Tahanice o kultovní hospodu stály v Kuksu hostinského život

3. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

K článku pana Čulíka k jeho návštěvě východních Čech. Žiji zde a souhlasím s Vámi. Mohlo by Vás zajímat a ve Vašem článku to chybí. Pokud se vydáte z Adršpašsko-Teplických skal a o zhruba 20 km dále blíže k Náchodu do Bludných skal na polské straně pohraničí, tak se nepotkáte s podobně "kvalitními" službami. Jak do skal tak třeba do dinoparku poblíž není problém platit českými korunami, a to tam bývá českých návštěvníků menšina. Kurz je pravda při přímé platbě trochu nevýhodnější než směna v kantoru ale zpravidla bývá vstupné i tak levnější než u nás, píše Martin Štrajbl.

Co se týče Kuksu. Za zmínku stojí dvě věci. Pokud někdo pomlouvá rekonstrukční činnost na hospitalu v různých obdobích, tak nyní započala na Kuksu finančně nákladná oprava, která je ale podle slov kastelána, která jsme se mohli dočíst v tisku, první v porevoluční době a že nynější stavební ruch se dá připodobnit poslednímu, který zde byl v 80. letech 20. století. ZDE

Druhou věcí je praktická likvidace místní obecní hospody, která zde fungovala zhruba 250 let. Přežila všechna těžká období historie naší země ale spokojené kapitalistické zřízení její existenci přerušilo.

Touha po dotačních prostředcích z EU, které budou poskytnuty, když v budově bude pouze 1/6 plochy určené k stravování, což původní účel znemožňuje, vyrobí z původního účelu budovy další jistě velmi potřebné kongresové centrum. To vše ještě okořeněno slovy, že to nebyla hospoda pro typické výletní rodinky, která navíc připomínala časy reálného socialismu, kterou podporovali jen staří komunisté. Co naplat, že na demonstraci za záchranu hospody přijeli většinou mladí lidé z celé ČR, kteří časy reálného socialismu nepamatují. Co naplat, že v obci jsou dvě další hospody přívětivější moderním rodinkám, které ale tyto rodinky nejsou schopné uživit pro celoroční provoz narozdíl od celoročně fungující likvidované hospody. Jinými slovy. Když to sice funguje ale nám se to nelíbí, tak t o zrušíme a uděláme z toho něco co se nám líbí ale co zkrachuje a nebude fungovat. Udávané argumenty o špatném stavu budovy mi bývalý a zesnulý hospodský vyvrátil.

Za zmínku stojí, že tahanice o osud téměř kultovní hospody s hospodským, který tu fungoval od svého vyučení více jak 30 let, stály hospodského život. Prakticky se dá říci, že se stal obětí dnešního režimu. ZDE

A co se týče dopravy. Ještě před zhruba deseti lety bylo ježdění do Polska za trest. Silnice samá díra. Dnes v okolním pohraničí perfektně opravené a značené často zcela nové silnice nejen první třídy, ale i nižších tříd nesrovnatelných s dosluhujícími u nás. Na polských diskusích se můžeme dočíst, že Poláci nám silnice záviděli na začátku 90. let, které tu zůstaly z údajně zdevastované země po minulém režimu. Po řadě z nich jezdíme dodnes a jejich povrch je opravdu min. 25 let starý. Nyní po prvních polistopadových deseti letech, kdy se do silnic prakticky nedala ani koruna a žilo se ze socialistické minulosti, se na těchto diskusích našim silnicím a dálnicím vysmívají. A to dříve jsme byli pro Poláky Amerika.

Inu, časy se mění.

0
Vytisknout
13810

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013