POLSKO:

Mezitím v Absurdistánu 3

21. 9. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost se chová stále absurdněji, takže fanoušci Monty Pythona budou pobaveni. Bylo by to opravdu zábavné, kdyby nebylo skutečnosti, že se to reálně děje.

Vzpomínáte na toho člověka Misiewicze z minulého týdne, onoho šestadvacetiletého poradce ministra obrany, bez jakékoliv kvalifikace, který dostal zlatou medaili za zásluhy o obranu státu a výhodné zaměstnání? Jak pokračuje skandál ohledně jeho jmenování do správní rady významného evropského zbrojního holdingu, Misiewicz požádal o suspendování od svých povinností na ministerstvu obrany. No, nejsem vůbec překvapen, že nepožádal o suspendování ze správní rady toho zbrojařského holdingu, stačí si totiž zkontrolovat, kde dostával vyšší plat.

Mezitím se ukázalo, že není sám. Další šestadvacetiletý mladík, syn Ryszarda Czarneckého, europoslance za stranu Právo a spravedlnost, dostal místo poradce v tomtéž mezinárodním zbrojním holdingu. Podle jeho otce vděčí za toto jmenování čistě svým výjimečným schopnostem, a protože je pravým polským vlastencem, zvolil si toto místo a ne práci v nějaké západní firmě s vyšším platem, protože chce pracovat v Polsku. No, zjevně musí mít velmi dobrou kvalifikaci, když usiluje největší zbrojní holding v Evropě o jeho profesionální schopnosti. Bohužel však o jeho dosavadní práci a zkušenostech není na Googlu ani slovo, takže předpokládám, že dosud pracoval v ilegalitě.

Jinou rychlou kariéru ve velké polské ropné společnosti PGNiG, udělal další aktivista ze strany Právo a spravedlnost, jednatřicetiletý Maciej Szota, absolvent oboru politologie a bývalý majitel fastfoodové restaurace. Stal se náměstkem ředitele oddělení pro výzkum. Vzhledem k tomu, že absolvent politologie toho sotva bude mnoho vědět o fosilních palivech, jakoupak má asi výjimečnou kvalifikaci? Je možná expertem pro produkci metanu tím, že lidem prodával kebab?

Avšak ne každý dostal lukrativní zaměstnání. Proto se někteří lidé překonávají, aby dál a víc dokazovali svou věrnost Kaczyńskému. Selim Chazbijewicz, polský Tatar, vydal na své facebookové stránce báseň nazvanou "Óda Jarosławu Kaczyńskému". "Vy, který jste přivedl k zmrtvýchvstání polskou důstojnost, letíte jak orel nad skalami a máte vždycky pravdu," tak hovoří Chazbijewicz se svým vůdcem. Báseň ubezpečuje, že Jarosław Kaczyński způsobí, že Polsko se opět stane významnou zemí, bude se rozkládat od moře k moři a všechny země od Balkánu po Balt budou uctívat její moc, spolu s ptáky na obloze. Zatím nepřišly žádné informace, že by byl Chazbijewicz odměněn nějakým postem - to, že je to muslim, je asi pro stranu Právo a spravedlnost problém. Avšak pokud se jeho doprdelismus nesetká s úspěchem, mohl by se pokusit prodat licenci na své básnění do Severní Koreje.

Ne každého ale zajímá dělat kariéru. V Polsku existují stále ještě někteří lidé, kteří zůstávají věrni pravdě. Komise Antoniho Macierewicze, jejímž úkolem je dokázat, že letecká havárie ve Smoleńsku byla ve skutečnosti atentátem, získala nového spojence. Frank Taylor, letecký odborník v důchodu, který žije v Británii, je především známý tím, že se pokoušel, navzdory všem faktům, dokázat, že incident v roce 1980, kdy v Itálii spadlo letadlo, bylo důsledkem toho, že mělo na palubě bombu. Je to dokonalý sňatek! S takovýmto spojencem začala komise okamžitě pracovat, bohužel musela rychle přestat, v důsledku hangárové nefunkčnosti. Není známo, co to znamená, ale vzhledem k tomu, že víme, že komise provádí svůj výzkum na modelu o velikosti asi 50 centimetrů, můžeme riskovat spekulaci, že by neměl být problém najít jiný hangár, kam by se tato hračka, toto miniaturní letadlo, vešla. Jistě by stačila stará kartónová krabice od pračky.

Je důležité zaznamenat, že se šíří nepodložená zpráva, že tato komise plánuje zakoupit jedno letadlo TU-154 z České republiky a narazit s ním do břízy, která bude umístěna na střeše automobilu, rychle jedoucího po startovací letištní ploše. Tohle bylo docela legrační, až do té doby, kdy jeden člen komise potvrdil, že komise o této možnosti skutečně vážně uvažovala... Myslím, že to stačí k tomu, abyste si uvědomili, jak daleko se v současnosti už pohádková země Polsko dostala...

0
Vytisknout
10539

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2016