Syřan, který se vyfotografoval s Merkelovou, žaluje Facebook za pomluvy

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Známý syrský uprchlík žaluje Zuckerbergovu sociální síť za to, že nezasáhla proti zveřejňování výroků, které ho lživě spojily se zločiny

Anas Modamani, syrský uprchlík, známým, že si v září 2015 udělal s Angelou Merkelovou selfie, žaluje Facebook za to, že údajně odmítá zasahovat proti zveřejňování "fake news" na svých stránkách, které zneužívají jeho fotografie.

Zástupci Facebooku byli povoláni k okresnímu soudu ve Würzburgu v jižním Německu. Německá vláda doufá, že to bude klíčový soudní případ, protože chce přimět sociální sítě, aby přijaly větší odpovědnost za to, co se zveřejňuje na jejich platformách.

Anas Modamani, 19, z Daraji, což je předměstí Damašku, se vyfotografoval s Merkelovou během její návštěvy v uprchlické ubytovně v berlínské čtvrti Spandau dne 10. září 2015.

V nadcházejících dnech se stala tato fotografie, i další fotografie agenturního fotografa, symbolickým obrazem německé uprchlické krize.

CO SE TO DĚJE V ČECHÁCH?

Karlova univerzita: Výhrůžky smrtí jsou nepřijatelné

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Prohlášení FF UK a Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK

Rozhovor dr. Matěje Spurného pro časopis Interview (vyšel také v časopise Týden) vyvolal na sociálních sítích vášnivé reakce, které však v některých případech překročily únosné meze svobodné diskuse a vyjadřování názorů. Ačkoliv můžeme různě historicky vykládat válečné přesuny a likvidaci lidí, poválečný odsun Němců, stalinský teror nebo různé vlny emigrace, sotva lze přistoupit na to, že se vedle kultivované polemiky a souhlasných či kritických stanovisek opět stanou „normálními“ výhrůžky fyzickou likvidací, rasistické nadávky nebo zveřejnění fotografií dětí dr. Matěje Spurného.

Bohužel jsme v reakcích na zmíněný rozhovor svědky návratu metod, které v minulosti předjímaly nebo provázely největší lidské tragédie. Je zapotřebí rozhodně odmítnout pokusy zastrašovat názorové oponenty, omezovat svobodu vyjadřování nebo podkopávat toleranci vůči jiným názorům.

Ústav hospodářských a sociálních dějin FF UK, jakož i Filozofická fakulta Univerzity Karlovy jako celek budou všemi dostupnými způsoby bránit své právo být garantem vědecké kvality i prostorem pro svobodu bádání a vyjadřování. Nevybíravé útoky na dr. Matěje Spurného chápeme jako útok na tuto svobodu. S názory dr. Matěje Spurného lze samozřejmě polemizovat, nesouhlasit a proti nim argumentovat, nicméně s plným respektem k jeho osobě, jeho názorům a jeho osobní zkušenosti. Dr. Matěj Spurný má naši plnou podporu.

doc. Michal Pullmann, ředitel ÚHSD FF UK

doc. Mirjam Friedová, děkanka FF UK

Ať je dokumentace o Trumpovi fikcí nebo ne, je to další vítězství pro Putina

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

I jestliže se Moskva na záležitosti nepodílela, Spojené státy jsou nyní oslabeny a jejich šéf zkompromitován ještě před převzetím moci

Rusko tvrdí, že s aférou kolem dokumentace ohledně údajného kompromateriálu na Donalda Trumpa nemá nic společného. Ať už to Vladimír Putin záměrně naplánoval nebo ne, důsledkem je posílení dlouhodobých cílů Ruska: oslabení Spojených států, ochromení jejich procesu politického rozhodování a pomsta za ponížení Ruska na konci studené války, píše Simon Tisdall. Obrovský zmatek a chaos v USA je něco, o čem Vladimír Putin, bývalý agent KGB, dosud mohl jen snít.

29527

Jsme my Češi odsouzeni k degeneraci a zániku?

12. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

V souvislosti s uprchlickou a migrační krizí se neustále objevuje celá řada zkreslených či vyloženě lživých zpráv, které nám podstatně ztěžují zachování kritického pohledu na tento fenomén. Třebaže migrační vlna podle relevantních statistik v novém roce pomalu ale jistě ustupuje, stále mezi mnohými Čechy přetrvává paranoidní představa, že uprchlíci a migranti ohrožují naši identitu, naše zvyky, způsob života, ba ve fatálním ohrožení se ocitá celý národ. Pokud se v českém prostředí objevují hlasy zpochybňující tento hysterický narativ, stanou se mnohdy terčem nenávisti, výhrůžek a zatracení. Jedním z těchto osamocených a statečných hlasů je historik Matěj Spurný, který se snaží dekonstruovat tuto zhoubnou mytologii přispívající značnou měrou k lobotomizaci veřejného mínění v České republice.

Uprchlíci a Coudenhove-Calergi

12. 1. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 3 minuty

Rád bych vyjádřil názor k současné humanitární krizi v Čechách vnímané jako „imigrační“, píše Jaroslav Polák

Jak již bylo několikrát řečeno, krize kulminovala v roce 2015 a v roce 2016 přišla jen cca třetina počtu uprchlíků a emigrantů z roku 2016. Dystopická vize sdílená řadou Čechů se tedy evidentně nenaplňuje.

Do Čech imigroval jen marginální zlomek z celkového počtu. Rovněž jsem nezachytil informaci, kdo tento příliv běženců řídil či organizoval, pomíjeje informace ze zmatených hoaxů.

Rozhovor Britských listů 91:

Domácí politika v roce 2017 snad nebude tak děsivá

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Na začátku nového roku se redaktoři Britských listů Daniel Veselý a Jan Čulík zamýšlejí nad českou politickou scénou v kontextu mezinárodního vývoje. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

K úrovni českých médií

Jako nevzdělanec si to mohu dovolit

12. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když zemřel Fidel Castro, Jean-Claude Juncker kondoloval kubánské vládě. Martin Veselovský kriticky reagoval na Twitteru a poukazoval na to, že se Juncker vyhnul otázce komunismu a obětí Castrova režimu. Přitom srovnal Castra se Stalinem. Když jsem namítal, že jde o nevhodné zjednodušení, kterého by se vzdělaný člověk neměl dopouštět, Veselovský reagoval s tím, že jako nevzdělanec si může taková zjednodušení dovolit. I přes zjevnou nadsázku se zdá, že bezstarostné plácání ve veřejném prostoru, bez odpovědnosti za důsledky, je českými novináři považováno za privilegium.

