ruském hlavním městě by snad měl i největší skeptiky vést k zamyšlení, jak je to vůbec možné.

Seznam nejhledanějších mafiánů spojených s Trumpem není ovšem ani Mogilevičem vyčerpán. Na dalším z předních míst figuruje Alimžan Tochtachunov, který v roce 2013 dováděl s Trumpem na ceremoniálu Miss Universe v Moskvě ZDE.

Americký prezident, který ve svém podnikání opakovaně krachoval a pěstuje si pro něj nepostradatelné kontakty na postsovětské mafiány, kteří jej finančně zachraňují ZDE, by měl být sám o sobě v jen poněkud normálních poměrech postavou spouštějící nejvyšší stupeň poplachu. Dokonce i tehdy, kdyby neexistovaly prokázané vazby mezi těmito mafiemi a ruskou službou FSB, základní oporou Putinova režimu ZDE.

Patří k logice postfaktické doby, že na alarmujících vazbách předních politiků veřejnosti nezáleží a v popředí naopak stojí marginální či zcela imaginární hrozby. Tak jako v českém prostředí Miloš Zeman spojený s Kremlem přes Nejedlého a Zbytka štve proti nepočetné a dobře integrované muslimské menšině a nepřítomným uprchlíkům, které vydává za existenciální ohrožení, i v USA se osoba představující suverénně největší hrozbu americké demokracii od jejího vzniku vydává za údajného zachránce před masivně přehnanými vnějšími hrozbami. Ne ovšem před těmi, s nimiž je sama intimně spojena.

Voličstvo, které na takové podvody skočí a nechá se k smrti vystrašit "zachránci", komentariát bojující proti krotkým a opožděným snahám omezit dopady ruské politické války proti Západu i další aktéři chaosu a sebevražedné dezorientace spolehlivě zajišťují, že šance vyjít z polízanice se zdravou kůží a rozumem se začínají limitně blížit nule.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11224

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017