PŘEDČASNÉ VOLBY:

Voličská alternativa, nebo jen dobře prodaný obal?

5. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 14 minut

O hlasy českých občanů se budou v předčasných volbách 2013 ucházet celkem dva zřejmě nejvýraznější "nové" politické subjekty: Babišovo ANO, bude líp a Strana práv občanů-zemanovci, charakterizovaná blízkostí k prezidentu Miloši Zemanovi.

Bezpochyby by české politické scéně pomohlo oživení vznikem nějaké stabilní a opravdu nové(á) politické(á) hnutí, které(á) by opravdu rozvířilo(a) stojaté vody místní kartelové politiky.

Blízká poradkyně prezidenta Assada

Americká agrese proti Sýrii je protiprávní a neopodstatněná

5. 9. 2013

čas čtení 7 minut



Jon Snow: Nyní se vraťme do Sýrie, kde je ve studiu Bouthaina Shaaban, velmi blízká poradkyně prezidenta Assada. Paní doktorko, děkujeme, že jste si na nás dnes večer udělala čas. Očekáváte vy v Damašku, že americký Kongres bude hlasovat pro vojenský zásah v Sýrii?

Před summitem v Petěrburgu: Papež František vyzývá k mírovému řešení konfliktu v Sýrii

5. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před summitem skupiny G20 v Petěrburgu napsal papež František, který se o víkendu bude modlit za mír v Sýrii a rozjíždí diplomatickou iniciativu zaměřenou k tomuto cíli, osobní dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Mimo jiné v něm uvádí:

"Lídři G20 nemohou zůstat lhostejní k dramatické situaci milovaného syrského lidu, která trvá příliš dlouho, a dokonce existuje riziko, že přinese větší utrpení hořce zkoušenému regionu, který potřebuje mír. Přítomným lídrům, jednomu každému z nich, adresuji upřímnou výzvu, aby pomohli najít cestu k překonání konfliktních pozic a odložení marné snahy o vojenské řešení. Spíše ať je tu obnovený závazek hledat s odvahou a odhodláním mírové řešení cestou dialogu a jednání [zainteresovaných] stran, jednomyslně podporované mezinárodním společenstvím."

Deset procent britských školáků pravidelně hladoví

5. 9. 2013

čas čtení 1 minuta



V Británii byly ve středu zveřejněny šokující nové statistiky z celé řady zdrojů. Vyplývá z nich, že v mnoha oblastech Británie nedochází ani k mírnému hospodářskému oživení. Z nových údajů britského statistického úřadu vyplývá, že ve třiceti procentech domácností v Glasgow nemá žádný člen rodiny zaměstnání. V Liverpoolu je tak postiženo 28 procent rodin. V centrálním Walesu je to 26 procent rodin. Z jiného průzkumu vyplývá, že 20 procent britských zaměstnanců vydělává méně, než je životní minimum. Téměř 79 procent zaměstnanců britských škol vyjádřilo v průzkumu přesvědčení, že žáci přicházejí do škol hladoví, bez snídaně. Podle videodeníků 2500 dětí školního věku dostává deset procent britských dětí každý den jen polovinu kalorií, které potřebují k zdravému vývinu, protože rodiče nemají peníze na jídlo pro ně, informovaly Channel Four News.

Pozn. JČ: Jakpak si asi vedou české děti z chudých rodin. A zjišťuje to někdo?

Na českých školách určitě nikdo nesleduje, jestli některé děti hladovějí

5. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Na českých školách určitě nikdo nesleduje, zda děti hladovějí či ne. Myslím oficiálně, píše Jana Karvaiová. Ovšem pokud učíte ve třídě, znáte děti a jste jen trochu všímaví, najdete děti, které mohou splňovat kritéria "hladovění". Jde spíše o to, že děti i z rodin, kde zrovna není nouze o peníze, jedí strašně. Ráno nesnídají, protože "není čas" (ještě musí na facebook). K svačině dostanou peníze - cola, brambůrky, tyčinky,sladkosti. Nic jiného si většinou nekoupí. Školní jídelny u nás fungují dobře, ale již od 6. ročníku je děti postupně přestávají navštěvovat (i přes protesty rodičů) a chodí do fastfoodů či vietnamských bister a zde konzumují ty jejich dobroty. Odpolední sváči většinou nemají a večeře bývá typu "švédská lednička".

Hladové děti jsem zažila už i za socialismu.Řekla bych, že v současnosti je jich stejné množství. Většinou jsem to řešila rozdáním svačiny z rodinného nákupu a když se to opakovalo, hlášením sociálce.