Švédské nakladatelství se distancovalo od výroků Janouchové v rozhovoru s Veselovským

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Veselovského rozhovor s Janouchovou vyvolal ve Skandinávii obrovský skandál

Anne-Marie Sharp, ředitelka švédského nakladatelství Pirate Publishers, Piratförlaget, se veřejně distancovala od výroků Kateřiny Janouchové v české televizi, píše švédský deník Dagens Nyheter. Nakladatelství vydalo asi 20 knih od Janouchové. Autorka Janouchová tvrdila v rozhovoru s českým televizním kanálem mimo jiné, že kvůli uprchlíkům ve Švédsku hladovějí důchodci a nemocní na rakovinu umírají v důsledku dlouhých čekacích lhůt na ošetření. Janouchová se za své výroky stala terčem veřejné kritiky, kritizoval ji i novinář našeho listu Dagens Nyheter, píše list.  Nyní se od jejích výroků distancovalo i nakladatelství Piratförlaget, kjteré  vydalo 20 jejích knih.

Zdroj ve švédštině: ZDE

Veselovského rozhovor s Janouchovou vyvolal ve Skandinávii skutečnou bouři, jak lze konstatovat na základě četných článků. Z nich vybíráme:

http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/01/10/katerina-janouch-i-brak-med--dn-efter-sitt-flyktingutspel/ - "Kateřina Janouchová na pranýři kvůli výrokům o uprchlících"


http://www.expressen.se/noje/hard-kritik-mot-janouchs-flyktingutspel/  - "Ostrá kritika Janouchové kvůli výrokům o uprchlících"

http://www.expressen.se/noje/janouch-om-kritiken-fult-och-frackt/  - "Janouchová na adresu kritiky: Ošklivé a drzé"

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/mlR8l/janouch-i-blasvader-efter-flyktingutspel - "Janouchová pod palbou ostré kritiky po výrocích o uprchlících. Tvrdí, že se Švédsko začalo učit střílet - je ostře kritizována"

http://www.aftonbladet.se/a/X0gaB/katerina-janouch-jag-vill-kunna-hantera-ett-vapen - "Kateřina Janouchová: Chci umět zacházet se střelnou zbraní"

http://omni.se/katerina-janouch-sprider-rykten-och-fordomar/a/yw34e - "Kateřina Janouchová šíří fámy a předsudky"

Ve vyhledávači Google naleznete četné další články vydané nejen ve Švédsku, ale i v Norsku:



Janouchová u Veselovského: Rasově biologická fraška

12. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Půl hodiny seděla Janouchová a vysvětlovala všem, kdo to chtěli slyšet, jak strašná je situace ve Švédsku. Ke konci programu zvolal s povzdechem televizní moderátor Martin Veselovský: "Tak on to není dobrý nápad přestěhovat se do Švédska?"



V posledních letech dřívější automatická česká otázka, která byla vznesena, jakmile jsem se představil jako Švéd, byla nyní nahrazena otázkou novou. Dříve to byla trochu neinformovaná otázka: "Tak vy tam máte ve Švédsku zákaz alkoholu?"

Dnes se to proměnilo v důsledku zastrašující propagandy v jinou otázku: "Není to strašlivé se všemi těmi imigranty, co si s nimi počnete?" píše na serveru švédské veřejnoprávní televize spisovatel Carl Rüster, autor knihy Moje Praha, který už přes dvacet let žije v Praze.

Švédsko je považováno celosvětově za nejpříjemnější zemi k životu. Veselovský konstruuje "švédské peklo"

11. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Zdroj: ZDE

Human Rights Watch: Švédský deník Dagens Nyheter obvinil populární český televizní kanál z šíření fake news o uprchlících ve Švédsku. Zde je anglický překlad toho rozhovoru. Skutečně Češi věří těmto lžím o Švédsku?

Přeložil jsem do angličtiny rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou, aby se lidé ve Švédsku dověděli, jaké naprosté nesmysly konstruuje ve východní Evropě o jejich zemi to, co nyní nejméně tímto rozhovorem DVTV definovalo jako opravdu podřadné východoevropské médium. Při několikahodinové práci na překladu mě ohromila idiocie celého rozhovoru. Když překládáte, tak to si to podrobně uvědomíte. Je mi opravdu líto, že to musím říct, ale Kateřina Janouchová se v rozhovoru projevila jako neuvěřitelně hloupá. Nedokáže udržet logickou linii svého argumentu ani 10 vteřin, protiřečí si. Plácá, co jí napadne. Nic z toho, co říká, není zdrojováno. Typickým příkladem naprosté neinformovanosti Janouchové je její odpověď na otázku Veselovského, zda žije ve Švédsku asi dvacet procent cizinců. Janouchová odpoví, "To nevím, ale..." Jak je možné, že do rozhovoru Veselovský přijme osobu, která ani netuší základní informace, jako kolik cizinců vlastě žije v její zemi??

DVTV bude muset přiznat chybu

Mediální záplaty jsou alibismus

11. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Zjevně v důsledku rozšíření anglického překladu rozhovoru DVTV s paní Janouchovou se nyní médium rozhodlo v rámci objektivity pozvat novináře Hynka Pallase, aby se vyjádřil k tématu "život ve Švédsku", jenž paní Janouchová vykreslila takřka jako předsálí pekla. Každý elév v médiích dobře ví, že taková řešení mají jen částečnou, často naprosto mizivou šanci zvrátit předchozí dezinformaci, ať už kvůli odlišné skladbě příjemců, nebo čistě proto, že jde o "tvrzení proti tvrzení". Přesně tak pravděpodobně míní DVTV naložit s problémem, do kterého se tato digitální televize dostala. Úmysl nechat promluvit Pallase o situaci ve Švédsku je sice hezký, ale pokud se DVTV jednoznačně nevyjádří k předchozímu rozhovoru s Janouchovou a nepřizná, že tento rozhovor byl veden nepřipraveným moderátorem, který nebyl schopen vzhledem ke své slabé orientaci v tématu zabránit zjevným manipulacím, nelze to považovat za důstojné a sebevědomé řešení, ani za snahu napravit dopady na veřejné mínění.

