O "neviditelných" okupantech a dalších mystériích

17. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut
  • V naší rodině se vypráví řada historek o srpnu 1968. Asi nejzajímavější se týká matky, která v létě osudného roku spolu se svým bratrem jeho novou škodovkou vyrazila na dovolenou do SSSR. 

Zpětně si oba vzpomínají, že hned za slovenskými hranicemi vlastně narazili v lese na schované sovětské vojáky. Samozřejmě se jednalo o budoucí účastníky Operace Labe, v jejímž rámci později do ČSSR vtrhlo půl milionu uniformovaných obránců Varšavské smlouvy.


Zajímavé na celé věci je, že oba cestovatelé v té době, podle vlastních slov, nevěnovali ozbrojencům v lese nikterak významnou pozornost. Souviselo to zjevně s faktem, že kromě několika málo varovných hlasů (často postihovaných) v tehdejším Československu vesměs nikdo nechtěl o hrozící invazi byť jen hovořit.

(Pozn. JČ: Jako pamětník musím upozornit, že se před invazí v Československu o možnosti sovětské okupace samozřejmě hovořilo, i když nepříliš moc, to má Karel Dolejší pravdu. A nikdo za to trestán proboha nebyl, představa, že by byl během Pražského jara, které se naprosto vyžívalo ve svobodě projevu, někdo za něco, co řekl, trestán, je absurdní,.  Ale právě po schůzkám Dubčeka s Brežněvem v Čierné nad Tisou 29.7. 1968 a pak v Bratislavě 3. srpna došlo ve veřejném diskursu k všeobecné úlevě, že k invazi nedojde. Důkaz, že obava z invaze ve veřejnosti byla a hovořilo se o ní, je i v tomto poněkud frivolním článku Pavla Kohouta, který na dotaz občana, co by se mělo dělat, pokud dojde k invazi, řekl, že by lidi měli dělat, jako že si toho nevšimli.)

(Pozn. KD: Generálplukovník Václav Prchlík 15. července 1968 vystoupil na tiskové konferenci s kritikou protahovaného stahování sovětské armády z čs. území po skončení cvičení Šumava.  Dále vyjádřil některé výhrady k fungování Varšavské smlouvy.  Poté byl na sovětský nátlak odstraněn z funkce vedoucího 8. oddělení KSČ, kde pracoval na nové čs. vojenské doktríně, a falešně obviněn z vyzrazení utajovaných skutečností. - Československo zůstalo i během Pražského jara pouhým sovětským vazalem.)

Bylo ovšem dostatečně známo, že Sověti už vojensky potlačovali nepokoje ve východním Německu, i že vpadli do povstavšího Maďarska. Bylo by jen logické očekávat obdobný vývoj také v našich končinách. Podle historiků se čs. vedení snažili výslovně varovat osobnosti tak různé, jako János Kádár nebo Josip Broz Tito. Marně.

Jestliže v hloubi duše zcenzurujete samotnou myšlenku, že by se k vám "spojenci a osvoboditelé" mohli zachovat nepřátelsky, prostě proto, že jste se podvědomě rozhodli si ji vůbec nepřipustit, nepomůže ani když v lese zahlédnete budoucí okupanty. A tak nakonec generální tajemník, dítě rodiny, kterou komunisté podvodnými sliby vylákali do SSSR a během "budování ráje" okradli o veškerý majetek a úspory, s pláčem pokřikuje: "Tohle udělali mě!"

Jsou zkrátka situace, kdy ani ta nejočividnější fakta nedokážou lidi přesvědčit, protože odporují uklidňujícím předsudkům, na nichž se až příliš lpí.

Jak se říká v Rusku: Čím míň víš, tím líp spíš. 

***

K hranicím Ukrajiny začaly o víkendu přijíždět už i jednotky vypravené z Primorského kraje Ruské federace, v tomto případě z Vladivostoku vzdáleného přes 6 500 km od místa, kde byl vojenský vlak (v Rusku běžně označovaný "ešalon") v neděli natočen. Tato konkrétní jednotka, 155. brigáda námořní pěchoty, už ale v minulosti na Ukrajině byla nasazena. Stejně jako některé jednotky z Burjatska, které jsou rovněž na cestě.

Pokud vláčíte bojovou techniku týden na druhý konec největší země světa, je myslím poněkud nepravděpodobné, že se tam později přisunutí vojáci k ní přidělení budou věnovat například geocachingu. Ale úplně vyloučit to samozřejmě nemohu.

