Facebook v Německu žalován kvůli šíření falešné zprávy

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Společnost Facebook se bude muset hájit před německým soudem 6. února kvůli obvinění, že dovolila šíření většího množství "falešných zpráv" o jednom syrském uprchlíkovi.


Bavorský právník žaluje Facebook po dvou různých falešných zprávách o syrském muži, které byly na sociální síti široce sdíleny.

Právník Chan-jo Jun v pondělí zveřejnil video vysvětlující žalobu kvůli dvěma falešným zprávám o Syřanovi Anasu Modamanimu.

Modamani si získal celostátní pozornost, když v roce 2015 pořídil selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou, které bylo široce sdíleno na sociálních sítích.

Ale od té doby je fotografie publikována spolu s tvrzením, že je Modamani terorista a že podpálil bezdomovce.

Snímek Modamaniho spolu s tvrzením, že podpálil muže bez domova, byl sdílen více než pětsetkrát, ale podle právníka neporušil "komunitní standardy" Facebooku dost na to, aby byl odstraněn.

Spící bezdomovec byl koncem roku v Berlíně skutečně podpálen, ale Modamani s tím neměl nic společného.

V létě 2016 byl snímek také použit v souvislosti s falešným přirovnáním k bombovému atentátníkovi v Bruselu.

Právník Jun získal kontakt na Modamaniho prostřednictvím rakouské iniciativy Mimikama, která se věnuje falešným zprávám.

Jun vysvětluje, že Facebook má potíže s dodržováním německých zákonů, protože to co je nezákonné "komunitní standardy" společnosti často neporušuje. Další soudní kauza se týká jednoho z členů strany Alternativa pro Německo, který šířil falešné zprávy o Modamanim.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7374

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017