Pokud se u nás rozhlédnete po těch opravdových "sockách" - promiňte ten výraz - tak většinou jsou ty děti celkem tlusté. Je to tím, že konzumují to nejlevnější jídlo, které si mohou dovolit - rohlíky, chleba, jakosalámy, jakosýry, bůček, spousta příloh, žádné maso. Žádná zelenina a ovoce. Ale na sladkosti je vždy. Je zajímavé, že lidé nemajetní svačiny a obědy dětem kupují jako hotovky (stejný problém je v Británii, také tam existuje problém, že děti se stravují špatně, ovšem televizní kuchaři - celebrity vedou kampaně, aby děti jedly nejméně pět kusů ovoce a zeleniny denně, atp., to se jim neustále vštěpuje i ve školách, pozn. red.)

Pokud bychom narazili na dítě, které je zjevně hladové, máme dobrou spolupráci s OSPOD a ti to musí řešit. Jak, to se musíte obrátit na ně.

Škola, ač je to paradox, vychovává blbce

5. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 7 minut

Vycházejme ze základního poznatku -- osobnost ve škole překáží, proto vychovává stádo. Pokud ve stádě začne jeden kus bučet, rozbučí se časem celé stádo. Proto je dítě neustále umlčováno a trestáno. Trestá se vědomostmi, vyčleňováním ze stáda a stigmatizováním. Pokud kantor nezvládá svou roli, napíše do žákovské knížky poznámku, kde se dovolává pomoci rodičů, kteří snad dítě zlomí tím, že mu dají zaracha, výprask nebo na dobu neurčitou zakážou dítěti počítač či televizi.

Nemocnice Vyškov: Máte podezření na akutní infarkt, pro nás je nejdůležitější, zda jste zaplatil za parkování

4. 9. 2013 / Daniel Sterzik

čas čtení 14 minut

Tatík jel ráno na montáž, už je mu šedesát, život na něj pomalu doléhá a po cestě se mu udělalo nevolno - tlak na hrudi, začaly mu mrtvět prsty. Patřičně se vyděsil, o to větší tlak měl na hrudi a o to víc necítil ruce, ale protože to neměl daleko k nemocnici, pomaličku dojel na vrátnici a požádal o pomoc. Kde má zaparkovat a kam k doktorovi.

Vrátná sice doktora nezavolala, ale zato ho poučila, že v areálu nemocnice se parkuje za peníze a pokud chce, může si zaparkovat venku na narvaném neplaceném parkovišti. Koho zajímá, že necítíte ruce a bojíte se infarktu... pořádek musí být. Tatík odmítl jakkoliv couvat, otáčet se s autem a hledat místo k parkování. Zajel tedy dovnitř a hned za vrátnicí měl řadu parkovacích míst zcela prázdných, určených pro doktory.

Neberu léky, protože na ně nemám

5. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Připojuji se k vašemu vidění problémů s tzv. regulačními poplatky ve zdravotnictví, pane Čulíku, píše Helena Filipová. V době, kdy tyto poplatky neexistovaly, tak jak fungovalo zdravotnictví? Já vím, že není nikde peněz nazbyt, ale tady se v průběhu "demokracie v ČR" vědomě devastovalo nejen zdravotnictví, ale hlavně průmysl, zemědělství, sociální sféra (kde jsou miliony na důchodovém zabezpečení, které se doslova rozkradly).

A dnes ministr Holcát pláče nad tím, že pokud by se tyto poplatky snížily nebo nedej Bože zrušily, tak snad zdravotnictví zkolabuje.

Víte, já jsem důchodkyně, celý život jsem při třech dětech pracovala a dnes se při desetitisícovém důchodu bojím onemocnět. A to pominu tu skutečnost, že dnes, abych poplatila vše, co musím, aby mně neodstřihli plyn, elektřinu apod., tak nejsem schopná si zajít k lékaři, aby mně předepsal nutné léky, v hodnotě cca 600 Kč. Tak je jednoduše neberu, protože na ně nemám. Ale nějak se to musí vyvojákovat. V životě jsem přestála takové problémy, z kterých jsem se musela sama vysekat, že mě toto jen tak psychicky nepoloží. Spíše tak zdravotně. Zdravím vás.

Pozn. JČ: Bude někdo někdy v ČR zjišťovat, kolik občanů nechodí k lékaři a nekupuje si léky, protože na ně nemá, a jaký to má dopad na jejich zdraví a úmrtnost? Kdy se tím budou zabývat "mainstreamová" média?

Když mi letos v dubnu zemřela v Praze maminka, dostavil jsem se k jejímu ošetřujícímu lékaři. Ten mi sdělil: "Vaše matka zemřela. A tady máte účet za její pobyt v nemocnici. Ten bezodkladně uhraďte." Byl to jeden z nejobscénnějších zážitků z České republiky z poslední doby.

Hulvátství je v Česku normou

5. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

V roce 2002 jsem byl týden hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Byla to moje první (a bohudíky i poslední) zkušenost tohoto druhu. Protože jsem vykonával advokacii a musel denně dost věcí telefonem vyřizovat, potřeboval jsem na to určité podmínky. Například být sám. Z toho důvodu jsem si vzal "nadstandardní" pokoj.