Moje muslimská au-pair z Bangladéše

12. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Mám mnohem víc času na rodinu i na práci, a děkuji za to mojí skvělé muslimské au-pair z Bangladéše. Jmenuje se Amodita, což znamená v bangla “štěstí”. Umí anglicky, vaří zajímavá zdravá jídla, baví ji chodit nakupovat do tržnice a ráda s dětmi jezdí na kole po Stromovce. Je tu jenom na šest měsíců, ale brzy po ní přijede její kamarádka Chumi, což znamená v bangla “řeka”. Až budou děti větší, tak se za nimi přijedeme podívat, jestli tedy z Bangladéše do té doby něco zbude (a myslím tím spíše hrozící občanskou válku než zaplavení, které je naštěstí ještě daleko v porovnání se současnou akutní politickou krizí v zemi). Až uspí děti čtením jednoduchých anglických pohádek, chodí Amodita každý den na dvě hodiny do večerní školy, kde si zlepšuje angličtinu, matematiku a získává i praktické základy češtiny, které se jí hodí při vyzvedávání ze školky a nakupování.

Uprchlíkům v evropských táborech hrozí smrt umrznutím

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Tisícům uprchlíků, kteří stále přebývají v provizorních táborech po celé Evropě, hrozí smrt umrznutím, varují humanitární organizace, rozhněvané nad tím, že státy pro uprchlíky nepřipravily lidské ubytování pro zimní období. K řeckému ostrovu Lesbos byla vyslána kontejnerová loď jako nouzové ubytování pro 500 lidí, kteří tam byli nuceni setrvávat v zasněžených stanech. Po celém evropském kontinentu čelí lidé velmi nízkým teplotám.





Na řeckých ostrovech je stále 63 000 uprchlíků, kteří nemají kam jít. Dalších 8000 je v Srbsku. Včetně nemluvňat a malých dětí.



Andrea Contenta, Lékaři bez hranic, Srbsko: "V Bělehradě jsou dva tisíce lidí bez přístřeší. Žijí v opuštěných budovách za nádražím. Nemají přístup na záchod, ke sprchám ani k tekoucí vodě. Ve zdejší klinice Lékařů bez hranic máme nyní každý den 100 pacientů. Měli jsme už sedm případů omrzlin."

V Evropě už zemřelo 40 lidí v důsledku mrazů. Někteří z nich byli uprchlíci. Humanitární organizace Save the Children varuje, že počty lidí, kteří umrzli, se mohou v nadcházejících dnech dramaticky zvýšit.

Videoreportáž Channel Four News ZDE

Historie dokumentů o Trumpovi: tajné zdroje, setkání na letišti a John McCain

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Neuvěřitelný dokument o Donaldu Trumpovi a o tom, že Rusové na něho mají ošklivý kompromateriál, vznikl jako analýza, kterou si proti němu zadala opozice. Původně jeden republikánský protikandidát v primárkách, ten však brzo z primárek vypadl a analýzu pak financovala Demokratická strana.

Ve Washingtonu je celá řada investigativních firem, pracují v nich většinou bývalí novináři a bezpečnostní činitelé, kteří umějí nacházet informace o politicích, které politikové chtějí utajovat.

V červenci 2016 shromáždila jedna z těchto investigativních firem podstatné množství materiálu založeného na ruských zdrojích, jimž její výzkumník během let začal důvěřovat. Nebyli to jen lidé v Moskvě, ale i ruští oligarchové žijící na Západě.

Jak se říká prezidentům, kteří takhle vyhrožují novinářům?

12. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Cestou k autoritářskému režimu je:

1. Ochromit svobodná média. 2. Ochromit občanskou společnost. 3. Podvrátit zákonnost. A to všechno dělat "v zájmu lidu".

Trump: CNN "není žádná skutečná organizace" a "Buzzfeed to odnese". (CNN a Buzzfeed zveřejnily informace o dokumentaci, varující, že Rusko má zřejmě na Trumpa kompromat.)

Donald Trump na tiskové konferenci ostře zaútočil na média a výzvědné organizace

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump zaútočil vlnou invektiv proti "ostudným" médiím a "ostudnému" chování výzvědných agentur. Snažil se tak neutralizovat šokující obvinění týkající se jeho styků s Ruskem. Dokumentaci, která varuje, že Rusko má na Trumpa ošklivý kompromitující materiál, vypracoval dvaapadesátiletý bývalý důstojník britské MI6 Christopher Steele.

Během tiskové konference Trump útočil především na výzvědné organizace: "Bylo ostudné, že výzvědné organizace dovolily, aby se tyto falešné informace dostaly na veřejnost. To je něco, co dělávalo nacistické Německo."

Pozorovatelé varují, že rozkol mezi americkým prezidentem a výzvědnými organizacemi znamená absolutní ochromení amerického státu.

Trump poprvé přiznal, že došlo k hackerské operaci proti Hillary Clintonové a Demokratické straně: "Myslím, že to bylo Rusko."

Avšak hájil vzájemný obdiv, který má pro ruského prezidenta Putina: "Víte co, pánové? Jestliže Putin má rád Donalda Trumpa, to je kapitál, ne problém."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je sprosté dělat si legraci ze starých žen

12. 1. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Jsem smutný z toho, že si někdo dělá legraci ze starých žen, které se koukají někde na sídlišti z okna a přirovnává to ke špehování úředními kamerami.  V tramvaji právě na takovém sídlišti jsem mluvil svou chatrnou ruštinou s jednou babičkou, která plakala nad situací ve své vlasti, Ukrajině. Musela odtamtud utéct před válkou k dceři do Plzně a jeden z těch obrázků, paní v šátku na balkoně mi ji připomněl. Mnoho starších žen žije v panelácích osaměle, těžko se pohybují a tak se rády dívají z okna. Nejsou to drbny a nikoho nešpehují, na rozdíl od těch kamer, kterých je tu taky hodně, nejen v USA a UK.

