Umírněný politik Benny Gantz odstoupil z izraelského válečného kabinetu

9. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Tento krok nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro Benjamina Netanjahua, ale premiér bude nyní více závislý na krajně pravicových spojencích
 
Izraelský politik a bývalý vojenský velitel Benny Gantz splnil hrozbu, že odstoupí z mimořádného válečného kabinetu Benjamina Netanjahua, čímž se premiér více než kdy jindy spolehne na krajně pravicové složky své koaliční vlády.

 
Gantz, hlavní Netanjahuův rival, bývalý ministr obrany a předseda středopravicové strany Národní jednota, se po útoku Hamásu 7. října stal členem tříčlenného válečného kabinetu jako ministr bez portfeje, což podle svých slov učinil v zájmu jednoty země.

Jak se však válečné úsilí Izraele v Gaze protahovalo, neshody ohledně strategie a způsobu, jak nejlépe přivést 250 izraelských rukojmích domů, se dostaly na veřejnost a vyvrcholily tím, že Gantz obvinil premiéra, že odsouvá strategické úvahy stranou kvůli vlastnímu politickému přežití, a vydal ultimátum do 8. června, aby předložil konkrétní plány pro pásmo Gazy „den poté“.

Gantz odložil očekávanou rezignaci o den po nečekaném vysvobození čtyř izraelských rukojmích při operaci, při níž podle ministerstva zdravotnictví v Gaze zahynulo 274 lidí a dalších 698 bylo zraněno. Odstoupení jeho strany znamená také odchod Gadiho Eisenkota, generála Izraelských obranných sil (IDF) a pozorovatele válečného kabinetu.

„Netanjahu nám brání v postupu směrem ke skutečnému vítězství,“ řekl v neděli večer v televizním projevu. „Z tohoto důvodu dnes s těžkým srdcem, ale z celého srdce, opouštíme mimořádnou vládu.“

Gantz také vyzval Netanjahua, aby stanovil datum voleb, a dodal: „Nedovolte, aby se náš národ roztrhl.“

Tento krok nepředstavuje pro Netanjahua bezprostřední hrozbu, neboť premiér stále ovládá většinovou koalici v parlamentu. Ovlivňuje však respekt izraelské vlády na mezinárodní scéně; Gantz je oblíbený ve Washingtonu, kde byl považován za užitečnou brzdu Netanjahua, a jeho nepřítomnost znamená, že premiérovi krajně pravicoví spojenci budou mít nyní pravděpodobně větší vliv na trajektorii války v Gaze a rostoucí hrozbu války s Hizballáhem v Libanonu.

Extrémistický ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir již požádal Netanjahua o Gantzovo místo ve válečném kabinetu.

Netanjahu se v návaznosti na Gantzovo oznámení  prohlásil na Twitteru, že je čas „spojit síly“, a ne skončit.

Vůdce izraelské opozice Jair Lapid prohlásil: „Nastal čas nahradit tuto extrémní a bezohlednou vládu vládou rozumnou, která povede k návratu bezpečnosti pro občany Izraele, k návratu unesených, k obnově izraelské ekonomiky a mezinárodního postavení,“ dodal.

Netanjahu a jeho ministr obrany Joav Gallant jsou jediní dva zbývající členové válečného kabinetu a také se často neshodnou. Premiér nyní údajně zvažuje zrušení válečného kabinetu a návrat k dřívějšímu modelu, kdy se bezpečnostní otázky nejprve projednávají na omezeném fóru a teprve poté se předkládají na pravidelných zasedáních vlády, na nichž se žádá o souhlas ministrů.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1638

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024