Nadstandardním pokojem, jak se ukázalo, byl malý kamrlík hned vedle místnosti, kde byl příjem pacientů. Ve dne to moc nevadilo, ale v noci tam bylo dost hlučno. Okno, jak jsem byl poučen poté, co se mi ho nepodařilo otevřít, se neotvírá, protože je staré a když se otevře, nedá se pak lehce zavřít. Jelikož se mi nechtělo být v nevyvětrané komůrce, tak jsem denně prováděl cviky s otevřením a zavřením velkého okna a časem jsem ty zatuhlé panty rozhýbal. Na pokoji jsem měl malý televizor, rozbité rádio a telefon. Telefon nefungoval hned, trvalo den, než jej zprovoznili.

KANADA

Parkovací poplatky u nemocnic jsou zřejmě protizákonné

5. 9. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 2 minuty

Se zájmem sleduji informace o tom, jak se kde platí za zdraví. Většina nemocných i jejich návštěvníků v nemocnicích platí v Kanadě vysoké poplatky za parkování u nemocnice. V blízkém okolí nemocnic je záměrně zakázáno parkovat. Budova, v níž pracuji, je právě naproti nemocnice, a tedy si velice bedlivě hlídá svá parkoviště. Nejednou se mi v minulosti stalo, že po tom parkovišti chodili bezradně staří lidé, jejichž auto bylo odtaženo, píše Miloš Kaláb.

Co znamená odklad útoku na Sýrii pro režim Bašára Asada?

5. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Když Spojené státy o víkendu odložily útok na Sýrii, poskytly tím Rusku čas vyslat do Středomoří několik válečných lodí. Ačkoliv je extrémně nepravděpodobné, že by se tyto lodě snažily zabránit pěti torpédoborcům třídy Arleigh Burke v ostřelování syrských cílů střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, mohou plnit jiné úkoly, a nikoliv nedůležité.

Co se odehraje na summitu v Petrohradě?

5. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Aspoň podle zasedacího pořádku se snaží Rusové, aby se Obama a Putin nepoprali, píše v deníku Guardian Ian Traynor. Na čtvrteční recepci v říšském Konstantinově paláci v Petrohradu byl zasedací pořádek přepracován, aby mezi Putinem a Obamou sedělo nejméně pět dalších politiků. "Putin má nahrbené držení těla, vystupuje jako znuděný školák v poslední lavici ve třídě," tak ho charakterizoval Obama. "Pracujeme, o některých otázkách se hádáme. Jsme lidi. Někdy se jeden z nás rozčílí," řekl Putin.

Před petrohradským summitem G20 se měl konat rusko-americký summit. Ten byl kvůli Snowdenovi zrušen. Stalo se to poprvé za posledních padesát let.

Kerry: Arabské země nám za invazi zaplatí

5. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministr zahraničí USA John Kerry během středečního kongresového slyšení k syrské krizi oznámil, že arabské země nabídly platbu za americkou invazi do Sýrie, která by svrhla prezidenta Bašára Asada.

Na dotaz poslankyně Ileany Ros-Lehtinenové, kolik jsou ochotny zaplatit, Kerry odpověděl, že nabízejí pokrytí nákladů v plné výši.

"Fakticky, některé z nich řekly, že pokud Spojené státy jsou připraveny udělat celou věc tím způsobem, jako předtím na jiných místech, ponesou tyto náklady," řekl Kerry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Čechy: atmosféra neotesanosti, tuposti a podlosti

5. 9. 2013 / Jiří David

čas čtení 3 minuty

Udělal jsem jednoduchou záměnu v textu Thomase Bernharda (k rakouskému národnímu svátku 1977): místo Rakouska jsem dal Čechy a nestačil se divit, jak moc se nám to podobá a jak i čas vůbec nic nezastřel (naopak!), posuďte sami, píše umělec Jiří David:

Změní volby situaci ve státě k lepšímu?

5. 9. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 3 minuty

Jen důsledná účast většiny občanů, jejich paměť na ty, co způsobovali dlouhodobě škody veřejnosti a výběr alespoň těch stran a osob, které byť částečně a stále hájí zájmy řadových občanů, má šanci situaci po volbách alespoň částečně zlepšit.

Tuto otázku jsem si položil několikrát. Bohužel mi zatím vždy vyšla odpověď "nejspíše ne"! Každý si jistě položí otázku -- proč? Podívejme se na současnou a minulou atmosféru v politice a ekonomii naší země.

Důvod zájmu více jak 80% obyvatel této země prosadit předčasné volby byl dán jejich stále se zhoršující situací. Naproti tomu ti, co se podíleli na rozkradení tohoto státu, ať již v minulosti (divoká, kupónová privatizace), nebo v posledních letech, stále více bohatli, korumpovali, lobbovali a pokračovali v rozkrádání státního majetku. Kdo jim to umožňoval? Především politici a to převážně z pravicových stran (ODS, TOP 09 a různí přeběhlíci).

