Ať je dokumentace o Trumpovi fikcí nebo ne, je to další vítězství pro Putina

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

I jestliže se Moskva na záležitosti nepodílela, Spojené státy jsou nyní oslabeny a jejich šéf zkompromitován ještě před převzetím moci

Rusko tvrdí, že s aférou kolem dokumentace ohledně údajného kompromateriálu na Donalda Trumpa nemá nic společného. Ať už to Vladimír Putin záměrně naplánoval nebo ne, důsledkem je posílení dlouhodobých cílů Ruska: oslabení Spojených států, ochromení jejich procesu politického rozhodování a pomsta za ponížení Ruska na konci studené války, píše Simon Tisdall. Obrovský zmatek a chaos v USA je něco, o čem Vladimír Putin, bývalý agent KGB, dosud mohl jen snít.

Ať už za to může kdokoliv, vznikly pochybnosti o nezávislosti, důvěryhodnosti a politické legitimitě nově zvoleného amerického prezidenta. Američtí komentátoři dokonce naznačují, že je možná Trump ruským špionem. Vlna tvrzení a protitvrzení vyvolává podezření u velkého počtu Američanů, že Trump nebyl zvolen férově.

Obamova vláda je přesvědčena, že zahraniční agenti, pracující ve prospěch Moskvy, ovlivnili volby ve prospěch Donalda Trumpa. Souhlasí s tím všechny americké výzvědné organizace. To samo vyvolalo obrovský rozkol mezi Trumpem na jedné straně a CIA a NSA na straně druhé. CIA a NSA jsou první obrannou linií Washingtonu proti výzvědným agentům Ruska.

Důsledky nynějšího vývoje jsou nekonečné. Pro Trumpa nebudou žádné prezidentské líbánky. Současná vlna emocí v médiích a v Kongresu pravděpodobně po příchodu Donalda Trumpa do Oválné pracovny zesílí.

Trumpova pověst je vážně poškozena, i když si to zjevně neuvědomuje. Mnoho lidí v USA i v zahraničí se na něho budou dívat jedním ze tří možných způsobů: podvodník, hlupák nebo nastrčená loutka. Trumpovy snahy realizovat jakoukoliv politickou agendu, domácí či zahraniční, budou ochromeny touto chronickou politickou slabostí. To se týče především jakékoliv politiky vůči Rusku.

Pokud se Trump pokusí o zlepšení vztahů s Ruskem, bude riskovat, že si lidé budou myslet, že dělá, co mu nařizují jeho řídící orgány v Moskvě. Pokud bude znásilňovat členské země NATO, jak přislíbil, budou zpochybněny jeho motivy. Pokud se naopak pokusí jednat tvrdě s Ruskem ohledně Ukrajiny, například, bude to považováno za nebezpečnou reakci v důsledku skandálů.

Mezitím, v ustarané středovýchodní Evropě a na Blízkém východě bude strach z Ruska smísen s novým respektem pro Rusko. Lavrentij Berija, legendární šéf Stalinovy státní bezpečnosti a šéf NKVD, by si nadšeně mnul ruce. Americký "terč" byl destabilizován, jeho demokratický systém vlády zdiskreditován před celým světem a jeho nový šéf zdiskreditován ještě před převzetím moci. Až teprve časem zjistíme, zda to Putin přehnal. V současnosti se musí Putin strašně smát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6931

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017