Já pocházím z plzeňské dělnické čtvrti Petrohrad. Tam patřívalo čumění z okna k životnímu stylu, lidé se zastavovali, klábosili spolu a venku si hrály děti, na které babičky dohlížely. Takhle přirozeně a družně se dokážou chovat už jen naši spoluobčané romské národnosti. Právě přes Petrohrad, kde jich hodně bydlí, vedli svůj průvod v srpnu  2013 čeští neonacisté.

http://www.romea.cz/cz/kalendar-akci/v-plzni-se-lide-v-sobotu-postavi-neonacistum

Náhodou jsem se ocitl v trolejbusu, kam se účastníci pochodu uchýlili poté, když je policie na Slovanech rozehnala a nikomu nepřeju ten pocit bezmoci a strachu z agresivních přiopilých mládenců. Těch bych se bál víc než kamer a starých žen v oknech paneláků.

https://ceskaknihovna.files.wordpress.com/2013/02/halas-stare-zeny.pdf

San Escobar? Polský ministr zahraničí terčem posměchu, že se setkal se zástupcem neexistující země

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Namísto toho, aby vymýšlela nové země, polská vláda by si mohla získat skutečné přátele ukončením svých útoků na lidská práva:

Witold Waszczykowski byl v New Yorku lobbovat za křeslo v Radě bezpečnosti OSN pro Polsko v letech 2018-19. V úterý sdělil reportérům, že se setkal se zástupci téměř dvaceti zemí, včetně různých karibských států "poprvé v historii naší diplomacie", jako Belize nebo San Escobar. Žádná taková země neexistuje.

Vtipálci rychle založili na Twitteru novou zemi San Escobar, vytvořili její vlajku a začali jejím jménem šířit informace. Podle tohoto tweetu umožní San Escobar od 15. ledna polským občanům bezvízový styk, avšak pro občany Sealandu zavede víza:

Naslouchejme, zajímejme se, méně poučujme a kritizujme

Jak vést debaty na téma imigrace

12. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa Jsme to my, která organizuje dobrovolnickou pomoc uprchlíkům, připravila příručku, která má usnadnit případným organizátorům veřejných besed přípravu a vedení takových akcí. Příručka upozorňuje jak na technické náležitosti setkání, tak na způsob, jakým by měla být taková diskuse vedena. Součástí příručky je kodex, který vyzdvihuje zejména potřebu porozumět účastníkům diskuse v jejich názorech, omezení kritických vyjádření na adresu účastníků, případně jejich poučování a důraz na osobní zážitky a zkušenosti, nikoliv na politické postoje a názory z druhé ruky. Upozorňuje však také na to, že během debat na toto téma může dojít na vyhrocení situace a doporučuje konkrétní preventivní opatření. Příručka je volně k dispozici.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Donald Trump nepovede své firmy. Povedou je jeho synové...

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se v žádném případě nechystá zbavit se svého rozsáhlého obchodního impéria. Ukončí všechny obchodní operace spojené s trustem, který povedou jeho dva nejstarší synové a dlouholetý spolupracovník. Oznámili to vysoce postavení manažeři jeho společnosti. Zatímco ještě nedávno Donald Trump tvrdil, že během jeho prezidentského období nebude jeho společnost uzavírat "žádné nové obchody", poslední verze obchodní "zdrženlivosti" zní, že společnost nebude uzavírat nové obchody se zahraničními partnery. Trumpovi manažeři také oznámili, že nové obchody bude prověřovat v nejbližších dnech jmenovaný etický poradce. Ten by měl posuzovat obchody podle standardů, na kterých se Trumpovi poradci ještě nedohodli. Donald Trump čelí podezření z konfliktu zájmů z vícero důvodů. Jedním z nejkřiklavějších je jmenování jeho zetě, Jareda Kushnera, jedním z nejbližších poradců v Bílém domě.

Donald Trump poprvé připustil, že Rusko stojí za hackerským útokem na USA

11. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump uspořádal po pěti měsících, těsně před svou inaugurací, první tiskovou konferenci. Na ní poprvé otevřeně připustil, že Rusko stojí za hackerskými útoky proti americké Demokratické straně. "Myslím, že to bylo Rusko," prohlásil, nicméně po několika dalších minutách prohlásil, že to také mohla být nějaká jiná země. Donald Trump se také dříve vyjádřil k tomu, proč došlo k útoku pouze na servery demokratické strany. Podle Trumpa mají republikáni lepší zabezpečení.

BBC: Zpráva o kompromateriálu na Donalda Trumpa pochází z více zdrojů a je zřejmě důvěryhodná

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Paul Wood, reportér BBC z Washingtonu, středa 17.23: "Co se týče toho, co se v tom dokumentu uvádí, je nutno říci, že i pro někoho se sexuální historií Donalda Trumpa, tato obvinění jsou natolik hrůzná, že by ho mohla diskreditovat. Což je možná náznakem, že jsou vymyšlená. Tato tvrzení jsou obsažena ve zprávě, kterou si nechala vypracovat opoziční výzkumná společnost, financovaná Demokratickou stranou. Napsal ji ale bývalý důstojník britské MI6. Ten hovořil s kontakty v FSB, v ruské bezpečnosti, a ti mu sdělili, že mají vyděračskou nahrávku. Klíčové je, že muž z MI6 není jediným zdrojem této zprávy. Loni v srpnu jsem hovořil s bývalým špionem, který mi sdělil, že jeho o existenci této nahrávky informoval šéf evropské výzvědné agentury. Také se mi podařilo poslat zprávu lidem v CIA, které se tímto zabývají, ono by pro ně bylo porušením zákona hovořit se mnou přímo, určitá osoba ale vystoupila jako prostředník. Od nich jsem se dověděl, že existovalo více než jedna nahrávka, jak audionahrávky, tak videonahrávky, pořízené během různých dní na různých místech, nejen v hotelu Ritz Carlton v Moskvě, ale také v Petrohradě. A oni jsou přesvědčeni, je ta zpráva je důvěryhodná.:

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 17.00) ZDE

Trump: Žijeme v nacistickém Německu?