Mýty neoliberální ekonomiky

5. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Je tomu už více jak 30 let co Ronnie Reagan a Margaret Thatcher v dobré víře a pod vlivem svých tržně fundamentalistických poradců nastartovali neoliberální hospodářskou politiku. Metody, postupy a hodnocení na základě neoliberální ekonomiky ovšem nefungují a nemohou fungovat. Důkazem je řadu let nekončící celosvětová hospodářská recese a v některých regionech i krize. Je to zásadně z toho důvodu že dva hlavní pilíře neoliberální ekonomiky tržních fundamentalistů jsou mýty a bludy a tudíž na nich založené metody a postupy hospodářské politiky nemohou a nebudou nikdy fungovat. Je třeba široké veřejnosti jasně a stručně vysvětlit proč neoliberální ekonomika uplatňovaná zdejší pravicí, naposledy trojkoalice, nemůže zastavit jakoukoliv stagnaci, recesi a vyvést zemi z krize. Před podzimními předčasnými volbami je to mimořádně důležité, míní Jan Hekela.

Jak někteří čeští podnikatelé prostě nejsou schopni uchopit příležitost

5. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

To, že se v Adršpašských skalách odmítají přijímat polské zloté, přestože je tam drtivá většina návštěvníků z Polska, není ani tak o českém nacionalismu, jako spíše o neschopnosti podnikat. Zde jsou provozovatelem skal Technické služby Adršpach, s.r.o., ve vlastnictví obce Adršpach, píše Martin Veselý.

Posuďte dva jiné příklady z místa:

a) v Teplicích nad Metují (1km od vstupu do skalního města) byly předloni 2 potravinové obchody, soukromé, oba nebyly ochotny přijímat zloté (ani karty) a tím jim utíkaly tržby od polských turistů (celý autobus si nic nekoupil) no a loni tam přibyl třetí - polský obchod, přijímá koruny i zloté.

List New York Times zcenzuroval článek o izraelské lobby požadující intervenci v Sýrii

4. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 2. září list New York Times publikoval na svém serveru článek Jackie Calmesové a Michaela Gordona pojednávající o masivním lobbingu proizraelské organizace AIPAC za intervenci v Sýrii. V úterním tištěném vydání se text objevil v "upravené" verzi, z níž byly všechny zmínky o AIPAC odstraněny a nahrazeny citátem izraelského prezidenta Šimona Perese, který vyjadřuje podporu Obamově úsilí prosadit intervenci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Negativní vize budoucnosti

4. 9. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

U vizí nepožadujeme vůbec žádnou reálnost. Přesto dobře víme, že realita vize často překonává. Za klasický příklad nám obvykle slouží Jules Verne. Novodobým případem může být naše privatizace, která překonala všechny naše představy a zkolektivizovala, rozkradla a rozprodala všechno, co šlo i nešlo.

Zbraně hromadného ničení, "nekonvenční zbraně" a jazyk války

4. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Píše se také o tom, že možná hlavním účelem útoku na Sýrii je vyslat signál úplně jinému hráči: Íránu. To neznamená, že se chystají psát na bomby nějaké zprávy, to by bylo k ničemu, protože by ty zprávy po výbuchu bomb byly nečitelné. Znamená to bombardovat Sýrii jako varování Íránu, že Spojené státy nedopustí, aby Írán vyvíjel své vlastní "nekonvenční zbraně". To zní opravdu chytře. Je jen škoda, že bombardovat určité lidi proto, aby to udělalo dojem na jiné lidi, to je víceméně definice terorismu.

Pro moderní americkou kulturu, která je založena na náboženství neustálého vykolejování a neustálých inovací, je podivné, že "nekonvenční zbraně" jsou odsuzovány, píše v deníku Guardian Steven Poole. Zdá se, že v oboru zabíjení lidí je originální uvažování nepřijatelné. A tak temné zneužívání výrazu "nekonvenční zbraně" se v posledních dnech stalo jedním z rétorických leitmotivů argumentu, že by západní mocnosti měly zaútočit na Sýrii. Pokud na Sýrii nezaútočíme, uvedl Barack Obama, dovolíme "syrskému prezidentu Assadovi, aby mu prošlo vraždění dětí nekonvenčními zbraněmi".

Hrozba Západu zaútočit na Sýrii je idiotské gesto

4. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Důvodem, proč je útok na Sýrii na obou stranách Atlantiku tak nepopulární, nemá nic společného s neoimperiální arogancí, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Důvodem je, že je to špatný nápad. "Potrestat" diktátora za to, že vraždí vlastní lidi, prostě zavražděním dalších jeho lidí, se zdá být víc než kruté. Také je to stupidní. Nevede to nikam.

Veřejné mínění je možná špatný rádce pro detailní politiku státu. Avšak veřejné mínění se muselo vyrovnat s dvěma dlouhými válkami a obě dopadly špatně. V důsledku toho jsou vedoucí politikové v Londýně a ve Washingtonu (a možná i v Paříži) dostatečně nervózní na to, aby předali rozhodování svým parlamentům. V Británii bylo výsledkem odmítnutí.

