Rozdělení Československa umožnilo rozsáhlé podvody

1. 1. 2013 / Petr Novák

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem sledoval Otázky Václava Moravce a hned jsem se naštval. Pan Nečas v tomto pořadu tvrdil, že po společném státu by dnes nikdo nevolal a že referendum o rozdělení by nic pozitivního nepřineslo.

Je to typické, že referendum, jako nástroj přímé demokracie, pravice skoro jako jeden muž odmítá. To, že dodnes není možné referendem vyjádřit svoji vůli, je podle nich asi v pořádku. Ostatně jejich častá vyjádření o hlouposti voličstva, a že obyčejný volič stejně ničemu nerozumí a že tudíž není nutné aby se vyjadřoval, to jen dokazují.

Pan Nečas tvrdil, že lidé by dnes společný stát nechtěli. Podnikavci (záměrně nepíši podnikatelé) a podvodníci využívají rozdělení státu již velmi dlouho a obávám se, že s posvěcením míst nejvyšších. Stačí si koupit či založit jednu či dvě firmy na české straně a totéž na slovenské.

A už se jezdí. Jeden kamion s dražším zbožím jezdí sem a tam a finanční úřad vrací DPH jako na běžícím pásu. Na Slovensku prý dokonce existují ředitelé finančních úřadů, kteří po dohodě pomohou s bezvadným absolvováním kontroly DPH a za podíl na vratce DPH kryjí zlodějiny.

A prý to nejsou jen ředitelé, kteří pomáhají sát ze státního.

Samozřejmě, že veškeré existující zboží se vozí pouze v jednom kamionu a je v hodnotě maximálně pár milionů korun (většinou je to nafouknuto), ale v účetnictví se navýší uměle na obrat několika miliard a tomu dopovídá množství peněz vrácených finančním úřadem.

Ano tito podnikavci netouží po společném státě. Naopak. Mám i pochyby, jestli Slováci, po tom, co Nečas předvádí, by vůbec chtěli v takovém soustátí být.

Ne, že u nich by to bylo lepší, ale přeci jen u nich vidím méně hloupých opatření, která nás naopak vrhají hlouběji a hlouběji do krize.

Takže nakonec má pan Nečas pravdu. Jedněm to vyhovuje a druzí se bojí, že politici na té druhé straně jsou ještě více nenažraní a ještě více hliupější, než ti jejich vlastní.

Ve společném státě by asi již nikdo žít nechtěl...

0
Vytisknout
11166

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2013