Genocida v Gaze

4. 8. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Jak ukazuje další průzkum, myšlenka Yochanana Gordona nebyla zdaleka nápadem jedince: vyskytovala se už před jejím zveřejněním a zejmě koluje v hlavách dalších přinejmenším publicistů. (Z čehož můžeme s poměrnou jistotou usoudit, že ji zastává hodně lidí, kteří ovšem z mnoha důvodů s ní nejdou na veřejnost. Ostatně odstranění článku z internetu také názor Yochanana Gordona nijak nezměnilo: na Twitteru jej i nadále hájil a jednomu korespondentu odpověděl: "Každá další cesta ke spolužití hanebně ztroskotala, /Izrael/ byl židovským domovem 3.000 let. Teď jej opustíme?")

Yochanan Gordon dokonce ani nemusel být skutečným autorem návrhu. Jeho otec, zakladatel a majitel týdeníku 5 Towns Jewish Times, v něm uveřejnil podobný text brzy po vypuknutí současného konfiktu Izraele s Hamásem (boje začaly 8. července). Gordon otec sice nebyl tak otevřený jako syn, nicméně 18. července tvrdil, že hovořit o "nevinných Palestincích" je "nesmysl". Doslova napsal: "Je tu ještě jedna věc, týká se nevinných civilistů v Gaze. To je nejpřehnanější a nejnabubřelejší ze všech problémů. Uskladnit odpalovací zařízení a raketový arsenál ve vašem sklepě nebo na vašem zadním dvorku, pod vaší prodejnou nebo v sousední mešitě, se sotva může přihodit ve velkém měřítku bez spoluúčasti na straně lidí. Nepřijímejme tento hromadný nesmysl o nevinných civilistech. Vedení Hamásu je v podzemí nebo v jiných zemích. Kdo nutí místní mít rakety v jejich zruinovaných místnostech? Vykouzlit si obrázek nevinných civilistů a řízené střely uskladněné u nich doma můžeme jenom těžko." Netřeba vysvětlovat, že Gordon starší tak -- nepřímo? -- vybízel k bezohlednému postupu vůči obyvatelům Gazy.

Nemůžeme však v těchto souvislostech opomenout hlas poslankyně izraelského parlamentu (Knessetu) Ayelet Shakedové z krajně nacionalistické a krajně náboženské Strany židovského domova (jejíž předseda Naftali Bennett je někdy označován za budoucího ministerského předsedu). Shakedová napsala na svém Facebooku: "Palestinský národ nám vyhlásil válku a my musíme reagovat válkou. Ne jednou operací, ne pomalou, ne s nízkou intenzitou, neřízeným stupňováním, ne zničením infrastruktury teroru, ne cíleným zabíjením. Dost bylo skrytých dobrozdání. Toto je válka. Slova mají význam. Toto je válka. Není to válka proti teroru a ne válka proti extrémistům a dokonce ani ne válka proti Palestinské samosprávě. I tyto formy jsou formy, jak se vyhnout realitě. Toto je válka mezi dvěma národy. Kdo je nepřítel? Palestinský národ. Proč? Zeptejte se jich, oni začali."

Shakedová dále pokračuje, z dlouhého textu tedy jenom kratší citát: "Co je tak strašného na pochopení, že nepřítelem je celý plestinský národ? Každá válka je /válka/ mezi dvěma národy a v každé válce národ, který válku začal, tento celý národ, je nepřítel. Vyhlášení války není válečný zločin. Reagovat válkou /jím/ jistě není. Ani použití slova válka, ani jasná definice, kdo je nepřítel. Naopak: morálka války (ano, taková věc existuje) je založena na předpokladu, že v tomto světě existují války a že válka není normální stav věcí a že ve válkách je nepřítelem obvykle celý národ, včetně jeho starců a jeho žen, jeho měst a jeho vesnic, jeho majetku a jeho infrastruktury.

Za každým teroristou stojí tucet mužů a žen, bez nichž by se terorismus nemohl provozovat. Ti všichni jsou nepřátelští bojovníci a jejich krev ať padne na všechny jejich hlavy. Právě v tom jsou zahrnuty matky mučedníků, které je posílají do pekel s květinami a polibky. Měli by následovat své syny, nic by nebylo správnější. Měli by jít, jako by měly jít i fyzicky domy, v nichž vychovali hady. Jinak tam bude vyrůstat víc malých háďat."

Text netřeba nijak "interpretovat". Snad jenom poznámka: není pochyb, že nemůže jít o ojedinělé mínění a že ti, kdo je zastávají, jsou ochotni podle něj jednat. Závěry si každý čtenář vyvodí sám.

0
Vytisknout
9267

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014