Přestane česká "pravice" posunovat Českou republiku na východ?

4. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Abych parafrázovala slova Miroslava Kalouska a další politiky TOP 09: Tyto volby budou o tom, jestli voliči konečně odmítnou, aby jejich pravicoví politici udržovali Českou republiku svojí argumentací na postkomunistickém Východě, nebo jestli se z ní konečně stane demokracie západního typu, kde dochází k výměně moci bez hysterie. Nejsem tím nekritická k levicovým politikům, ale argumentační schémata tohoto typu jsou opravdu typická pro českou pravici, píše Veronika Sušová-Salminen.

Podrobnosti ZDE

Putin varoval Spojené státy před vojenským zásahem v Sýrii: "Máme své plány"

4. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Vladimír Putin varoval USA před vojenskými akcemi v Sýrii. Uvedl, že Rusko má "plány", jak by reagovalo, pokud by k vojenskému zásahu došlo.

Americký prezident Barack Obama poprvé prezentoval v rámci kampaně Bílého domu získat na svou stranu skeptiky v Kongresu své plány na americké vojenské akce jako součást širší strategie, jejímž cílem je svrhnout Bashara al Assada.

Politikům nevadí, že náklady na zdravotnictví uvalují na nejslabší a nejchudší členy společnosti

4. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zrušení i další omezování poplatků připraví nemocnice o další peníze

Vláda proto teď přemýšlí, co s poplatky udělá. Mnoho možností nemá a ČSSD to dobře ví. "Bude volit mezi tím, že nebude žádný poplatek, anebo alespoň nějaký. Na počtu dnů, za které se bude platit, myslím, nakonec trvat nebudou," je přesvědčen předseda sociálnědemokratického senátního klubu Petr Vícha. Ministru [zdravotnictví] Holcátovi se požadavek [zrušit poplatky] nelíbí. "Já s tím určitý problém mám," řekl a vyčíslil, že poplatky loni přinesly do zdravotnictví 5,5 miliardy korun. "Akceptujeme, že se sníží dávka na 60 korun, ale kdyby se to limitovalo ještě dále 30 dny, ztráty budou dost výrazné a zisk malý," dodal.

Zdroj: ZDE

Je naprosto obscénní, pane Holcáte, vydělávat na zdravotnictví vydíráním starých, chudých a nemocných lidí. V nemocnicích jsou především důchodci. Jen opravdu hnusná vláda financuje zdravotnictví vydíráním starých, nemocných a chudých lidí. Ve skutečném kapitalismu, ve Velké Británii, se v nemocnicích žádné poplatky neplatí. Za recepty se vůbec neplatí ve Skotsku, v Anglii jsou od platby za recepty osvobozeny:

  • osoby, které dosáhly věku 60 let
  • osoby mladší 16 let
  • osoby ve věku 16-18 let, pokud jsou tu studenti
  • těhotné ženy, ženy do jednoho roku po porodu, ženy s certifikátem osvobozujícím je od placení poplatku
  • osoby s určitým chronickým onemocněním, jimž byl vydán certifikát osvobozující je od placení poplatku
  • osoby v nemocniční péči
  • osoby, které dostávají nějaký druh sociální nebo důchodové podpory a jejich partneři

Protože slušná společnost neuvaluje své náklady na své nejslabší a nejnemohoucnější občany. Je to hanba.

K poplatkům ve zdravotnictví

4. 9. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 2 minuty

Struktura poplatků se mění, ale přibližně jde o částku 300 milionů v nemocnicích za hotelové služby o asi miliardu u ambulantních specialistů a o asi miliardu u lékáren. To číslo 5,5 se mi zdá poněkud nadsazené a zřejmě bude zahrnovat i částky refundovaně Středočeským krajem a poskytované odpuštění poplatků některými řetězci.

Hra o školství

4. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Tři D jako symbol

Jedním ze základních indikátorů stavu společnosti je kromě úrovně sociálního a zdravotnického systému kvalita systému vzdělávacího.

Kabinet Petra Nečase reprezentovaly tři strany (později čtvrtý subjekt, který se odloupl z jedné ze tří parlamentních stran, aby fungoval bez opory v podobě demokratických voleb, zato s novým politickým programem, o němž voliči nerozhodovali): ODS, TOP09 a VV. Každá z těchto stran měla minimálně jednoho politika, jehož můžeme považovat za symbol způsobu vládnutí. Hned na začátku (ne)fungování Nečasova kabinetu zacloumala jeho stabilitou korupční aféra ministra životního prostředí, P. Drobila (ODS). Rozkladem sociálního systému s podezřením na "malou domů" proslul pro změnu ministr J. Drábek (TOP09). Třetím "D", jež může sloužit jako symbol trojkoaliční vlády, je potom exministr školství, J. Dobeš (VV).