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump ve středu dopoledne zuřivě odmítl zprávy, že Rusko na něho shromáždilo kompromitující materiály. Citoval dementi z Kremlu, že Kreml nemá žádné takové informace.

Trump také obvinil na Twitteru své "podvodné oponenty", že se snaží podvrátit jeho volební vítězství. Obvinil výzvědnou komunitu, že záměrně prozradila tyto informace, aby "na něj ještě naposledy vystřelila". Ptal se "Žijeme v nacistickém Německu?"

"FAKE NEWS!! TOTÁLNÍ POLITICKÝ HON NA ČARODĚJNICE"

Buzzfeed zveřejnil nedokázanou zprávu o Trumpovi a vyvolal tím v USA etickou bouři

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Server Buzzfeed vydal dokumenty o údajném chování Donalda Trumpa v Rusku a varoval, že obsahují chyby a "jsou neverifikované a potenciálně neverifikovatelné".

Rozhodnutí serveru Buzzfeed vydat výzvědnou zprávu plnou lascivních a nepotvrzených tvrzení o Trumpově údajném chování v Rusku vyvolalo politickou bouři a debatu o etice médií.

Server vydal nezcenzurovanou zprávu v úterý, pouhých 10 dní před Trumpovou inaugurací, a varoval, že zpráva obsahuje chyby a je "neverifikovaná a potenciálně neverifikovatelná".

Senátor John McCain předal zprávu o údajném kompromateriálu na Trumpa, který má Rusko, řediteli FBI

11. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Minulý měsíc předal americký senátor John McCain řediteli FBI Jamesi Comeymu dokumenty, které tvrdí, že Trumpův tým měl tajné styky s Moskvou a že ruské výzvědné služby shromáždily osobně kompromitující materiál o Trumpovi. V noci z úterý na středu tyto "neverifikované a neverifikovatelné dokumenty" zveřejnil server BuzzFeed.

Trumpův tým opakovaně popírá kontakty s ruskou vládou. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina, ve středu popřel, že by Rusko proti Trumpovi shromažďovalo kompromitující materiál a odmítl tyto zprávy jako "naprostý výmysl a naprostý nesmysl". "Kreml neshromažďuje kompromitující materiály."

Jeden činitel v americké vládě charakterizoval zdroj této výzvědné zprávy jako systematicky spolehlivý, přesný a dobře informovaný, jako osobu, o níž je známo, že má rozsáhlé kontakty v Rusku.

Činitelé amerických rozvědek předložili Trumpovi informace, že na něho má Rusko kompromitující materiál

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Utajované dokumenty, prezentované minulý týden prezidentu Obamovi i novému prezidentu Trumpovi obsahovaly obvinění, že ruští operativci tvrdí, že mají na Trumpa kompromitující osobní a finanční informace. Toto sdělili četní američtí činitelé televizi CNN.

Tato tvrzení byla prezentována v dvoustránkovém shrnutí, které bylo připojeno k zprávě o ruských zásazích do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Tvrzení částečně pocházejí z memorand vypracovaných bývalým operativcem britské výzvědné služby, jehož minulou práci považují američtí výzvědní činitelé za důvěryhodnou. FBI vyšetřuje důvěryhodnost a přesnost těchto obvinění, která jsou především založena na informacích z ruských zdrojů, avšak FBI nepotvrdila mnoho zásadních podrobností v memorandech o Donaldu Trumpovi.

Utajované informace minulý týden Trumpovi prezentovali čtyři nejvýznamnější šéfové amerických rozvědek - ředitel Národní rozvědky (National Intelligence) James Clapper, ředitel FBI James Comey, ředitel CIA John Brennan a ředitel NSA admirál Mike Rogers.

Jedním z důvodů, proč šéfové amerických výzvědných organizací učinili tento mimořádný krok a předložili Trumpovi synopsi o tom, že Rusko na něho má kompromateriál, bylo, že tyto informace o něm kolují ve výzvědných službách, mezi nejvlivnějšími členy amerického Kongresu a mezi dalšími vládními činiteli ve Washingtonu, sdělily četné zdroje společnosti CNN.

Tito vysocí výzvědní činitelé také předložili synopsi, z níž vyplývá, že Rusko shromáždilo potenciálně škodlivé informace proti oběma hlavním dvěma americkým politickým stranám, avšak zveřejnilo jen informace, které poškodily Hillary Clintonovou a Demokraty. Tato synopse nebyla součástí oficiální části zprávy od výzvědné komunity o ruském hackerství, ale někteří činitelé argumentují, že to doplňuje důkazy, že Moskva zamýšlela poškodit kandidaturu Hillary Clintonové a pomoci Trumpovi. Opět o tom CNN informovaly četné zdroje.

Zdroje sdělily CNN, že tatáž obvinění o komunikaci mezi Trumpovým týmem pro prezidentskou kampaň a Rusy, o níž byly loni uvedeny zmínky v utajovaných memorandech pro šéfy amerického Kongresu, přiměly tehdejšího demokratického šéfa v Senátu Harryho Reida, aby poslal v říjnu dopis řediteli FBI Comeymu, v němž napsal: "Vyšlo najevo, že máte explozivní informace o těsných stycích mezi Donaldem Trumpem, jeho vrcholnými poradci a ruskou vládou - s cizí vlivovou agenturou, otevřeně nepřátelskou vůči Spojeným státům."

CNN získala potvrzení, že byla tato synopse mezi dokumenty, které byly prezentovány Donaldu Trumpovi, ale nemůže potvrdit, že se o ní hovořilo na jeho jednání se šéfy rozvědek.

Trumpův tým se odmítl k těmto skutečnostem vyjádřit.