A jsme u dalšího bodu. O víkendu se také vůbec poprvé - a hned v ne úplně zanedbatelném množství - objevily snímky a videa ruských záložníků mobilizovaných ve Východním vojenském okruhu. Přítelkyně a rodiny je doprovázejí na vlak a loučí se s nimi, než odjedou na západ. Původně si analytici mysleli, že záložníci byli povoláni jen proto, aby převzali od profesionálních vojáků přesouvaných do ukrajinského pohraničí ostrahu objektů a podobné rutinní úkoly. Ruská vláda totiž rodinám standardně slibuje, že špatně vycvičené záložníky nepošle do první linie. Tento slib už ale v minulosti několikrát porušila. Může být, že k tomu dojde i tentokrát, protože muži, kteří se v dojemných scénách loučí s blízkými, se mají účastnit přesunů na dlouhou vzdálenost... Ale třeba si jenom jedou zahrát do Běloruska gorodky.

Jestliže jsme počátkem ledna na sociálních médiích poprvé viděli snímky navagónovaných těžkých 203 mm samohybných houfnic 2S7 Pion, nyní sledujeme i přesun nejméně dvou oddílů balistických raket 9K720 Iskander-M. To co mají obě zmíněné informace společného je fakt, že zachycené zbraně tvoří součást armádního organizačního stupně. V pohybu tedy nejsou žádné izolované praporní bojové skupiny (relativně samostatné taktické jednotky o 600-900 mužích, které tvořily páteř ruských intervenčních jednotek v zimě 2014/2015), ale celé ruské armády. - Ale třeba jedou tyto rakety na norskou hranici plašit nevychované trolly močící směrem k ruské hranici...

Na Krymu byl o víkendu zaznamenán hromadný přílet ruských bojových vrtulníků. Analytici předpokládají, že takové přesuny patří do velmi pozdní fáze ruských válečných příprav, kdy do zahájení bojových operací zbývá maximálně týden nebo dva. - Ale třeba jen kouzelník přiletěl krokodýlu Geňovi promítnout kino zdarma a přivezl dárkem hromadu eskym...

Pokud vás náhodou informace tohoto typu zajímají hlouběji, nadšenci už vyrobili speciální volně šiřitelné aplikace za účelem sledování pohybů ruských jednotek, jako například tuto, nebo případně tuhle.

Pokud vás zajímá analýza snímků ruských základen a shromaždišť bojové techniky získaných komerčními satelity a podobné záležitosti, hledejte například tady. Aktualizace je méně častá, ale zato vše přepečlivě ověřeno.

***

Je samozřejmě pravda, že z pohybů vojenských jednotek nelze úplně přímočaře odvodit přesné záměry těch, kdo vydávají příslušné rozkazy. Molodci za Čiernou pri Čope v roce 1968 mohli docela určitě jít se samopaly třeba jen na houby. Stejně tak nemůžeme na sto procent vědět, jaké budou úkoly současných ruských dovolenkářů.

Důležité běžně používané ruské slovo je "кошмарить". Pochází ze zločineckého žargonu, z prostředí tzv. vorů v zakoně. Pokud někdo "košmaří" (můžeme si výraz dočasně počeštit a po válce ho zase zahodit...), týká se to snahy masivně zastrašit druhého, udělat mu ze života noční můru. Protože má současné Rusko - na rozdíl od Gorbačovova SSSR - takřka nulovou "měkkou moc", spoléhá plně na zastrašování, jehož výsledky pak považuje za projevy respektu.

Jenomže Moskvu na podzim viditelně překvapilo, že její vojenské přesuny vzbudily v zahraničí takový zájem. Evidentně bylo očekáváno, že po jarní zkoušce už budou západní zpravodajské cykly unaveny zprávami o ruských jednotkách v ukrajinském pohraničí (které mimochodem ani tehdy kompletně neodjely, obtížně přepravitelné vybavení na rozdíl od personálu zůstalo namístě).

Také, jak už jsem napsal jinde, nejspíše nebudete nikoho zastrašovat snímky houfnic zavedených v roce 1938 nebo mobilizovaných parních lokomotiv. Obojí spíše dokumentuje rozsah ruské mobilizace než snahu udělat dojem.

Ale kdo ví. Třeba nakonec veškerou tu válečnou techniku v pohybu spolu s kontraktniky, morpěchy, VDV i záložáky svezou do Bělgorodu - a s obrovským ohňostrojem tam otevřou výstavku úspěchů ruského národního hospodářství...


Dodatek: Běloruský diktátor Lukašenko dnes oznámil "mimořádnou prověrku připravenosti" běloruských ozbrojených sil provedenou ve spolupráci s Ruskem. - Faktická běloruská mobilizace je také jedním z indikátorů blížící se invaze na Ukrajinu, na který analytici čekali. - Možná ale mobilizovaní budou ve skutečnosti pouze trénovat hru na dudy, které jsou tradičním běloruským národním nástrojem, zatímco Rusové nikdy dudy neměli. Kdo by to jen mohl vědět? 

1
Vytisknout
13917

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2022