Liečba Šmajsom

4. 9. 2013 / Jozef Lysý

čas čtení 14 minut

Ak si neporadíme so svojou kultúrou, so samými sebou, prestaneme byť ľuďmi. Možnože pred Šmajsom by stačilo ešte povedať Európanmi. Evolučná ontológia je však koncept, ktorý nemá takéto bariéry, prekonáva ich.

Chcete vydělat na válečných konfliktech?

3. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Spam, který dostaly Britské listy:

Chcete vydělat na válečných konfliktech? Teď je přesně čas začít jednat. Jakmile zaútočí Spojené státy na Sýrii, stoupnou ceny akcií ropy, stejně jako akcie MONARCHY RESOURCES, INK. Začněte vydělávat dolary!!! Úterý 3. září 2013.

Do you wish to earn money on armed conflicts? It's right time to get this done. As soon as the US takes military action against Syria, oil prices will rise as well as MONARCHY RESOURCES, INC. (M O N_K) share price. Start making $$$ on Tue, Sep 3rd, 2013, buy M O N_K shares.

29087

Z pár procházek po Čechách:

Asi to opravdu neumíme

3. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Navštívil jsem v minulých několika dnech pár míst především ve východočeském (Královéhradeckém) kraji. Což o to, česká země je krásná, možná jsou problémem jen někteří její obyvatelé. Asi naštvu čtenáře, ale nemohu si pomoci: chybí nám systematičnost, strategické uvažování, praktičnost a pragmatismus. Vládne východňárství a tupost.

1. Proč je nutné u pokladny do skalního města v Adršpašských skalách (asi 5 kilometrů od polských hranic, 95 procent turistické klientely) štěkat nápisem na polské turisty (jichž je v tomto místě opravdu drtivá většina, bez Poláků by mohli Adršpašské skály klidně zavřít): PŘÍJÍMÁME VÝLUČNĚ JEN ČESKÉ KORUNY, PRO VÝMĚNU PENĚZ SLOUŽÍ SMĚNÁRNA!! Co je to za debilní nacionalistickou aroganci?

Teplicko-adršpašsko - krásný, ale zanedbaný region

3. 9. 2013 / Zdeňka Petáková

čas čtení 3 minuty

Posílám pozdrav a pár slov v návaznosti na vaše poznámky o Teplicko- Adršpašsku, kde jsem shodou náhod trávila letos pár dní, píše Zdeňka Petáková. Pokládám Teplicko- Adršpašské skály za nejpůsobivější krajinu, kterou lze v ČR spatřit. Tomu opravdu neodpovídá technické a kulturní zázemí místa, jak se zmiňujete.

Myslím, že jde o oblast těžce zasaženou odsunem, takže, odhaduji, lidé, kteří tu žijí, jsou obvykle potomci těch, co přišli po odsunu. Taky jsme se setkali s jistým "buranstvím" -- spíš jde o nějaké takové neuvěřitelně hrubé, hloupé, nedomýšlející "tady je to naše a příchozí nás tedy opravdu moc nezajímají".

A pak, po 89 a nástupu "globalizace", je tu vysoká nezaměstnanost a s ní svázaná apatie nebo snad velká trpělivost a smíření s životem na okraji země, nemotivovanost ke zlepšování, vstřícnosti. To v těch místech přímo řve a podle mého se s tím nedá vcelku nic udělat a ti místní lidé za to moc nemohou.

Rabování památek

3. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 10 minut

Přečetla jsem si článek "Asi to opravdu neumíme". Protože nedaleko Betléma bydlím a Betlém je častým cílem našich odpoledních výletů s dětmi, znám toto místo velmi dobře. Můj otec pracoval u památkářů a Kuks byl jeho pracovištěm 20 let.

Není pravda, že se o tuto památku komunisté nestarali, Kuks se začal opravovat v roce 1968 a od té doby se opravuje stále, v poslední době opět ve větším rozsahu. Kdybyste Kuks viděl v době, kdy ho opouštěly poslední jeptišky, pochopil byste tu hrůzu hrůz. Kuks je srdeční záležitostí Dvoráků i přilehlých vesnic. Viz článek Martina Štrajbla.

O likvidaci kulturního dědictví v Čechách

3. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Cesta se známými z Prahy do Plzně a potom do Strakonic. Dominanta nad Nepomukem, zámek Zelená Hora. "Točili se tam Černí baroni. Pojďme se tam podívat!" Zavřeno! Prý se čeká na rekonstrukci. Po pár kilometrech Oselce. Zámek obklopený anglickým parkem je evidentně ve slušném stavu. Majitelem je kraj. V zámku je Střední odborné učiliště, a proto si jej nelze prohlédnout. Nevadí. Kousek dál jsou Defurovy Lažany. Prý tam je též zámek. Ano -- byl. Musel být nádherný. Vrata vyvrácena, areál je volně přístupný a celý neuvěřitelně zchátralý. Ve vsi u odbočky na Klatovy ještě loni stála boží muka. Zbyl pouze žulový podstavec. Masivní litinový kříž je pryč. Prý ukraden. Zamáčkneme slzu v oku a pokračujeme v jízdě.

