Corbyn: Opusťme EU a zakažme volný pohyb obyvatelstva

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Aktualizace: Níže uvedená zpráva byla zveřejněna v pondělí a v úterý ráno jako avízo na obsah projevu, který měl pronést Jeremy Corbyn. Jenže když v úterý dopoledne b yl Corbvyn interviewován v médiích, k zoufalství činitelů své strany se odmítl přidržet už zveřejných tiskových prohlášení a vytvořil ohledně celé věci zmatek. Řekl, že se imigrace do Británie "zřejmě sníží", ale byl by ochoten vyjednávat o volném pohybu obyvatelstva za přístup Británie k evropskému trhu (on vyjednávat samozřejmě nebude). Celkově je jeho postoj k zákazu volného pohybu obyvatelstva EU do Británie a postoj Labouristické strany nejasný.

Předák britské opoziční (!) Labouristické strany Jeremy Corbyn se přidal na stranu konzervativců. Vyslovil se pro odchod Británie z EU a pro zákaz volného přístupu občanů Evropské unie do Británie.

Labouristická aktivistka Zoe Gardnerová zuří. Její varování je stejně aktuální i pro české sociální demokraty:

"Corbyn ví, že zákaz pohybu obyvatel EU nevyřeší problémy lidí, kteří pro to hlasovali. Je zapotřebí ochrany před vykořisťováním, investic do služeb. Zákaz volného pohybu obyvatel EU do Británie a omezení práv migrantů nijak nezlepší postavení chudých voličů labouristů. Dál do nich budou média a UKIP pumpovat jed. Stále se jim bude vnucovat, že za všechno mohou migranti. Bude Corbyn i tehdy "naslouchat lidu"? Kdo bude jeho příštím obětním beránkem? Které další lži bude kapitulovat? Jak daleko zajde? Všem lidem, místním i imigrantům, lze pomoci tvrdým vyžadováním dodržování zákona o minimální mzdě a o pracovních podmínkách. Nepomůžete jim "řešením" neexistujících problémů. Protože UKIP a konzervativci udělají další krok, budou dál z lidí dělat viníky a získávat voličské hlasy saturované nenávistí. Předpokládám, že labouristé tak daleko nebudou chtít jít. Bude pro ně existovat určitá hranice. Takže tohle je závod, který labouristé nemohou vyhrát.

0
Vytisknout
7514

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017