Zygmunt Bauman: Proč se lidi bojí uprchlíků

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Slavný polský sociolog Zygmunt Bauman zemřel v pondělí 9. ledna 2017 ve věku 91 let. Televizi Al Jazeera vysvětlil v rozhovoru, proč se lidé bojí uprchlíků:

"Ti lidé, kteří teď přicházejí, jsou uprchlíci, ale neprchají, že by byli zvyklí na hlad. Ještě včera byli tito lidé hrdí na své domovy, na své postavení ve společnosti, často byli velmi dobře vzdělaní, velmi bohatí, a tak dál. Ale teď se stali uprchlíky. A přicházejí sem. A s kým se tady setkávají? S prekariátem. Prekariát žije v úzkosti. Ve strachu. Máme noční můry. Mám velmi pěkné společenské postavení, chtěl bych si ho udržet. Chtěl bych, aby to pokračovalo. Prekariát pochází z francouzského slova "précarité" a to volně přeloženo znamená chodit na pohyblivých píscích.

A teď přicházejí ti lidé ze Sýrie a z Libye. Přinášejí tyhle hrozby z dalekých zemí. Sem, k nám, za humna. Náhle se objevují hned vedle nás. Nemůžeme jejich přítomnost vynechat. Symbolizují, zosobňují, všechny naše strachy. Včera byli ve své zemi velmi mocnými lidmi. Velmi šťastnými lidmi. Jako jsme my dneska tady. Avšak pohleďte, co se dnes stalo. Jsou to bezdomovci. Nemají prostředky obživy. Myslím, že ten šok teprve začíná. Neexistuje žádné jednoduché řešení. Okamžité řešení. Takže se musíme připravit na velmi obtížné časy. Loňská imigrační vlna nebyla poslední. Stále větší počty lidí čekají na cestu. Tak musíte přijmout, že tohle je dnešní situace. Dejme se všichni dohromady a nalezněme řešení.

0
Vytisknout
9847

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017