Kousek před Strakonicemi na zalesněném vrchu vidíme zříceninu hradu a vedle další zámek -- Střela. Vyjíždíme k němu a je to jasné! Zatlučená vrata, na prostranství před zámkem odpadky, injekční stříkačky, prezervativy, píše čtenář Zdeněk Horák.

V západních Čechách to umíme

3. 9. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Udělejte si příští výlet do západních Čech, třeba do kláštera v Kladrubech, píše František Řezáč.

Je to úchvatná ukázka gotizujícího baroka od Santiniho. Myslím, že můj rodný kraj si počíná lépe, i když je stále co zlepšovat. Nedávno jsme byli na novější naučné stezce na Práchni a okolí u Horažďovic. I v této erz-české krajině, kam se cizích turistů dostane málo, je na naučných tabulích text v němčině a angličtině. A orientace vzorná. Tak my jsme teď tady!, ukazovali jsme si na čísla v mapce na každé tabuli, až jsme se tomu smáli...

Od onoho dne vím, že se čmelák zemní řekne latinsky bombus terestris, italsky bomba terestra, což ale zase připomíná Sýrii.

V příhraničí je nejlepší, to bych doporučil i Východočechům, založit (nejen) pro turistiku tzv. mikroregion nebo euroregion. Hu nás sou to Domažlice a Furth im Wald, obojí stojí za návštěvu. Skoro všude po obou stranách hranice dvoujazyčné tabule, že se dá platit eurem samozřejmost. I v Plzni v obchodech kolem dálnice D5. Podobně je tomu v krajině mého dětství, na Chebsku neboli Egerlandu, kde je Euregio Egrensis. Zde vedle dalšího mohou upoutat naučné tabule společného geoparku.

Češi měli historicky blíž k Němcům než k Polákům, ale mohlo by se to zkusit i ve východních Čechách ku prospěchu obou stran.

Okřiknut za dotaz, kde je Zlatovláska

3. 9. 2013 / Pavel Kelly-Tychtl

čas čtení 2 minuty

Děkuji za zajímavý text o turistických "službách" v Britských listech, píše Pavel Tychtl. Ze zkušenosti z Prahy, jižních Čech a Vysočiny, kam pravidelně jezdíme, protože máme nedaleko Tábora chalupu, mohu jen potvrdit Vaše negativní dojmy. Opakovaně se nám stává, že děti jsou na hradech, zámcích, přírodních památkách okřikovány, uráženy a vykazovány. Stalo se nám to například na zámku Červená Lhota, kde se nás čtyřletý syn zeptal mé ženy, kde je Zlatovláska, a mladý, arogantní průvodce nás poté chtěl vyloučit z prohlídky. Psal jsem v této záležitosti Národnímu památkovému úřadu a nikdy nedostal odpověď.

Tahanice o kultovní hospodu stály v Kuksu hostinského život

3. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

K článku pana Čulíka k jeho návštěvě východních Čech. Žiji zde a souhlasím s Vámi. Mohlo by Vás zajímat a ve Vašem článku to chybí. Pokud se vydáte z Adršpašsko-Teplických skal a o zhruba 20 km dále blíže k Náchodu do Bludných skal na polské straně pohraničí, tak se nepotkáte s podobně "kvalitními" službami. Jak do skal tak třeba do dinoparku poblíž není problém platit českými korunami, a to tam bývá českých návštěvníků menšina. Kurz je pravda při přímé platbě trochu nevýhodnější než směna v kantoru ale zpravidla bývá vstupné i tak levnější než u nás, píše Martin Štrajbl.

Co se týče Kuksu. Za zmínku stojí dvě věci. Pokud někdo pomlouvá rekonstrukční činnost na hospitalu v různých obdobích, tak nyní započala na Kuksu finančně nákladná oprava, která je ale podle slov kastelána, která jsme se mohli dočíst v tisku, první v porevoluční době a že nynější stavební ruch se dá připodobnit poslednímu, který zde byl v 80. letech 20. století. ZDE

Kuks se nechává zchátrat

3. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Protože jsem Hradečačka a znám místa, která jste popisoval v zápiscích z cest po bývalém Východočeském kraji (nějak si za ta léta nemohu zvyknout na nové označení), chtěla bych vám poděkovat za to, jak jste okomentoval některé hrůzy, nešvary a netečnost těch, kteří zodpovídají za to, že např. nemohou Poláci takřka na hranicích platit zlotými, píše Helena Filipová.

V Polsku můžete v příhraničí platit bez problémů českými penězi, ale na každém rohu a v každé příhraniční vesnici je směnárna.