Zdroj v angličtině ZDE

Situační zpráva o vyšetřování vazeb mezi Trumpem a Moskvou: ZDE

Maďarsko plánuje potlačení nevládních organizací podporovaných Sorosem

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarsko plánuje potlačit nevládní organizace spojené s miliardářem Georgem Sorosem, když se americkým prezidentem stává Donald Trump. Tvrdí to místopředseda strany maďarského premiéra Viktora Orbána.

Proč židé musejí bojovat za občanská práva muslimů

11. 1. 2017

čas čtení 4 minuty


Zatímco slavíme narozeniny Martina Luthera Kinga mladšího, američtí židé by se měli znova zamyslet nad epickým bojem, který vedl, aby osvobodil Afroameričany z pout fanatismu - a být pyšní na jedinečnou roli, kterou židovská komunita sehrála v podpoře Kinga a Afroameričanů, napsal rabín Marc Scheier.

Šéf amerických zpravodajských služeb: Zpráva o ruském vměšování do voleb byla založena na lidských zdrojích a technickém sběru dat

11. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta


Ředitel národních zpravodajských služeb James Clapper včera prohlásil, že americká zpravodajská komunita dospěla k závěru, že se Rusko vměšovalo do prezidentské kampaně, na základě lidských zdrojů, sběru technických dat a informací z otevřených zdrojů.

Clapper před zpravodajským výborem senátu řekl, že větší část zprávy je utajena kvůli potřebě chránit citlivé zdroje a metody.

V hodnocení uvolněném minulý týden americké zpravodajské služby tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil pomoc Republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi cestou diskreditace Demokratky Hillary Clintonové.

Zdroj v angličtině: ZDE

Readers of a Breitbart-like website in the Czech Republic publish death threats against two journalists

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

The Czech Breitbart-like website Parlamentní listy has unleashed a wave of hate speech and death threats against Jan Čulík and Daniel Veselý, journalist of the Czech language Britské listy website for pointing out that it is impermissible to call on NATO armies to be used against refugees coming to Europe.

Amongst a wave of obscene vulgarities, there are death threats. These include statements such as:

"This just shows that all fags (sic!) are mentally ill. These are half-people and they should be killed by the vet. I am willing to pay for the injection."

Dagens Nyheter: "Lživý rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou v DVTV ohrožuje demokracii"

10. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Televizní rozhovor s Kateřinou Janouchovou šíří lži a předsudky

Švédsko, jak ho popisuje Kateřina Janouchová v české televizi, je zničeno masovou imigrací

"Proč jste se naučila střílet?"

Moderátor Martin Veselovský pohlédne ohromen na švédskou spisovatelku Kateřinu Janouchovou, která říká, že začala chodit na lekce střílení. "Necítím se bezpečně. Stále více a více Švédů se učí střílet."

Tato výměna probíhá na konci půlhodinového videorozhovoru s Janouchovou, který v pondělí zveřejnil etablovaný a respektovaný digitální televizní kanál DVTV (Aktuálne.cz). Pro diváka neexistuje špetka pochybnosti, proč se Janouchová necítí bezpečně.

Dagens Nyheter: "A popular Czech video website has published fake news about Sweden"

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

The Swedish daily newspaper Dagens Nyheter has published an article accusing a popular Czech digital TV channel of spreading fake news. The DVTV website, operated by Aktualne.cz, has released a half-an-hour interview with the Swedish-Czech writer Kateřina Janouchová, who asserts in the interview that "Sweden has been crushed by refugees, that she has been forced to learn how to use a fire arm and that Sweden needs a strong man to rule the country now". Writing in Dagens Nyheter, critic Hynek Pallas accuses Janouchová of disseminating lies, distortions and inaccuracies.

In the interview, Janouchová complains that young Swedish people no longer get apartments and cancer patients suffer from long waiting lists in hospitals - all because of refugees. She asserts that large amounts of Swedes emigrate to the USA and to the UK now, because the state is no longer able to defend them.

A full English translation of the interview is HERE

Chartista Jiří Pallas: Kateřina Janouchová "otevřeně lhala v DVTV o situaci uprchlíků ve Švédsku"

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta



Chartista Jiří Pallas, organizátor písničkářského sdružení Šafrán a Antidiskotéky Jiřího Černého, který se po podpisu Charty 77 vystěhoval do Švédska a dodnes tam žije, a v sedmdesátých a v osmdesátých letech tam vydával gramofonové desky zakázaných českých a polských autorů (mimo jiné vydal i nahrávku hry Audience s Václavem Havlem a Pavlem Landovským), konstatuje na Facebooku, že Kateřina Janouchová, interviewovaná v DVTV, v tomto rozhovoru "otevřeně lhala", když tvrdila, že "Švédsko přestává zvládat migraci". Její výroky jsou zřejmě součástí obecně systematicky konstruovaného lživého východoevropského diskursu o údajné hrozbě "zlých" uprchlíků. Pallas na Facebooku konstatuje, že nechápe, proč Janouchová o uprchlické situaci ve Švédsku lže, zřejmě snad proto, že chce kandidovat za ultrapravicovou stranu. S Pallasem na Facebooku souhlasí i v Kodani žijící Jana Winklerová. Ingmar Karlsson, bývalý švédský velvyslanec v Československu, citoval informace o vystoupení Kateřiny Janouchové v DVTV, jak je shrnul Peter Larsson, takto:

"Janouchová funguje jako osoba, která je "jednou z nás" ale "rozumí cizí zemi", a tak potvrzuje konstrukci, kterou český tisk o Švédsku uměle konstruuje už několik let, totiž že Švédsko je stát, kde se volně pohybují džihádisté. Účelem tohoto rozhovoru je potvrdit "přesnost" současné české imigrační politiky. Její zjednodušování, polopravdy a otevřené lži fungují jako podpora a potvrzení předsudečných a xenofobních výroků, které šíří český prezident Zeman. Jiným důsledkem je, že tento rozhovor prohlubuje nepřátelství vůči Švédům od lidí v ČR na ulici a v hospodě."


