Činitelé amerických rozvědek předložili Trumpovi informace, že na něho má Rusko kompromitující materiál

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Utajované dokumenty, prezentované minulý týden prezidentu Obamovi i novému prezidentu Trumpovi obsahovaly obvinění, že ruští operativci tvrdí, že mají na Trumpa kompromitující osobní a finanční informace. Toto sdělili četní američtí činitelé televizi CNN.

Tato tvrzení byla prezentována v dvoustránkovém shrnutí, které bylo připojeno k zprávě o ruských zásazích do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Tvrzení částečně pocházejí z memorand vypracovaných bývalým operativcem britské výzvědné služby, jehož minulou práci považují američtí výzvědní činitelé za důvěryhodnou. FBI vyšetřuje důvěryhodnost a přesnost těchto obvinění, která jsou především založena na informacích z ruských zdrojů, avšak FBI nepotvrdila mnoho zásadních podrobností v memorandech o Donaldu Trumpovi.

Utajované informace minulý týden Trumpovi prezentovali čtyři nejvýznamnější šéfové amerických rozvědek - ředitel Národní rozvědky (National Intelligence) James Clapper, ředitel FBI James Comey, ředitel CIA John Brennan a ředitel NSA admirál Mike Rogers.

Jedním z důvodů, proč šéfové amerických výzvědných organizací učinili tento mimořádný krok a předložili Trumpovi synopsi o tom, že Rusko na něho má kompromateriál, bylo, že tyto informace o něm kolují ve výzvědných službách, mezi nejvlivnějšími členy amerického Kongresu a mezi dalšími vládními činiteli ve Washingtonu, sdělily četné zdroje společnosti CNN.

Tito vysocí výzvědní činitelé také předložili synopsi, z níž vyplývá, že Rusko shromáždilo potenciálně škodlivé informace proti oběma hlavním dvěma americkým politickým stranám, avšak zveřejnilo jen informace, které poškodily Hillary Clintonovou a Demokraty. Tato synopse nebyla součástí oficiální části zprávy od výzvědné komunity o ruském hackerství, ale někteří činitelé argumentují, že to doplňuje důkazy, že Moskva zamýšlela poškodit kandidaturu Hillary Clintonové a pomoci Trumpovi. Opět o tom CNN informovaly četné zdroje.

Zdroje sdělily CNN, že tatáž obvinění o komunikaci mezi Trumpovým týmem pro prezidentskou kampaň a Rusy, o níž byly loni uvedeny zmínky v utajovaných memorandech pro šéfy amerického Kongresu, přiměly tehdejšího demokratického šéfa v Senátu Harryho Reida, aby poslal v říjnu dopis řediteli FBI Comeymu, v němž napsal: "Vyšlo najevo, že máte explozivní informace o těsných stycích mezi Donaldem Trumpem, jeho vrcholnými poradci a ruskou vládou - s cizí vlivovou agenturou, otevřeně nepřátelskou vůči Spojeným státům."

CNN získala potvrzení, že byla tato synopse mezi dokumenty, které byly prezentovány Donaldu Trumpovi, ale nemůže potvrdit, že se o ní hovořilo na jeho jednání se šéfy rozvědek.

Trumpův tým se odmítl k těmto skutečnostem vyjádřit.

Zdroj v angličtině ZDE

Situační zpráva o vyšetřování vazeb mezi Trumpem a Moskvou: ZDE

0
Vytisknout
5904

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017