Co se týká Kuksu, je to léta stejný problém. Nechává se to zchátrat, restaurují se jen maličkosti.

Víte, byla jsem se svými známými z Anglie na výletě v Krkonoších a při cestě zpět do Hradce uviděli z auta Kuks jak na dlani. Samozřejmě jsme se tam museli stavit. Styděla jsem se za náš stát, jak zachází s takovou nádherou bez povšimnutí. A to byl i jejich názor.

Německo začne stíhat bývalé strážné z Osvětimi

4. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Představitelé německé justice tvrdí, že 30 bývalých strážců z Osvětimi by mělo čelit trestnímu stíhání. Ministerstvo spravedlnosti spolkové země Bádensko-Württembersko oznámilo, že bylo vyšetřováno 49 strážných z tohoto nacistického vyhlazovacího tábora a 30 jich bude stíháno.

Jak by vypadal skutečně přesvědčivý důkaz, že útok v Gútě spáchal Asadův režim?

3. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pokud má Západ - jak tvrdí - jasné a přesvědčivé důkazy o tom, že chemický útok v Gútě spáchal Asadův režim, měl by být schopen sdělit následující skutečnosti: Která konkrétní nižší jednotka útok provedla, kdo byl jejím velitelem, eventuelně kdo z vyšších velitelů útok nařídil, jakou zbraní byl proveden. (Velení Syrské arabské armády bylo v létě loňského roku výrazně decentralizováno, není však pravděpodobné, že se totéž týká i velitelských struktur dohlížejících na chemické zbraně.) Důkazy by měly být zveřejněny v plném znění, tedy celé originální nahrávky údajné komunikace mezi syrskými veliteli, nikoliv ve formě neurčitých odkazů na utajované primární zdroje, které nikdo neviděl, jak tomu až dosud bylo prakticky ve všech tzv. zprávách - americké, britské, francouzské a vlastně i čerstvé německé, z níž se pouze v jediném odstavci cituje údajné telefonické vyjádření jednoho z velitelů libanonského hnutí Hizballáh, o němž není vůbec jasné, zda se vyjadřuje ke skutečnostem, jež jsou mu známy, nebo sděluje svůj soukromý odhad.

Mír nevznikne prostřednictvím střel s plochou dráhou letu

2. 9. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

Projev Lenky Procházkové na demonstraci před budovou velvyslanectví USA v Praze

Dnes je 2. září, tisícům našich prvňáčků začíná dlouhé období života, kdy se budou učit nejen číst a psát, ale i vnímat svět, do kterého se narodily a kterému zatím důvěřují. Budou se seznamovat s pravidly lidského soužití, ke kterým společnost dospěla za mnoho set let civilizačního vývoje. Teoreticky se dovědí, co znamenají slova demokracie, humanita, tolerance, suverenita. A pak zjistí, že svět, popisovaný v učebnicích, už běží podle jiného manuálu.

My starší to víme už dnes. Co s tím obrovským rozporem mezi teorií a praxí uděláme? Vidím tři možnosti: 1. Neuděláme nic. Ať se s tím dnešní děti pak porvou samy. 2. Po večerech děti poučíme, že učebnice jsou zastaralé, ale že to nesmí říkat ve škole. 3. Vychováme děti ke kritickému myšlení a vlastním příkladem je přitáhneme k odpovědnosti za dobu, ve které žijeme.

Páně Kalouskova svoboda

3. 9. 2013 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

V sobotním Právu nás pan Kalousek děsil nadcházejícími volbami:prý v nich budeme bojovat o svobodu. Bohužel, omezil se jen na toto konstatování, aniž by nám vysvětlil, jakou svobodu myslí. Svoboda v jeho představách asi znamená bezvýhradné podřízení drastickým opatřením v sociální oblasti, neustálé zvyšování daní, zejména DPH, neomezená možnost ztráty zaměstnání, vyhození z práce, exekuce na cokoliv a nemožnost veřejné kritiky.

Tu si mohou dovolit jen koncesovaní komentátoři, jako třeba pan Moravec v televizi, a to tak, že každá námitka, kterou podá někdo jiný, je v zárodku potřena a autor zesměšněn. V parlamentě pak sice opozice být může, ale k nějaké diskuzi a přijetí opozičních návrhů dojít nesmí. Co tedy zbylo ze svobody a demokracie, tak halasně představené "sametovou revolucí"?

O co se (ne)vede zásadní boj...

2. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Tak jako ve škole dostávají děti před prázdninami vysvědčení, které zhodnocuje jejich dosavadní práci, člověk by po skončení vlády čekal, že se před blížícími volbami dočkáme bilancování toho, co nám vlastně (ne)přinesla, a co nám (ne)vzala.

Je poněkud škoda, že hlavní opoziční strana v České republice, ČSSD, se v posledních dnech více soustředí na boj sama se sebou, než aby rozebírala počiny minulé vlády -- a že je co rozebírat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37906