Dokáže Breitbart v Německu svrhnout Merkelovou?

10. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Loni v říjnu byla v jihoněmeckém městě Freiburgu znásilněna a zavražděna sedmnáctiletá studentka. O měsíc později policie zatkla sedmnáctiletého afghánského uprchlíka. Ukázalo se, že to je odsouzený zločinec, který se už v Řecku v roce 2013 pokusil o vraždu a byl tam propuštěn poté, co si odseděl jen dva roky ze svého desetiletého trestu. Pak utekl do Německa.

Byl tento zločin významnou zprávou? ptá se server Foreign Policy. Závisí to na tom, koho se zeptáte. V celostátním televizním zpravodajství se to nevyskytlo. Šéfredaktor večerních zpráv celostátní německé veřejnoprávní televize poukazuje na to, že celostátní televize neinformují o lokálních vraždách a že tato vražda se ničím neodlišovala od jiných.

Avšak ultrapravice, a posléze dokonce i někteří mainstreamoví politikové z CDU rozhodnutí o této vraždě celostátně neinformovat ostře kritizovali. "Vypadalo to, jako že se zamlčuje zločin mladého imigranta," stěžovala si jedna německá politička z CDU.

Podobné to bylo se sexuálními útoky na Silvestra r. 2015 v Kolíně nad Rýnem a při nedávném berlínském atentátě byla německá média kritizována, že informaci o atentátu přinesla CNN o hodinu dříve než média německá. Němečtí novináři se hájili, že nechtěli nic zveřejnit před ověřením informací, nicméně zpoždění vyvolalo hněv ultrapravice.

Němečtí novináři mají tradiční pocit profesní odpovědnosti: daleko více než vyvoláváním skandálů se zabývají debatou o národním konsensu ohledně liberálnědemokratických hodnot.

Právě proto chce začít americký ultrapravicový server Breitbart s otevřeně antiestablishmentovou agendou vydávat svou německou a francouzskou verzi. Před několika dny vydal americký Breitbart falešnou zprávu, že dav muslimů údajně zapálil na Silvestra 2016 střechu kostela v německém městě Dortmundu. Lživý článek se rozšířil jak oheň po sociálních médiích a německé úřady ho byly nuceny dementovat.

Není jasné, píše server Foreign Policy, zda breitbartovské podvracení většina Němců opravdu chce. Němci, konec konců, jsou známi tím, že rádi dodržují pravidla. A Breitbart všechna pravidla porušuje.

Zatímco extremisté z Alternative fuer Deutschland německou verzi Breitbartu vídají, mnoho jiných Němců se obává serveru, který bude drze šířit antisemitskou, rasistickou ideologii, nenávist a pohrdání. Německý deník Tagesschau se připravuje vydávat blog, který bude bojovat proti tomu, co bude šířit Breitbart.

V Německu existují daleko přísnější zákony na ochranu soukromí a zákony kriminalizující hate speech než ve Spojených státech. Existuje tam také celá řada neformálních serverů monitorující média a uvádějící přešlapy a lži na pravou míru. Cílem je v Německu udržet vysoko profesní a politické standardy německých médií.

Avšak ty standardy často přispívají k udržení politického statu quo. Například v Německu je zcela běžná praxe, že rozhovory jsou vydávány pouze s výslovným souhlasem interviewovaného, až po doslovné autorizaci textu interviewovaným.

Nicméně asi třetina Němců podle studie mnichovského TNS Emnid Institutu z roku 2016 si nemyslí, že jsou německá média svobodná a nezávislá.

Breitbart se v Německu pokusí reagovat na poptávku po ultrapravicovém serveru. Asi třetina německé veřejnosti, pochybovači, mu mohou naslouchat. Jenže prý to Breitbart nebude mít v Německu lehké. Němci se budou dívat skepticky na zahraniční server, zejména na takový, který nemusí mít kulturní kompetenci zaujmout německé čtenáře. V každém případě se existující německá média na příchod Breitbartu připravují.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8423

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017