Zdroj ZDE

Dagens Nyheter: Televizní rozhovor s Kateřinou Janouchovou šíří lži a předsudky

Corbyn: Opusťme EU a zakažme volný pohyb obyvatelstva

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Níže uvedená zpráva byla zveřejněna v pondělí a v úterý ráno jako avízo na obsah projevu, který měl pronést Jeremy Corbyn. Jenže když v úterý dopoledne b yl Corbvyn interviewován v médiích, k zoufalství činitelů své strany se odmítl přidržet už zveřejných tiskových prohlášení a vytvořil ohledně celé věci zmatek. Řekl, že se imigrace do Británie "zřejmě sníží", ale byl by ochoten vyjednávat o volném pohybu obyvatelstva za přístup Británie k evropskému trhu (on vyjednávat samozřejmě nebude). Celkově je jeho postoj k zákazu volného pohybu obyvatelstva EU do Británie a postoj Labouristické strany nejasný.

Předák britské opoziční (!) Labouristické strany Jeremy Corbyn se přidal na stranu konzervativců. Vyslovil se pro odchod Británie z EU a pro zákaz volného přístupu občanů Evropské unie do Británie.

Labouristická aktivistka Zoe Gardnerová zuří. Její varování je stejně aktuální i pro české sociální demokraty:

"Corbyn ví, že zákaz pohybu obyvatel EU nevyřeší problémy lidí, kteří pro to hlasovali. Je zapotřebí ochrany před vykořisťováním, investic do služeb. Zákaz volného pohybu obyvatel EU do Británie a omezení práv migrantů nijak nezlepší postavení chudých voličů labouristů. Dál do nich budou média a UKIP pumpovat jed. Stále se jim bude vnucovat, že za všechno mohou migranti. Bude Corbyn i tehdy "naslouchat lidu"? Kdo bude jeho příštím obětním beránkem? Které další lži bude kapitulovat? Jak daleko zajde? Všem lidem, místním i imigrantům, lze pomoci tvrdým vyžadováním dodržování zákona o minimální mzdě a o pracovních podmínkách. Nepomůžete jim "řešením" neexistujících problémů. Protože UKIP a konzervativci udělají další krok, budou dál z lidí dělat viníky a získávat voličské hlasy saturované nenávistí. Předpokládám, že labouristé tak daleko nebudou chtít jít. Bude pro ně existovat určitá hranice. Takže tohle je závod, který labouristé nemohou vyhrát.

Německá policie hledá stovky neonacistů. "Jsou vážnou hrozbou"

10. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Stovky německých neonacistů přešly do ilegality. Německá policie je hledá. Ministerstvo vnitra oznámilo, že v roce 2016 podstatnou měrou vzrostl počet nerealizovaných zatykačů. Je jich nyní 600. Experti jsou přesvědčeni, že ultrapravicové teroristické sítě představují hrozbu. Podle odborníků odchod do ilegality zvyšuje pravděpodobnost radikalizace.

Zásady (britské) diplomacie

10. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

1. Identifikujte problém.

2. Nalezněte řešení.

3. O řešení přesvědčte cizince.

4. Pokud cizinci přijmou řešení, jsou to spojenci.

5. Když řešení odmítnou:

(a) Jsou blbí (konec konců, jsou to cizinci).

(b) Jsou to zločinci.

6. Pokud jsou blbí, vysvětlete jim to znovu, ale pomaleji a víc nahlas (konec konců, jsou to cizinci).

7. Pokud stále ještě budou odmítat řešení, jsou to zločinci.

Trumpovy výroky na Twitteru děsí jeho evropské spojence

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Výzvědné služby evropských zemí se obávají, že výstřední a nevyzpytatelné výroky Donalda Trumpa na Twitteru by mohly odhalit jejich tajemství. "Naši vedoucí politikové asi přestanou sdílet nejdůvěrnější informace s USA, protože se obávají, že to najdou na Twitteru," řekl jeden evropský činitel serveru BuzzFeed News.

Evropské výzvědné služby se obávají, že nepředpověditelnost Donalda Trumpa a jeho impulzivní výroky na Twitteru ohrozí sdílení výzvědných informací s USA.

"Spolupráce vzniká na základě pocitu důvěry v motivy druhé strany a v její kompetentnost," řekl jeden evropský vojenský činitel. "Jestliže se vedení Spojených států bude chovat nejapným nebo nepředpověditelným způsobem, nutně to poškodí spolupráci ohledně otázek, jako je Rusko," dodal.

Evropští výzvědní důstojníci se obávají, že nekontrolovatelné Trumpovy výroky na Twitteru by mohly odhalit úspěšnou výzvědnou operaci anebo dokonce identifikovat cizího agenta. Proto uvažují o omezení výzvědné spolupráce se Spojenými státy.

Kouření stojí 1 bilion dolarů ročně. Brzo na ně bude umírat 8 milionů lidí ročně

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Kouření stojí globální ekonomiku vice než 1 bilion dolarů ročně a v roce 2030 bude zabíjet o třetinu více lidí než nyní. Konstatuje to analýza Světové zdravotnické organizace a amerického Národního onkologického ústavu. Náklady kouření jsou daleko vyšší než zisky tabákových společností, které v roce 2013-14 dosáhly 269 miliard dolarů.

Počet úmrtí způsobených kouřením stoupne z nynějších 6 milionů umírajících lidí ročně na 8 milionů umírajících lidí ročně. 80 procent těchto úmrtí postihne chudé země a země se středně velkými příjmy, konstatuje analýza.

Asi 80 procent kuřáků žije v chudých a středně bohatých zemích a celkový počet kuřáků na světě roste. Ekonomické náklady důsledků kouření budou stále stoupat. Obavy vlád, že zásahy proti kouření a tabákovým společnostem by ohrozily ekonomiku jejich zemí, jsou bezpodstatné. Naopak by je osvobodily od obrovského finančního břemena, konstatuje zpráva.

