Václav Klaus vstoupí do historie jako Prezident tuneldědek

1. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve svém posledním novoročním projevu v prezidentském úřadě si Václav Klaus jako obvykle posteskl nad špatnou náladou ve společnosti, která podle jeho názoru neodpovídá ekonomické realitě běžných občanů republiky.

Vzápětí oznámil vyhlášení amnestie, díky níž se vězení, či uzavření svého soudního procesu vyhnou mimo jiné tři vrcholní manažeři H-systému, který úmyslným podvodem připravil "běžné" občany o miliardu Kč. Jásat může i bývalý náměstek zlínské primátorky Martin Janečka (známý pod přezdívkou "Deset procent") nebo fotbalový funkcionář Dalibor Kučera, oba odsouzeni ke dvěma letům vězení za korupci, píše Aleš Půček.

Tedy typ lidí, jejichž arogance a beztrestnost, jsou zdrojem znechucení a rezignace nad českým veřejným prostorem i u těch obyvatel, kteří dosud nepociťují ekonomické důsledky politiky vlády na vlastní kůži. Taková amnestie v podání Václava Klause by ovšem české občany neměla překvapit.

Prezident, který byl zvolen dvakrát díky politické korupci a muž, který opoziční smlouvou uzavřenou s tehdejším šéfem ČSSD (a současným kandidátem na Klausova nástupce) Milošem Zemanem vytvořil podmínky pro to, aby korupce zakořenila na úrovni každého kraje, a je tak defacto spoluotcem současného marasmu, se pouze stylově rozloučil.

Celé politické působení Václava Klause je ukázkou absolutního přezírání korupce v jeho okolí, jejíž aspekty byly a jsou pro Václava Klause zřejmě pod jeho rozlišovací schopnosti makroekonoma. Její devastující účinky na společnost si přitom v ničem nezadají s érou normalizace. Rezignace obyvatel a dehonestace těch, kteří si dovolí proti ní vystoupit, mimo kmotry stanovené mantinely, vykazuje řadu společných znaků.

Jestliže Tomáš Garrigue Masaryk vstoupil do historie jako Prezident osvoboditel, Václav Klaus do ní vstoupí jako Prezident tuneldědek.

0
Vytisknout
14759

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2013