Zygmunt Bauman: Proč se lidi bojí uprchlíků

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Slavný polský sociolog Zygmunt Bauman zemřel v pondělí 9. ledna 2017 ve věku 91 let. Televizi Al Jazeera vysvětlil v rozhovoru, proč se lidé bojí uprchlíků:

"Ti lidé, kteří teď přicházejí, jsou uprchlíci, ale neprchají, že by byli zvyklí na hlad. Ještě včera byli tito lidé hrdí na své domovy, na své postavení ve společnosti, často byli velmi dobře vzdělaní, velmi bohatí, a tak dál. Ale teď se stali uprchlíky. A přicházejí sem. A s kým se tady setkávají? S prekariátem. Prekariát žije v úzkosti. Ve strachu. Máme noční můry. Mám velmi pěkné společenské postavení, chtěl bych si ho udržet. Chtěl bych, aby to pokračovalo. Prekariát pochází z francouzského slova "précarité" a to volně přeloženo znamená chodit na pohyblivých píscích.

A teď přicházejí ti lidé ze Sýrie a z Libye. Přinášejí tyhle hrozby z dalekých zemí. Sem, k nám, za humna. Náhle se objevují hned vedle nás. Nemůžeme jejich přítomnost vynechat. Symbolizují, zosobňují, všechny naše strachy. Včera byli ve své zemi velmi mocnými lidmi. Velmi šťastnými lidmi. Jako jsme my dneska tady. Avšak pohleďte, co se dnes stalo. Jsou to bezdomovci. Nemají prostředky obživy. Myslím, že ten šok teprve začíná. Neexistuje žádné jednoduché řešení. Okamžité řešení. Takže se musíme připravit na velmi obtížné časy. Loňská imigrační vlna nebyla poslední. Stále větší počty lidí čekají na cestu. Tak musíte přijmout, že tohle je dnešní situace. Dejme se všichni dohromady a nalezněme řešení.

Středoevropským migrantům musí být nakázáno, že na autobus se v Anglii se stojí ve frontě

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Louise Casey, nová činitelka londýnské konzervativní vlády pro "integraci", sdělila poslancům Dolní sněmovny, že by bylo správné, aby se novým migrantům, včetně "Východoevropanů", nařizovalo, kdy mají vyvážet na ulici popelnice s odpadem, že mají stát frontu na autobus a "že se mají chovat slušně". Caseyová zdůraznila, že povinnosti mají pouze příchozí do Británie, nikoliv zdejší obyvatelé, a že "lidé přicházející zvnějšku", zejména ze střední Evropy, mají "povinnost se přizpůsobit hostitelské komunitě".

Caseyová odmítla představu, že by k integraci měli přispívat obě strany, místní obyvatelé i noví příchozí. "Je to jako když vjíždíte zvnějšku na dálnici. Lidé, kteří na dálnici už jsou, vás jistě musí pustit, když přijíždíte zvnějšku, ale všichni jedeme stejným směrem a směřujeme stejným směrem. Noví příchozí musejí dělat víc a bylo chybou, že jsme si to otevřeně nepřiznali."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dokáže Breitbart v Německu svrhnout Merkelovou?

10. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Loni v říjnu byla v jihoněmeckém městě Freiburgu znásilněna a zavražděna sedmnáctiletá studentka. O měsíc později policie zatkla sedmnáctiletého afghánského uprchlíka. Ukázalo se, že to je odsouzený zločinec, který se už v Řecku v roce 2013 pokusil o vraždu a byl tam propuštěn poté, co si odseděl jen dva roky ze svého desetiletého trestu. Pak utekl do Německa.

Byl tento zločin významnou zprávou? ptá se server Foreign Policy. Závisí to na tom, koho se zeptáte. V celostátním televizním zpravodajství se to nevyskytlo. Šéfredaktor večerních zpráv celostátní německé veřejnoprávní televize poukazuje na to, že celostátní televize neinformují o lokálních vraždách a že tato vražda se ničím neodlišovala od jiných.

Avšak ultrapravice, a posléze dokonce i někteří mainstreamoví politikové z CDU rozhodnutí o této vraždě celostátně neinformovat ostře kritizovali. "Vypadalo to, jako že se zamlčuje zločin mladého imigranta," stěžovala si jedna německá politička z CDU.

HRW: Hanebné vyvolávání strachu v českém mainstreamovém týdeníku

9. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Je to grafika, jakou by člověk předpokládal v letáku okrajové fašistické strany, který vám někdo vhodil do schránky.

Jestli vás začnou označovat za "jiného" - a k tomu dříve nebo později dojde - budete mít velký problém...

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Dalším klíčovým populistickým manévrem je definovat "lid" (Das Volk) jako jen některé lidi. Přesně to definuje výrok Donalda Trumpa z americké předvolební kampaně: "Jediné, na čem opravdu záleží, je aby se lid sjednotil," řekl Donald, "protože ti druzí lidé neznamenají nic". Nigel Farage z britské fašistické strany UKIP přivítal brexit jako vítězství "obyčejných lidí", "slušných lidí", "skutečných lidí". 48 procent z nás, kteří jsme hlasovali 23. června 2016 pro setrvání Británie v EU zřejmě nejsou ani obyčejní, ani slušní, ani vlastně ne skuteční lidé. Všude si nyní musejí dávat velký pozor "jiní lidé". Mexikánci a muslimové v USA, Kurdové v Turecku. Poláci v Británii, muslimové a židé po celé Evropě, uprchlíci, imigranti, černoši, ženy, kosmpolitně zaměření lidí, homosexuálové, "experti", "elity", "mainstreamová méda". Vítejte ve světě trumpismu, který se utrhl ze řetězu...

Televizní seriál, který r. 1987 předpověděl, že Rusko ovládne Ameriku

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty



Pokud se vám zdá, že zvolení amerického prezidenta za pomoci ruského zásahu je neuvěřitelné, máte téměř pravdu, píše server Politico. Přesně před třiceti lety, v roce 1987, odvysílala americká televize ABC minisérii, která líčila život 10 let poté, co Sovětský svaz zmanipuloval volby amerického prezidenta. Seriál byl tehdy neúspěšný a byl považován za nerealistický. Dnes je velmi znepokojující ho sledovat. Jeho poslání je dnes relevantnější než kdy předtím: Podařilo se jim to, protože jsme jim to dovolili.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21876